diumenge, 14 de desembre del 2008

Notícia 14/12/08... Sobre la Riera d'Arbúcies...

El projecte de millora de la riera d'Arbúcies es farà de forma participativa
Diari de Girona 14/12/08

Les actuacions previstes en aquest àmbit es duran a terme entre els anys 2010 i 2015

ARBÚCIES MARTÍ SANTIAGO
Que l'agricultra sigui una activitat tradicional no ha impedit mai adaptar-la als temps moderns de cada època. Els ciutadans d'Arbúcies, ja fa deu segles que no han interromput aquesta professió estretament vinculada a la terra i precisament és això que volen conservar, però de forma eficient. L'Ajuntament del municipi, juntament amb l'Agència Catalana de l'Aigua i la Diputació de Girona han redactat un estudi per diagnosticar l'estat de la riera amb l'objectiu de millorar-ne l' eficàcia per "optimitzar el seu recurs natural [l'aigua] i mantenir uns criteris d'eficiència en la comunitat de regants" afirma l'alcalde del municipi, Roger Zamorano (ERC).
El cultiu, a Arbúcies, està registrat des de l'any 1002 i hi ha regs, com el del Sorrall i el de la Vila, que daten del 1500. Aquest fet, entre altres, provoca que, en determinades ocasions, des de la captació de l'aigua fins al seu ús final, se'n perdi un 50% pel camí.
L'estudi realitzat ha de servir, segons Zamorano, "per fer un estat de la qüestió sobre la conservació del sistema de rec i per demanar a la comunitat de regants que participi" en la presa de decisions sobre les mesures més eficients i econòmiques destinades a "garantir el cabal necessari per a les hortes i el cabal mínim ecològic de la riera", matisa el batlle.
La xarxa de rec que abasteix les hortes que hi ha al poble té vint quilòmetres de llargada i alguns fragments fa segles que estan construïts. Per aquest motiu el consistori vol comptar amb la participació de regants i altres entitats vinculades a la riera per definir els millors projectes destinats a conservar i recuperar els espais fluvials d'aquest medi i mantenir, així, la tradició de les hortes, amb els beneficis que ofereix la modernitat.