dijous, 19 de març del 2009

Algunes notícies més per llegir 18/3/09...

Diferents policies locals del Maresme s’han reunit a Malgrat per tractar sobre la protecció del medi natural.
Ràdio Palafolls 18/3/09

Les Policies Locals de fins a 7 poblacions del Maresme, entre elles les de Malgrat, Pineda de Mar o Calella, conjuntament amb el Cos d’Agents Rurals han participat aquest matí en una jornada per coordinar actuacions en matèria de protecció del medi natural.
Aquesta jornada pretenia intercanviar experiències per tal de reforçar les accions conjuntes i coordinades en la vigilància del medi natural i la detecció de les conductes que atempten contra aquest medi.

La jornada, que estava dirigida a agents de les policies locals que intervenen en la vigilància del medi ambient, ha fet un repàs de la normativa que regula les activitats en materia medioambiental i en especial les d’aquelles problemàtiques de l’àmbit d’actuació de cadascuna de les policies locals.

La trobada s’ha celebrat aquests matí a les dependències de la policia local de Malgrat de Mar.
.
........................................................
.
La sort del castell
El Punt 18/3/09

La característica construcció de Palafolls rebrà de la Generalitat 60.000 euros de l'1% cultural per rehabilitar la malmesa estructura i espera que l'Ajuntament hi aporti la mateixa quantitat


Les primeres referències del castell de Palafolls daten del 1035. Foto: T.M.

L'estructura malmesa del castell de Palafolls encara avui es pot reconèixer sense problemes des de l'N-II. Els conductors se'l troben poc abans d'arribar al terme de Tordera, destacat dalt d'un turó gairebé menjat per les cases de la urbanització Mas Carbó i al qual es pot accedir amb comoditat i amb vehicle fins a la mateixa falda. Vist ara, amb més de la meitat de les parets enrunades i amb un camí de terra solcat de profundes escletxes allà on la terra s'ha abandonat a pas de la torrentada, costa imaginar-se'l com una de les construccions de defensa més importants de la zona allà al segle XI. Aquell a qui pot la curiositat i que porti bon calçat per anar a la muntanya podrà descobrir-hi un espai menjat per herbes i matolls, però encara amb racons visibles d'una anterior i ja llunyana actuació de consolidació d'alguns murs i la capella del castell. Afortunadament les visites esporàdiques s'han comportat i no s'hi acumula gaire brutícia i els joves amants del grafit han respectat bona part del nucli del castell. Qui tingui bones cames podrà arribar fins al capdamunt de la construcció, des d'on podrà gaudir d'una magnífica vista d'un paisatge a cavall entre les dues comarques: el Maresme i la Selva. Però fins i tot per al més neòfit és evident que l'estructura reclama a crits una intervenció que la condicioni amb seny i la faci més atractiva a veïns i forans que s'hi volen apropar.

I aquesta intervenció sembla haver-se materialitzat després de l'anunci fet fa pocs dies per la Generalitat, que destinarà 60.000 euros a la rehabilitació d'aquest patrimoni cultural en concepte de l'1% cultural comprès en el període 2009-2011. L'1% cultural no és res més que el compromís signat entre els departaments de Cultura i de Política Territorial i Obres Públiques de destinar aquest percentatge de les inversions en obres públiques a millores del patrimoni. La bona notícia per a Palafolls, i dolenta per a la resta de la comarca, és que només es preveu l'actuació del castell a tot el Maresme. Sembla que no hi hagi, a ulls de la Generalitat, cap altre bé patrimonial candidat a rebre aquesta ajuda. En tot cas, es tracta d'un regal amb trampa, perquè per fer-se efectiu es demana a l'Ajuntament de Palafolls que hi aboqui 60.000 euros més. La notícia ha estat rebuda amb una mena de satisfacció-resignació pel govern municipal del PSC i CiU, que ara haurà de debatre d'on treu aquesta quantitat en una època en què la hisenda municipal està sota mínims.

Tot i això, segons va confirmar ahir el titular de Cultura, Xavier Dalmau (CiU), el consistori ja ha destinat aquest any una partida de 30.000 euros per tirar endavant un pla director que estableixi el full del ruta del futur del castell. «És un compromís en ferm envers un espai oblidat des de fa massa anys i que volem fer visitable i accessible», afirma Dalmau, que hi afegeix que l'Ajuntament podrà assumir la part que li toca «de forma esglaonada durant aquests tres anys». L'objectiu final és garantir que, el 2011, el castell de Palafolls esdevingui un atractiu cultural i patrimonial de primer ordre. A més, la coincidència ha fet que les obres d'ampliació de l'autopista C-32, que ara acaba a Palafolls, siguin cada cop més a prop. Unes obres que com té per costum la concessionària Acesa, també destina l'1% a rehabilitacions del patrimoni cultural. Potser la sort tornarà a somriure al castell.