diumenge, 12 d’octubre del 2008

Més sobre el robatori de tortugues a Santa Maria de Palautordera 12/10/08

Afegit a... Robades les tortugues aquàtiques del Parc de l'Arboretum de Santa Maria de Palautordera

Insisteixo en que encara és molt aviat per treure conclusions, tot són suposicions. Els mossos d’esquadra i l’ajuntament de Palau encara ho investiguen.



Roben 60 tortugues d'un estudi ambiental en una bassa del riu Tordera
Diari de Girona 12/10/08

Se sospita que es destinaran a venda il·legal, ja que alguns exemplars poden costar 1.000 euros

TORDERA E.PADILLA

Assegura que encara hi està donant voltes. El torderenc Xavier Romera dedica les seves estones lliures a estudiar la vida animal de la conca del riu Tordera. Sovint, tot i que no és biòleg, participa en anellaments d'ocells o estudis o recomptes poblacionals de les bestiones que habiten aquest sistema. L'intent de destriar les espècies de tortugues autòctones i invasores habitants d'una de les basses del sistema del riu ha acabat en fiasco d'una manera extravagant. Part del material d'estudi, una seixantena de tortugues de les 70 i escaig que habitaven la bassa, va desaparèixer diumenge passat. Sense cap dubte, es tracta d'un robatori. El municipi on s'enclava la bassa, Santa Maria de Palautordera (Vallès Oriental), ha denunciat el cas davant dels Mossos d'Esquadra, que estan investigant la desaparició de les bestioles. La seva mida -algunes pesaven més de dos quilos- i el fet que algunes pertanyen a espècies protegides fa pensar que es poden destinar a la venda il·legal i assolir un preu de fins a 1.000 euros, explica Romera.


La bassa, que forma part de sistema de llacunes de la conca del riu, està situada dins l'Arborètum de Santa Maria de Palautordera, un parc destinat a l'estudi didàctic de la natura del Montseny. És un recinte tancat que acull espècies vegetals -i animals en semillibertat: ànecs i altres ocells, a més de tortugues-, per tal que els visitants es puguin fer una idea de la riquesa que atresora un ecosistema, el del Montseny, declarat parc natural el 1978. La presència de tortugues de Florida, també coneguda com a tortuga de les temples vermelles, preocupa els naturalistes; ja que es tracta d'una espècie invasora que depreda animalons que sí són propis de la fauna local. L'objectiu de l'estudi era recomptar les tortugues invasores, treure-les de la bassa -hi acaben quan la gent se'n cansa de tenir-les a casa: són les típiques tortugues que venen a les botigues d'animals; i des de la bassa passen al riu- i deixar-hi, convenientment marcades per poder-ne fer un seguiment, només les dues espècies pròpies de la Tordera: la Mauremys Leprosa, la tortuga de rierol, i l'Emys orbicularis, coneguda com a tortuga d'estany. Ambdues són espècies protegides. A banda, les dades de l'estudi havien de ser proporcionades a la regidoria de Medi Ambient del municipi per ajudar en la gestió d'aquest parc.


Les tasques de comptar tortugues i identificar-les per espècies van començar dissabte passat, quatre d'octubre. Romera va comptar 57 tortugues de Florida, unes 16 de rierol i una tortuga d'estany. Es van posar paranys perquè les bestioles hi quedessin dins i poder marcar-les. Quan Romera va retornar diumenge al parc, però, les tortugues s'havien esfumat i els paranys eren buits. Ara per ara només queden uns 10 exemplars a la bassa, explica el naturalista. L'afer ha suscitat indignació també entre la població d'aquest municipi, ja que anar a observar i peixar les tortugues és un divertiment habitual de petits i grans a Santa Maria de Palautordera.


Des de l'Ajuntament també es considera que algú ha anat expressament a endur-se les bestioles, ja que cal haver-les tret amb algun vehicle, informa el mitjà local La Vila. A més, destaca Romera, per agafar els exemplars dels paranys un s'ha de ficar a l'aigua i "no crec que hagi estat un nen". Tampoc es descarta que es tracti d'una bretolada. Romera va marcar tres exemplars de la bassa; potser tot plegat s'esclarirà si mai es troba algun d'ells en un altre punt del riu, explica el naturalista.


Venda a Internet


La venda fraudulenta de rèptils d'espècies exòtiques és habitual a Internet, explica Romera. La mida dels animalons desapareguts significa que per una tortuga de Florira se'n poden demanar uns 200 euros, i fins a 1.000 euros per un exemplar d'una espècie protegida.