Ho podeu llegir aquí…
Els estudis del CRAM confirmen que el dofí llistat avarat a Mataró el passat octubre ha donat positiu per morbilivirus
Web del CRAM
19 de novembre. La necròpsia realitzada pels tècnics del Centre de Recuperació d’Animals Marins (CRAM) al Centre de Recerca en Sanitat Animal (CRESA) de la Universitat Autònoma de Barcelona ha certificat el positiu per morbilivirusde l’exemplar de dofí llistat (Stenella coeuroleoalba) que va aparèixer avarat a la rocalla de davant de la bocana del port de Mataró el passat 19 d’octubre. En el cas dels dofins llistats trobats a l’Ampolla a la mateixa data, la necròpsia no va ser possible degut a l’avançat estat de descomposició dels exemplars. Així, ja són 2 els exemplars infectats des de l’1 d’agost sobre el total d’11 dofins avarats al litoral català i recollits pels serveis d’emergència del CRAM.
El positiu del dofí mort a Mataró confirma les sospites dels experts del CRAM d’una presència estable del morbilivirus a la costa catalana. Tot i així, el nombre de casos actual fa pensar en una normalització de l’activitat d’aquest virus després de dues epidèmies successives que van afectar a un bon nombre d’exemplars. La primera d’elles va ocórrer durant els anys 90 i 91 i va provocar la mort de milers de dofins a tota la mediterrània. El segon rebrot ja es produí al 2007 i afectà a unes desenes de dofins llistats a Catalunya.
El morbilivirus és una denominació genèrica que agrupa a diferents tipus de virus molt extensos que afecten a grups específics de mamífers. L’anomenat Delphinid distemper virus afecta als dofins llistats i les seves consequències per l’animal són lesions multiorgàniques, principalment en els sistemes respiratori i nerviós, causant una mort segura i ràpida. Degut a que aquesta espècie es mou en grans col·lectivitats, el virus acostuma a afectar a grups sencers dels mateixos tot provocant avaraments massius a les nostres platges, normalment en un estadi irreversible de la malaltia.
La clínica i recuperació d’espècies marines en perill avarades al litoral català és una tasca assumida pel CRAM gràcies a l’acord que manté amb la Generalitat. D’aquesta manera, totes les trucades al número d’emergències (112) referides a avaraments d’espècies marines amenaçades es deriven als especialistes del CRAM.
Més informació:
Roger Valls
Àrea de Comunicació, Fundació CRAM
Telèfons: 937 524 581 628 075 447
E-mail: com@cram.org
diumenge, 30 de novembre del 2008
Els estudis del CRAM confirmen que el dofí llistat avarat a Mataró el passat octubre ha donat positiu per morbilivirus, CRAM 20/11/08
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada