dimarts, 30 de desembre del 2008

Més sobre la llevantada de la setmana passada a Blanes, 30/12/08...

Blanes demanarà que es declari el municipi “zona catastròfica”
Malgrat confidencial 30/12/08

Ahir al vespre, Blanes va celebrar la darrera sessió plenària de l’any 2008. Abans però, va tenir lloc un ple amb caràcter d’urgència per tractar les destrosses causades pel temporal de llevant durant el dia de Sant Esteve.
Tots els grups polítics amb representació municipal van acordar per unanimitat sol·licitar que es declari el municipi “zona catastròfica”. La proposta també inclou la construcció d’un mur de contenció al port, l’execució immediata del projecte del passeig de s’Abanell i demanar ajuts econòmics per als damnificats pel temporal.


Platges escurçades al Maresme.
El Punt 30/12/08

A Mataró s'enfonsa part d'un immoble deshabitat i les onades entren als càmpings de la Tordera
.

Un vehicle va quedar colgat d'aigua quan travessava el pas per sota de la via al rierany dels Frares de Pineda. Foto: T.M.

El temporal de mar del dia 26 i el fort vent del cap de setmana han deixat un paisatge peculiar a la costa del Maresme, amb unes platges reduïdes davant l'avanç salvatge d'unes onades que van arribar als cinc metres d'altura. A banda de les destrosses al litoral, a les quals cal afegir les que van afectar els càmpings de la desembocadura de la Tordera, la majoria de sortides que van haver de fer els bombers van ser per enretirar arbres dels camins i carreteres, per assegurar els cables elèctrics i per treure aigua sobretot dels accessos a les platges. La mort d'un submarinista a Llavaneres és la conseqüència més greu del mal temps.

Platges reduïdes a la meitat en la majoria dels casos i en espera d'un temporal de garbí, que, com asseguren els pescadors, tornarà a portar la sorra al litoral del Maresme. Aquesta és la imatge més repetida poc després d'haver suportat una de les pitjors llevantades que es recorden a la comarca però que no ha provocat danys tan destacats com a la comarca veïna de la Selva. Si més no l'estructura dels passejos ha aguantat força, encara que bona part dels accessos subterranis cap a les platges per a vehicles van quedar colgats d'aigua. Al rierany dels Frares, que separa Pineda i Calella, un automobilista va voler provar sort però es va quedar aturat sota l'aigua i va deixar el vehicle inservible.

Els més afectats pel temporal de mar van ser novament els càmpings propers a la desembocadura de la Tordera, que ahir avaluaven els danys de les onades que havien entrat dins les instal.lacions a tocar de les caravanes. En alguns camins de platja com el que uneix la Musclera d'Arenys de Mar i Caldes d'Estrac ahir encara hi arribaven les onades que alhora eren aprofitades per una vintena de surfistes.

Pel que fa a la capital, Mataró, de la trentena d'incidents de què es va informar ahir des de l'Ajuntament, destaca l'enfonsament de part d'un immoble deshabitat a la zona de Sant Simó –amb les consegüents afectacions del trànsit– una embarcació enfonsada al port i la caiguda d'una tanca publicitària sobre la caseta de l'ONCE entre el Camí Ral i l'avinguda de Jaume Recoder. (Aquesta informació ha estat elaborada per Elena Ferran, Teresa Márquez i Lluís Martínez).

L'excepcionalitat del temporal no estalvia algunes reflexions
El Punt 30.12.2008

És innegable que el litoral català ha patit un temporal de característiques excepcionals que no es donaven des de feia molts anys. La major part de la costa gironina ha patit conseqüències de tot tipus –en establiments i propietats privades, i en equipaments públics, sobretot passejos marítims i ports– que també han afectat determinades platges de la costa de Barcelona. Els danys són tan importants que ahir la majoria de municipis afectats eren encara incapaços de fer un recompte del cost de la reconstrucció. D'aquest episodi, se n'ha de destacar en primer lloc la ràpida reacció de les administracions, sobretot de la del govern català, que en ple temporal, i per mitjà del conseller Nadal, ja anunciava un pla d'urgència per afrontar els danys. Però deixant de banda si l'alerta del temporal es podia haver fet amb més o menys intensitat, percepció que entra en el terreny de la subjectivitat, el que sí sembla evident és que la majoria de danys –a excepció dels ports– s'han produït en zones en les quals potser ja no s'hi hauria d'haver edificat mai. El que no ha protegit la llei de costes –perquè es va aprovar molt més tard que determinades construccions fruit de plans generals predemocràtics– és en molts casos el que ara s'ha endut el temporal. Aquesta és una lliçó que ja hauríem d'haver après: el mar vol el seu terreny i construir-hi té conseqüències. El paradigma n'és el passeig de s'Abanell de Blanes, on els recursos que s'hi aboquen semblen condemnats que se'ls endugui l'aigua cada dos per tres. El temporal d'ara hauria de ser una bona ocasió per repensar-se si en alguns casos cal tornar a ensopegar amb la mateixa pedra. I, finalment, caldria que tots admetéssim que el turisme tafaner que es produeix just després d'una catàstrofe –i que en aquest cas va dur molta gent arran de platja malgrat els consells de quedar-se a casa– sovint no és res més que un acte d'inconsciència.

L'Estat també promet accions d'urgència per als municipis afectats pel temporal
El Punt 30.12.2008

La Generalitat es compromet a estudiar de manera individualitzada totes les reclamacions dels ajuntaments

El subdelegat del govern espanyol, Francesc Francisco-Busquets, va continuar ahir visitant algunes de les poblacions més afectades per conèixer in situ els efectes del temporal. El subdelegat va prometre als ajuntaments, després que diumenge ho fes la Generalitat, que hi haurà «accions i decisions d'urgència», i que totes les administracions «estaran a l'altura de les circumstàncies». Francisco-Busquets va assenyalar que de moment, però, s'està en fase «d'avaluació i diagnosi». Per altra banda, el delegat del govern a Girona, Jordi Martinoy, en una visita a Castell-Platja d'Aro es va comprometre en nom de la Generalitat a estudiar de manera individualitzada totes les reclamacions dels municipis i va anunciar que «la situació comença a estar normalitzada».

«Ningú es farà l'avar», va dir el subdelegat en referència al suport de les administracions a les localitats afectades. Francisco-Busquets va destacar que ara s'està en un moment d'«inventari, avaluació i diagnosi», i que els ajuntaments han d'assumir la tasca «d'endreçar». Posteriorment, afirma el subdelegat, «s'haurà de veure què ens toca assumir». Per ara, però, assenyala que «és prematur dir coses concretes».

Sobre Blanes, Francisco-Busquets va afirmar que s'intentarà accelerar el projecte del nou passeig de s'Abanell i el del port, mentre que a Tossa, després de treure tot el munt de sorra que colga la zona de la riera s'haurà d'examinar els danys als serveis. Francisco-Busquets també va afirmar que s'intentarà accelerar el projecte de les Ribes de Cadaqués i del passeig de l'Escala, tot i que en aquest cas va afirmar que de moment s'ha de reparar el que hi ha malmès.

Per altra banda, el delegat del govern a Girona, Jordi Martinoy, es va comprometre en nom de la Generalitat a estudiar «cas per cas» totes les reclamacions de danys dels ajuntaments afectats. Martinoy, durant la seva visita a Castell-Platja d'Aro, va distingir quatre tipus de danys provocats pel temporal. D'una banda, els danys en béns privats, sobretot en embarcacions i afectacions en baixos i locals de primera línia de mar. Pel que fa a les embarcacions, el govern està treballant amb la direcció general de Pesca per estudiar les línies d'ajut sobretot per a la reparació de les naus; i pel que fa als locals privats, Martinoy va recomanar fer al més aviat possible les gestions amb les companyies asseguradores, amb l'ajuda, «si cal», de l'assessorament dels ajuntaments. En segon lloc, hi ha els danys en els passeigs marítims, on hi ha competència compartida entre el governs estatal, municipal i de la Generalitat. Un tercer grup són els danys en els ports, on el conseller Joaquim Nadal ja va anunciar que es posarà en marxa un pla per començar les reparacions urgents. Pel que fa als equipaments municipals malmesos, la Generalitat espera els informes dels tècnics per activar les diferents línies d'ajuts. En un primer anàlisi es considera que hi ha hagut una afectació «greu» a Llançà, Portbou, l'Escala i Blanes.

CRÍTIQUES DE CIU
El diputat de CiU al Parlament Eudald Casadesús i el diputat de CiU al Congrés Jordi Xuclà van anunciar ahir que la federació demanarà explicacions als governs català i espanyol sobre la seva actuació durant el temporal i «molt especialment per les conseqüències que hi ha hagut». CiU creu que el govern «ha d'explicar com i de quina manera va actuar tant abans, quan tenia les previsions que existien, com durant el temporal, i també què és el que està fent en aquests moments per posar remei a les destrosses». Avui mateix, el líder de CiU, Artur Mas, visitarà poblacions afectades.

Blanes vol agilitzar els projectes
El Punt 30/12/08

El consistori demana que s'executin d'urgència els projectes del nou dic, l'ampliació del port i el nou passeig de s'Abanell

Les restes d'un vaixell partit en dos, a la platja de Blanes. Foto: JORDI COLOMER

Blanes va demanar ahir a les administracions que s'executin urgentment els projectes de nou dic, el de l'ampliació del port i el del nou passeig de s'Abanell. Tots aquests projectes s'haurien d'iniciar l'any 2009. El del nou passeig, per exemple, està previst que comenci a finals de l'estiu vinent. L'Estat es va comprometre fa mesos a enviar a l'Ajuntament el projecte definitiu, però el consistori encara ara l'espera. El subdelegat del govern espanyol, Francesc Francisco-Busquets, es va comprometre ahir a «accelerar» aquests projectes. «Intentarem avançar la declaració d'impacte ambiental perquè es pugui fer el dic de contenció», va dir. Sobre la quantificació dels danys, ahir encara s'estava en fase d'avaluació, i no se sabia encara el cost total de la tragèdia.

Pel que fa a l'estat de la zona afectada per la brutal llevantada, contràriament al que era habitual, aquest cop la platja de s'Abanell ha estat molt menys afectada pel temporal i ha resistit bastant millor que la zona de la badia, on l'espectacle encara ahir era desolador. El regidor de Serveis Municipals i Brigada d'Obres i Medi Ambient, Celestino Lillo, va assenyalar ahir que es necessitarà «pel cap baix una setmana» per endreçar mínimament la primera línia de mar. Sobre el vaixell embarrancat i l'altre que està partit, tots dos a la platja de la badia, Lillo va afirmar que l'Ajuntament no farà res encara, ja que les asseguradores han de fer els peritatges i no es pot moure cap element.

Mentrestant ahir les màquines continuaven les tasques de retirada de sorra del passeig, i també dels fragments dels vaixells que han envaït la platja. Totes aquestes feines, envoltades de curiosos i mitjans de comunicació, que amb les seves càmeres gravaven encara ahir la dantesca imatge de la platja de Blanes. El regidor Lillo espera que la celeritat amb què estan fent-se els treballs permeti que demà mateix l'habitual mercat que té lloc al passeig del mar es pugui fer sense problemes d'espai. Quant al pàrquing inundat, ahir encara se'n treien cotxes i aigua, i Lillo va assenyalar que d'aquí a pocs dies potser entrarà un altre cop en servei per als abonats.

Fonts de l'Ajuntament van destacar també que la part que més ha aguantat de tota la línia costanera de Blanes és la zona on es va construir l'escullera a s'Abanell. Aquest tram ha resistit força l'envit del mar, tot i que, com a pertot, la platja ha quedat pràcticament engolida pel mar. No obstant això, no hi hagut cap zona sense una afectació mínima, i ahir també es podien veure màquines treballant en diverses zones de s'Abanell, on hi ha hagut desperfectes diversos.

Mas denuncia que el Govern té paralitzades obres que haguessin reduït el temporalMas denuncia que el Govern té paralitzades obres que haguessin reduït el temporal
Diari de Girona 30/12/08

El president de CiU, Artur Mas, ha recorregut aquest matí diversos municipis del litoral català castigat pel temporal per denunciar que el president català, José Montilla, i el seu govern tenen "paralitzades obres que haurien permès reduir els efectes del temporal".

AGÈNCIES Mas ha declarat a Blanes (Selva), una de les zones més castigades pel fort onatge dels últims dies, la seva disposició a col·laborar amb els ajuntaments i persones afectades "per fer un seguiment puntual del que cal fer i exigir la Generalitat que estigui a l'altura de les circumstàncies en les seves competències, i per pressionar el Govern espanyol perquè faci la feina de restauració ràpida de tot el que ha quedat malparat".
"Encara que la inclemència del temps va ser especialment dura, si el Govern de la Generalitat no hagués paralitzat les millores i ampliacions de determinats ports de la costa, alguns dels efectes s'haguessin pogut evitar, per exemple a Blanes", ha subratllat Mas, segons un comunicat de CiU.
El líder convergent ha explicat que el Govern "fa dos anys que té aprovat el projecte d'ampliació del port de Blanes, està pressupostat en 22 milions d'euros i està frenat per part del Govern".

Mas ha expressat el desig que la desgràcia "com a mínim, serveixi d'estímul perquè el Govern de la Generalitat es posi a treballar i iniciï els projectes de millora dels ports que fan falta, per millorar les condicions d'una part de les poblacions costaneres catalanes".

Ports de la Generalitat actua per recuperar la normalitat a Blanes i Llançà
Diari de Girona 30/12/08

Ports de la Generalitat ha iniciat els treballs més urgents i necessaris a Blanes i Llançà per tal d'intentar restablir la normalitat de la zona nord del litoral català. Durant la jornada d'ahir es van restablir les xarxes de serveis (aigua i llum) afectades per les destrosses provocades pel temporal. A Blanes es van reomplir de formigó els esvorancs del moll pesquer causats per la caiguda de diversos elements. A les imatges, la seqüència d'una onada sobre el port de Blanes el primer dia de temporal.