diumenge, 28 de desembre del 2008

Més sobre la llevantada d'aquesta setmana, recull de notícies del 28/12/08...

L'embat de les ones deixa el litoral de Blanes totalment destrossat
(vídeo) Malgrat confidencial 27/12/08


La pitjor tempesta en molts anys deixa un rastre de devastació a la Costa Brava
El Punt 28/12/08

La força del mar destrossa el passeig marítim de l'Escala i el de Blanes i inunda habitatges i comerços a Tossa
.

Destrosses del temporal de llevant a s'Abanell, el passeig i el port de Blanes. Foto: LLUÍS SERRAT
.

Foto: EFE ROBIN TOWNSEND MIQUEL RUIZ LLUÍS SERRAT

De Blanes a més amunt de Cadaqués, el temporal de llevant ha deixat un rastre de destrucció evident a tota la primera línia de la Costa Brava, amb especial virulència a zones com ara Blanes, Tossa o l'Escala, però amb afectacions generalitzades a tot el litoral. La força del mar ha destruït un tram de cent vint metres del passeig marítim de l'Escala, nou de trinca i encara per estrenar i ha tornat a malmetre la platja de s'Abanell, a Blanes, on els pescadors van haver de passar la nit a dins dels vaixells per evitar que el temporal els enfonsés les barques. A Tossa, «el pitjor temporal en els darrers 50 anys» va inundar habitatges i comerços. El detector d'onades del Servei Metereològic de Catalunya, situat a Roses, en va registrar ahir una de nou metres.

Els efectes del temporal eren ahir visibles a qualsevol platja del litoral gironí, amb tones de brossa i sorra acumulada sobre passejos, roques i zones portuàries. La situació va ser especialment crítica entre la tarda de divendres i ahir a la matinada, quan el temporal va castigar de valent la majoria de les zones. Blanes, Tossa, Llançà o l'Escala presentaven ahir alguns dels paisatges més desoladors, tot i que, a diferència de les comarques barcelonines, on hi va haver tres morts, a la costa gironina no es van haver de lamentar desgràcies personals greus, tret del cas de Platja d'Aro, on un cop de mar va ferir quatre persones.

Un dels efectes col·laterals del temporal és el gran nombre de curiosos que va arrossegar cap a les zones afectades. En aquest sentit, el delegat del Govern a Girona, Jordi Martinoy, va fer una crida als ciutadans perquè que no prenguin riscos. «Ja sabem que la neu i les onades són molt maques de veure i generen molta curiositat, però no fem desplaçaments que ens ocasionin perill per a nosaltres mateixos», va comentar Martinoy.

El delegat del Govern va destacar també l'absència de danys personals greus, però va remarcar que els desperfectes materials són importantíssims. «Afortunadament no hi ha molts danys personals, però sí danys al patrimoni privat; per tant, s'haurà d'assessorar els afectats i ajudar-los en les seves gestions, si estan assegurats», va assenyalar el delegat del Govern. «Pel que fa al patrimoni públic, cada administració haurà d'assumir la seva part, segons les seves competències», va dir Martinoy. Tot i així, quatre persones van salvar la vida de ben poc en saltar dels cotxes amb què circulaven quan una onada se'ls va endur a Palamós.


La nit més llarga al port de Blanes
El Punt 28.12.2008 L.A. J.M. C.R.

Els pescadors munten guàrdia als vaixells per evitar que se'ls endugui el mar

Els pescadors de Blanes han estat durant dues nits consecutives vigilant dins dels vaixells perquè els cops de mar no aconseguissin endur-se les embarcacions, com va passar amb dues barques turístiques i una de palangre. A més, el temporal va tornar a malmetre s'Abanell i va inundar el pàrquing Saba, amb 60 cotxes a dins.


Els pescadors de Blanes es preparaven ahir per passar una segona nit d'insomni. Divendres a la nit i dissabte a la matinada ja van muntar guàrdia dins de les barques amb el motor engegat, per evitar que els cops de mar, que anaven trencant cordes, s'enduguessin els vaixells, com va passar amb una barca de palangre i amb dos vaixells turístics, que van quedar destrossats a la platja. Pere Garcia, membre de la junta de la Confraria de Pescadors, va explicar que per aquesta nit passada la situació es presentava complicada: «Podria haver-hi alguna desgràcia. Les barques estan en perill perquè el moll s'ha trencat per tres o quatre llocs. Hi ha forats de més d'un metre.»

AMPLIAR EL PORT I DIC NOU
El conseller Joaquim Nadal va visitar ahir per segon dia consecutiu Blanes i es va comprometre a desencallar l'ampliació del port i la construcció d'un dic nou, projecte que ja està pressupostat. L'alcalde de Blanes, Josep Trias, va considerar que aquesta construcció «ara ja és imprescindible», i va «confiar en la paraula» de Nadal.

Trias va afirmar que havia estat «una llevantada que no es coneixia a Blanes des dels anys 50», i va explicar que ja s'havia reobert el trànsit al centre de la ciutat.

Pel que fa a s'Abanell, va destacar que la construcció d'una escullera amb murs de contenció fa uns mesos «no ha evitat que s'endugués la sorra però ha salvat el passeig i les cases». L'alcalde va dir que ja s'estan fent les primeres avaluacions, però que encara és d'hora per xifrar les quantitats.

COP DE MAR ESPECTACULAR
Manolo García, el propietari del restaurant pizzeria Sol d'Or, del passeig de Blanes, assegura que en els 38 anys que fa que treballa en aquest establiment mai no havia vist res semblant. Divendres al migdia va trucar als clients que havien reservat taula per dir-los que no servirien dinars perquè el temps estava empitjorant. El vent havia trencat algun plàstic del tendal de la terrassa i havia fet caure les estufes. Els treballadors del Sol d'Or van desmuntar la terrassa i mentre dinaven «un cop de mar espectacular» va fer entrar aigua a la zona del bar.


El temporal provoca quatre morts i quatre ferits i múltiples destrosses a la costa
El Punt 28.12.2008 R.M. BRAVO L. ARCAL

La llevantada obliga a tancar nou carreteres i dos trams del tren al Maresme i els bombers fan prop de 600 intervencions

El fort temporal de llevant que des de dijous afecta Catalunya i el País Valencià ha provocat quatre morts i quatre ferits, tots al litoral. Tres persones van morir ofegades en ser arrossegades per les ones i la quarta va morir quan feia submarinisme. Els ferits van ser colpejats per una onada a un restaurant. La llevantada està sent especialment intensa a les comarques gironines i el Maresme, on la pluja i les onades han provocat inundacions a les poblacions costaneres i van obligar ahir a tallar la línia ferroviària a dos trams al Maresme. En total, els bombers han hagut de fer prop de 600 intervencions, ja que alguns baixos i establiments comercials han quedat inundats. A l'interior, set carreteres estan tallades per la neu i la pluja i és obligatori l'ús de cadenes a una vintena més.

Foto: EFE QUIM PUIG MIQUEL RUIZ

Ones que han superat els cinc metres, ratxes de vent de fins 85 quilòmetres per hora i precipitacions d'aigua i neu que han arribat als 170 litres per metre quadrat han configurat un dels pitjors temporals dels últims anys, que ha deixat quatre morts, quatre ferits i múltiples destrosses al litoral. La primera víctima mortal va ser un submarinista que va morir divendres passat després de sortir en barca de Sant Andreu de Llavaneres. L'alcalde de Sant Andreu de Llavaneres, Bernat Graupera (CiU), va explicar que la víctima i els seus dos companys no eren veïns de Llavaneres, si bé va corroborar que van salpar del port del municipi. Graupera va comentar que la policia local de Llavaneres va rebre l'avís per part de la família del submarinista cap a dos quarts de tres de la tarda, i hores més tard es va trobar el seu cos sense vida a Cabrera de Mar. Els seus dos companys van ser trobats vius a Mataró amb símptomes d'hipotèrmia. «Eren gent experimentada en el mar», assegurava Graupera, que també va explicar que tots tres tenien més de 50 anys. «Pel que a mi em consta, havien sortit a provar els vestits de submarinisme nous», relatava l'alcalde de Llavaneres, que també va assenyalar que després que els tres submarinistes s'haguessin submergit, van perdre el vaixell amb què anaven, quan eren a dues milles de la costa. «El vaixell feia 12 metres d'eslora i encara no se sap on és», va explicar Graupera, que va comentar que molt probablement els tres submarinistes eren veïns de Barcelona, però que devien tenir una segona residència al municipi del Maresme.

El mateix dia de Sant Esteve, al Prat de Llobregat, una onada va arrossegar un vehicle que circulava pel dic sud del port de Barcelona. Un dels ocupants es va poder salvar i va ser rescatat amb contusions, però l'altre, un vigilant de seguretat, va morir en ser engolit pel mar. El tercer accident mortal provocat pel temporal va tenir lloc a Barcelona la matinada de divendres, quan un treballador que es trobava en un magatzem del moll de Gregal, al Port Olímpic, va ser sorprès per una forta onada, que el va arrossegar mar endins. Va ser trobat sense vida. I al País Valencià, un home de 53 anys va morir en caure ahir al matí a l'aigua per un cop de mar a l'escullera del port de Gandia. Va ser rescatat per una embarcació de Salvament Marítim en estat inconscient. La dona que l'acompanyava va ser rescatada amb vida per un agent de policia que es va llançar a l'aigua. La Policia Local assenyala la possibilitat que el difunt es llancés a l'aigua per res-catar la dona, veïna de Gandia, que ara es troba en bon estat.

A banda de les víctimes mortals, el temporal ha provocat ferides a quatre persones en un bar al passeig marítim de Platja d'Aro. Una forta onada va irrompre al bar El Rincón del Sevillano i va colpejar contra la barra, la paret i el terra les persones que hi eren. Tres clients i el propietari del local van patir traumatismes i van haver de ser hospitalitzats amb fractures de diversa con-sideració. El bar va que-dar arrasat per la tromba d'aigua.

Els bombers han fet, en els dos dies de temporal, 433 intervencions a tot Catalunya, a les que s'han de sumar les 147 realitzades a la ciutat de Barcelona. Les zones on s'ha registrat un nombre més alt de sortides ha estat al litoral de Girona i al de Barcelona. A la costa Brava han intervingut en 185 ocasions. Al litoral barceloní també han hagut de treballar de valent, ja que han fet un total de 206 actuacions. Entre les comarques centrals, les tarragonines i les lleidatanes han sumat 14 sortides. Els bombers han hagut de resoldre sobretot incidències a la via pública pro-vocades pel vent, com ara la caiguda d'arbres i de tendals, a més d'actuar per inundacions a baixos i establiments comercials. Els fronts marítims de Tossa, Roses, Tamariu i l'Estartit han quedat especialment malmesos, amb nombrosos bars i restaurants inundats per la força el temporal, que ha fet malbé portes i mobiliari. A l'Estartit, les excavadores van haver d'entrar ahir a la platja per treure runa, sorra i aigua, i fins i tot, la ressaca va dipositar brossa i brutícia carrers endins. A Blanes, el dic ha quedat molt malmès, i durant tota la nit de divendres a dissabte va haver-hi gent treballant per evitar-hi un desastre major. El conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, va assegurar que és urgent fer obres d'ampliació al port de Blanes i que hi cal la construcció d'un dic d'abric. En aquest port hi ha tres vaixells destrossats i irrecuperables, mentre que hi ha sis naus enfonsades a Portbou. També han patit danys importants el dic i la confraria de Llançà. El passeig marítim de s'Abanell, a Blanes, està molt afectat i el de l'Escala té més de 120 metres enfonsats. A Palamós, dos vehicles van caure al mar però els quatre ocupants van poder saltar a temps i estan il·lesos.

CARRETERES TALLADES

Pel que fa al trànsit viari i ferroviari, el fort onatge i el vent de llevant van obligar a tallar la circulació de trens entre les estacions de Vilassar de Mar i Mataró, al Maresme, entre dos quarts de sis del matí d'ahir i tres quarts de nou de la nit. A més, des de les cinc de la tarda es va haver d'interrompre la circulació de trens entre Canet de Mar i Sant Pol per una avaria també en el sistema elèctric. Els trajectes tallats es va cobrir amb autobusos.

Com a conseqüència de les nevades a les comarques de l'interior, nou carreteres han restat tallades, incloent el pas per la frontera amb França a l'AP-7 i l'N-II, el qual finalment es va poder reobrir ja a la matinada de dissabte.

Més d'una desena de vies es troben encara afectades a causa de la neu i la pluja i set carreteres secundàries, principalment de la demarcació gironina, es troben totalment tallades.

Espolla - 170 litres per m²
Banyoles - 140 litres per m²
Girona - 115,3 litres per m²
Anglès - 105 litres per m²
Dosrius - 98,1 litres per m²
Portbou - 95,2 litres per m²
La Vall d'en Bas - 92,6 litres per m²
Olot - 91,3 litres per m²
Viladrau - 86,6 litres per m²
Vilanova del Vallès - 80,6 litres per m²
Cassà de la Selva - 75,6 litres per m²
Roses - 75,2 litres per m²
Tagamanent (Parc Natural del Montseny) - 74,6 litres per m²
Sant Pau de Segúries - 73,4 litres per m²
Barcelona - 56 litres per m²

Dades del Servei Metereològic de Catalunya


NOTÍCIES RELACIONADES

>Un ferri s'està hores a la deriva
>El temporal provoca quatre morts i devasta la Costa Brava



Llevantada fatal

Un temporal duríssim provoca quatre morts a Catalunya i el País Valencià i devasta la Costa Brava,El vent, la neu i i l'aigua fan tallar carreteres i línies de tren, i els bombers fan prop de 600 sortides

Passeigs marítims engolits pel mar. Més de cent metres del passeig marítim de l'Escala (a la imatge) van quedar ahir totalment destruïts per l'embat de les onades, en una jornada en què aquesta població va resultar especialment castigada, com també ho van ser Tossa de Mar, on l'aigua va entrar en tots els establiments de primera línia, Blanes i Llançà. En els pròxims dies tots els municipis hauran de fer una avaluació dels danys més a fons, però a primer cop d'ull es veu que seran milionaris.