dimecres, 7 de gener del 2009

Sobre la nevada d’aquesta nit passada...

Fotografia de l'Enric Badosa d'Arenys de Mar
.
L'intens fred d'aquesta nit permet que Malgrat de Mar es desperti amb neu
(Vídeo) Malgrat confidencial 7/1/09

La neu emblanquina Malgrat de Mar
Malgrat confidencial 7/1/09
.
.
Les previsions meteorològiques no han fallat. A Malgrat de Mar, aquest dimarts dia de Reis al voltant de les vuit del vespre, van començar a fer acte de presència les primeres volves de neu, que no van quallar fins ben entrada la nit amb la baixada de les temperatures.
Ja a primera hora del matí Malgrat de Mar s’ha despertat amb imatges com la que mostra la fotografia. Taulades de les cases enfarinades, amb gruixos de neu de fins a un centímetre en alguns llocs.
El paisatge ha fet que els més agosarats s’atrevissin fins i tot a fer boles de neu per jugar a llençar-se-les.

La neu arriba també a PLF
Ràdio Palafolls 7/1/09
.
.
El dia de reis ha deixat ben enfarinat el nostre municipi, on des de quarts de 8 del vespre i fins les 11 del vespre ha estat nevant en diferents intensitats.

Tot i que el matí de dimecres s’ha esvaït la majoria de neu, la nevada ha deixat paisatges poc habituals.

Al migdia encara la muntanya de Ciutat Jardí continuava ben enfarinada.

Si teniu fotografies de la nevada a PLF o al vostre municipi, envieu-les a informatius@radiopalafolls.cat i les publicarem.

Aquí algunes vistes de la nevada. (més a l’enllaç)...
.

TORDERA ES DESPERTA EMBLANQUINADA I AMB TEMPERATURES MOLT BAIXES.
Ràdio Tordera 7/1/09
.
.
Tordera, Òrrius, Arenys de Munt i Dosrius són alguns dels pobles de maresme on ahir van caure volves de neu. Aquest mateixos municipis, s’han llevat aquest matí amb un paisatge totalment emblanquinat per les nevades generoses d’ahir i aquesta matinada. A Tordera ens em despertat aquest matí amb temperatures molt baixes i amb les teulades, mobiliari urbà, vehicles i conreus totalment emblanquinats. Una neu que a quallat, en diverses zones del municipi, com feia anys que no es veia. El servei de meteorologia de Catalunya, ja va advertir ahir a la nit del risc de precipitacions en forma de neu a qualsevol cota, i en alguns punts de la costa. El Servei Meteorològic de Catalunya preveu per avui que la cota de neu s’estengui a nivell de mar i que persisteixi el descens de temperatures. Segons el Servei Meteorològic, les precipitacions en forma de neu poden afectar avui tot el litoral català.

El Maresme s'emblanquina.
El Punt 7/1/09

La neu arriba a cotes baixes i emblanquina el Vallès i el Maresme, però a Tarragona es fa esperar

Bona part de Catalunya va quedar emblanquinada i la neu va arribar ahir fins a les cotes més baixes. La neu es va deixar veure –i amb gruixos– en comarques on és ben poc habitual que nevi de manera generalitzada, com el Vallès Oriental i l'Occidental i el Maresme. També va nevar al Berguedà i el Ripollès, la Garrotxa, Osona, la Selva i l'Alt Empordà. Fins i tot un trosset de Barcelona va quedar emblanquinat. A les comarques de Tarragona no es van registrar precipitacions importants en forma de neu en tot el dia, tot i que per avui si que es preveuen nevades. Una quarantena de carreteres catalanes estaven afectades per la neu i el gel.

Sembla que els Reis, de tornada a l'Orient, van repartir neu a bona part de Catalunya, amb les demarcacions de Barcelona, Girona i Lleida afectades i la de Tarragona en espera de l'arribada de la neu. Van quedar emblanquinades moltes poblacions poc acostumades a veure neu.

Al Vallès Occidental, la neu va començar a caure cap al migdia a Terrassa i en municipis com Matadepera, Rellinars o Sant Llorenç Savall. A mitja tarda, els flocs de neu van complicar la circulació en vies com la BV-1221, entre Matadepera i Talamanca –on calien cadenes– o la carretera B-124 entre Castellar del Vallès i Sant Llorenç. A les zones més meridionals, com Sabadell, Cerdanyola, Rubí i Sant Cugat, va nevar només a estones. A bona part del Vallès Oriental va nevar-hi, i poblacions com la Garriga, Cardedeu, Granollers i Vallromanes van acumular ahir entre dos i quatre dits de neu. També va aparèixer la neu a Caldes de Montbui, Castellterçol i Montmeló. Ahir a la nit començava a nevar i la neu ja prenia en diverses poblacions del Maresme.

Fins i tot hi va haver una mica de neu a la ciutat de Barcelona: la muntanya del Tibidabo, la Barceloneta i la Vila Olímpica van quedar lleugerament enfarinades. Arran de les previsions, l'Ajuntament de Barcelona va reforçar els equips d'emergència per assistir les persones sense sostre, a qui s'informa dels centres d'acolliment on poden passar la nit. A més, ha distribuït 94 contenidors de sal en barris de la zona alta de la ciutat, amb més risc de gelada.

Ahir a la nit, una quarantena de carreteres catalanes tenien problemes per la neu i el gel, vint a la demarcació de Barcelona. Entre aquestes, hi havia tallada al trànsit la BV-2425 entre Corbera de Llobregat i Gelida. En 25 carreteres més era obligatori l'ús de cadenes. Interior recomana utilitzar el transport públic en lloc del cotxe i extremar les precaucions a l'hora de conduir.


TORNA LA NEU

NOTA INFORMATIVA ELABORADA PEL SERVEI METEOROLÒGIC DE CATALUNYA EL DIMECRES 07-01-09 A LES 13:00 h

Després de la nevada del dia de Reis, es preveu un nou episodi de neu a cotes baixes entre dijous i divendres, que pot acumular gruixos destacats.

El dia de Reis les precipitacions es van iniciar a primera hora del matí pel quadrant nordest de Catalunya i a d’altres punts del Pirineu i del Prepirineu, amb una cota de neu situada al voltant dels 600 o 700 metres. Durant el centre del dia les precipitacions es van intensificar i es van fer continuades en aquest sector, alhora que es van estendre a la Catalunya Central i a la zona central del Litoral i del Prelitoral, on van acabar restringides a la nit alhora que es van anar afeblint. Amb el pas de les hores la cota de neu va anar baixant i es va situar al voltant dels 200 metres a migdia, tot i que es van arribar a veure volves de neu fins al nivell del mar, com és el cas de Palamós o alguns barris de Barcelona, entre d’altres.

Els gruixos de neu més importants, entre 15 i 20 cm, es van acumular a punts de la Garrotxa, del Ripollès i del Berguedà. Els més destacats van ser, per exemple, els 15 cm de la Vall de Bianya (la Garrotxa), els 20 cm de Bagà (el Berguedà) o a Gombrèn (el Ripollès), amb també 20 cm de neu acumulada. A Osona els gruixos van ser d’entre 5 i 10 cm (a Vic en van caure 13 i a Espinelves 10). A la resta de zones les acumulacions de neu van estar per sota dels 5 cm, i en molts punts propers a la costa no va arribar ni a quallar.

La previsió per les properes hores indica que encara és possible alguna nevada molt feble i dispersa fins la nit d’avui dimecres a punts del Litoral i del Prelitoral Central i nord, sense acumular gruixos importants.

Per dijous i divendres s’espera un nou episodi de neu a cotes baixes que afectarà especialment el Litoral, el Prelitoral, la Catalunya Central i el quadrant nord-est del país.

La neu començarà a caure dijous al matí pel sud de Catalunya i, durant la tarda i nit, ja afectarà d’altres punts del Litoral i del Prelitoral Central. Divendres les precipitacions s’intensificaran i s’estendran a la resta de comarques de Barcelona i de Girona, mentre que a les de Lleida arribaran de manera més feble i dispersa. La cota de neu començarà a nivell del mar i al llarg de divendres anirà pujant de manera lenta i progressiva.

Els gruixos de neu acumulats durant l’episodi podran ser destacats a cotes baixes i mitjanes, on es podran superar els 10 cm de neu nova.

Aquest episodi de neu també anirà acompanyat de vent de component est que farà que divendres s’alteri l’estat de la mar a molts sectors de la costa.

Durant el cap de setmana la situació meteorològica tendirà a millorar i la temperatura s’anirà recuperant.

Arran d’aquest pronòstic el Servei Meteorològic de Catalunya ha activat avisos de Situació Meteorològica de Risc per neu i per estat de la mar.

Més informació a www.meteo.cat.

Servei Meteorològic de Catalunya
Barcelona, 7 de gener de 2009