dimarts, 2 de desembre del 2008

Més sobre el retrocés de la costa 2/12/08... més del de sempre, més escullera i més sorra.

Construiran una escullera per protegir el tram de passeig de s´Abanell de Blanes destrossat
Diari de Girona 2/12/08

Avui s'inicia l'enderroc del local Beach Club i el tram d'avinguda afectats per l'últim temporal
.

Els tècnics de Costes i el PTOP juntament amb membres de l'Ajuntament de Blanes ahir durant la visita. Foto: Carles Colomer

E. BATLLE

Abocar roques a la platja i construir-hi una escullera per evitar que les onades esmicolin més el passeig de s'Abanell de Blanes és la conclusió que han arribat els tècnics de la Direcció de Costes i els del Departament de Política Territorial i Obres Públiques (DPTOP) en veure l'estat del passeig blanenc després de l'últim temporal que va castigar durament divendres aquesta zona.

Aquesta actuació, però, haurà d'esperar uns dies, ja que Costes primer ha de "redactar un projecte " de forma urgent, afirma el regidor d'Urbanisme, Carles Gibert (CiU). La construcció d'una escullera amb roques no és un fet insòlit a Blanes, ja que és la mateixa actuació que es va realitzar a principis d'aquest any després d'una forta llevantada que va destrossar una altra zona del passeig, recordava ahir el regidor d'Urbanisme. De tota manera, gràcies a l'escullera, aquest tram castigat a principis d'any ha aguantat la fúria de l'últim temporal sense cap desperfecte.

Mentre no arriba l'escullera, Costes i DPTOP comencen a treballar a la zona i a partir d'avui, els prop de 500 metres de passeig de s'Abanell esmicolats per la força del mar s'enderrocaran per tal que es puguin iniciar els treballs en un futur proper. Durant aquest matí es preveu, tal i com va explicar el regidor d'Urbanisme, Carles Gibert (CiU), "preparar-ho tot al passeig per poder fer l'enderroc i començar". En concret, es condicionarà la zona i s'acordonarà com a mesura de seguretat i a més, durant el dia hi haurà talls de trànsit a la zona propera als carrers Mercè Rodoreda i la travessia Vila de Madrid.

Un dels altres efectes d'aquest enderroc que s'inicia avui serà la desaparició del local Beach Club de Blanes, que es troba arran de passeig i que després del temporal de divendres ha quedat esquerdat, descalçat i amb problemes d'estructura a causa de la força de les onades. Durant el dia d'ahir, Costes va permetre al propietari de l'establiment treure'n el material essencial, però van deixar-li clar que no hi havia marxa enrere, el local s'ha d'enderrocar pel perill que suposa.


Més sorra a la platja

D'altra banda, l'Ajuntament de Blanes ha demanat que es faci una nova aportació de sorra extraordinària en aquesta zona de la platja de s'Abanell per tal que, "la mar no entri al nucli urbà i hi hagi una bona amplada de platja", ressalta Gibert. Aquesta aportació, però, s'haurà de tramitar des del Ministeri de Medi Ambient i es preveu, com afirmava ahir el regidor, que sigui "un procés més lent".

Pel que fa a l'aportació econòmica d'aquesta nova actuació al passeig de s'Abanell, tot i que les obres les farà la Direcció de Costes, el cost estarà també participat per la Generalitat. El regidor de Medi Ambient de Blanes, Celestino Lillo (PP), es mostrava satisfet que les dues administracions actuïn conjuntes unificant esforços.

El temporal obliga a enderrocar un bar de s'Abanell a Blanes davant la indignació del propietari
Diari de Girona 2/12/08
.


El bar de copes Beach Club de Blanes ja és història. Una excavadora l'ha enderrocat aquest dimarts després que el temporal marítim del cap de setmana hagi destrossat bona part del passeig de s'Abanell, inclòs aquest local.

ACN/DDG

El propietari, Rudi De Jong, està molt molest amb les Administracions. 'Feia temps que es veia que hi hauria una desgràcia, però ha passat el mateix que amb les carreteres. Fins que no hi ha un mort ningú s'interessa en fer-hi millores', es lamentava indignat mentre presenciava l'enderroc. Pel que fa al passeig, el compromís de l'Estat i de la Generalitat és construir-hi urgentment una escullera per protegir-lo de les onades mentre es redacta el projecte definitiu.



Ampliaran l'escullera prevista a la platja de s'Abanell de Blanes per evitar més destrosses
El Punt 02.12.2008 ORIOL MAS

El Beach Club es començarà a enderrocar avui, i uns lladres han robat 800 metres de cable de coure dels fanals trencats

L'enèsim temporal que va afectar la platja de s'Abanell divendres passat ha fet canviar els plantejaments de l'Estat pel que fa a les mesures per evitar més destrosses. Les obres s'avançaran i es faran aquest hivern, de manera que s'acabin abans de la temporada turística.

L'escullera que es farà davant la platja doblarà la llargada prevista inicialment, passant dels 200 metres a gairebé 400, arrecerant així tota la platja fins a la zona dels càmpings. A més, el Beach Club es començarà a enderrocar avui mateix perquè va quedar completament descalçat i és «irrecuperable», en paraules del regidor de Platges, Celestino Lillo.

D'altra banda, uns lladres van aprofitar les conseqüències del temporal per robar uns 800 metres de cable de coure dels fanals que s'havien trencat.

Un seguit de tècnics i representants polítics municipals, de la direcció general de Costes de l'Estat i també de la Generalitat van visitar ahir els desperfectes ocasionats pel temporal de la matinada i el matí de divendres passat. Mentrestant, els operaris de la brigada municipal continuaven la neteja del passeig i la retirada dels fanals i les palmeres arrencats pel temporal. Per avui està previst que es tregui la runa, i que es comenci l'enderroc del bar d'estiu Beach Club, que ha quedat completament descalçat per l'efecte de les onades. Segons el regidor de Platges, Celestino Lillo, l'edifici ha quedat gairebé derruït, i ahir el propietari ja va buidar l'interior del local. La brigada va treure un quadre de llums que hi estava enganxat i que donava servei a la façana marítima, i avui mateix ja se'n podrà començar la demolició.

L'ESPIGÓ, MÉS GRAN

La delegació de Costes es va comprometre amb l'Ajuntament a allargar l'escullera que s'ha de construir davant de la platja per evitar les conseqüències sobre el passeig quan hi ha temporal. Inicialment, el Ministeri de Medi Ambient havia previst una obra d'uns 200 metres que protegís la part més propera a sa Palomera, però al final es farà de cap a 400 metres perquè abasti tota la longitud del passeig. De fet, Lillo va explicar que els treballs que es van fer l'any passat portant sorra i pedres per aturar en part els corrents han aguantat el temporal i no han resultat afectats. El regidor es va mostrar satisfet per la celeritat amb què s'han pres les decisions i per l'acord entre les administracions, i perquè a més les obres s'avançaran sobre el termini previst i s'executaran ja aquest hivern, perquè Medi Ambient ja té el projecte: «Les obres haurien de durar només l'hivern, de manera que es pogués salvar la temporada turística.» Lillo va expressar que aquest temporal de mar imprevist ha capgirat les intencions de l'Estat, que ja tenia com a objectiu fer les obres, però passat el període de vacances d'estiu de l'any vinent.

ROBEN FIL DE COURE

Finalment, i coronant tot aquest desastre de s'Abanell, uns lladres s'han afegit a les conseqüències físiques que va ocasionar el temporal. Segons ha pogut saber aquest diari, en una de les matinades del cap de setmana, i aprofitant l'estat dels fanals que havien quedat destrossats i arrencats, es van endur uns 800 metres de cable de coure. Endesa va tallar el corrent del sector de la façana marítima per no interrompre i dificultar les tasques de neteja de la brigada municipal, i els lladres van aprofitar l'avinentesa per endur-se tot el cable que van poder.