dimecres, 1 de juliol del 2009

Algunes notícies més per llegir 30/6/09 i 1/7/09...

Es cala foc en un canyissar de Malgrat de Mar, prop d’una benzinera
Malgrat confidencial 30/6/09 (Vídeo)

TORDERA APOSTA PER EL MERCAT, L’ENTORN NATURAL, L’ESPORT I LA HISTÒRIA LOCAL PER A LA PROMOCIÓ TURÍSTICA DEL MUNICIPI.
Ràdio Tordera 30/6/09

La Regidoria de Promoció de la Vila va presentar ahir el Pla de Desenvolupament Turístic de Tordera. Aquest pla defineix les possibilitats turístiques del municipi i que passen, per redimensionar les oportunitats paisatgístiques, naturals i esportives de Tordera.

En aquest sentit, es proposa crear de rutes de senderisme i millorar les existents, crear circuits de BTT, oferir l’oportunitat d’estudiar les aus que viuen o aprofiten les zones humides en els viatges migratoris, elaborar un producte turístic amb base històrica, potenciar la gastronomia i redimensionar el mercat com a producte exclusiu de Tordera. El regidor de promoció de la vila explica les actuacions a seguir a partir d’ara.

La presentació del nou Pla de Desenvolupament Turístic de Tordera va comptar amb la xerrada del tècnic Xavier Donaire qui va destacar el potencial turístic del municipi.

El Pla de Desenvolupament Turístic de Tordera es va començar a redactar a l’octubre de 2008 amb l’objectiu de localitzar i convertir en atractius turístics els diferents recursos existents a Tordera. El municipi vol esdevenir en un futur proper un pol d’atracció turística i defensa que disposa dels recursos propis suficients per singularitzar-se davant l’oferta actual.

Els pescadors es queixen que els vaixells que regeneren les platges no els deixen treballar
El Punt 1/7/09

Costes diu que ja ha ordenat que no s'interfereixi a la zona de pesca tot i que no la senyalitzarà com reclama el sector
.
El vaixell que des de fa dies està aparcat davant la platja Palomares de Vilassar de Mar. Foto: E.F.

Els pescadors es queixen perquè des que han començat els treballs per regenerar les platges del Baix Maresme ho tenen molt complicat per sortir a treballar. Reclamen des que el vaixell draga es va instal·lar davant les costes de Premià que es senyalitzi la zona per saber on es poden aturar a tirar les xarxes. Segons denuncien els dos vaixells que estan actuant a les costes del Baix Maresme «es mouen amunt i avall per allà on volen». Costes diu que ja ha donat ordres perquè no s'interfereixi a la zona de pesca tot i que assegura que no cal senyalitzar-ho. Per la seva part, els veïns de Cabrera estan indignats i ja han anunciat que tallaran l'N-II aquest diumenge per denunciar el retard de la regeneració i l'incompliment del port de Mataró de fer les aportacions de sorra.

Els pescadors de la confraria Verge del Carme de Montgat apleguen professionals dels ports de Premià de Mar i el Masnou. Són una trentena de barques que feinegen a la costa del Baix Maresme i que una vegada més han sortit perjudicades pels treballs de regeneració de les platges. El patró major de la confraria de Montgat, Josep Hernández, es queixa de les dificultats amb què es troben per sortir a la mar i tirar les xarxes.

«El vaixell va amunt i avall per allà on vol i des del primer dia que reclamem que hauria d'estar senyalitzat amb balises», denuncia el representant dels pescadors. Els entrebancs han anat augmentant, ja que, segons explica Hernández, a més del primer vaixell que es va instal·lar davant de Premià per extreure sorra, després se n'hi va afegir un segon entre el Masnou i Montgat que es dedicava a extreure sorra per portar-la fins a la Barceloneta. Des del primer dia que el vaixell va començar a treballar a les costes de Premià que els pescadors reclamen una millor senyalització i informació de les actuacions previstes d'aquestes embarcacions que extreuen la sorra del fons marí per dipositar-la a les platges.

Ahir des de la demarcació de Costes es va reconèixer que s'han donat ordres perquè a partir d'ara no s'interfereixi a la zona on hi ha activitat pesquera, sense necessitat de senyalitzar el camp d'actuació.

Bloquejar el vaixell

El malestar dels pescadors a la zona on s'està treballant va provocar ja fa setmanes que els pescadors bloquegessin tirant les xarxes el vaixell, que no va poder treballar durant un matí. Aquesta mesura de pressió va servir perquè des de Costes es prometessin indemnitzacions econòmiques pels perjudicis ocasionats. Unes compensacions que segons Hernández, només són de paraula i caldrà veure si es materialitzen. Segons explica el patró major aquestes no són les úniques ajudes que els han promès. De fet, coincidint amb la nova regeneració es va anunciar al sector que l'Estat compensaria els pescadors afectats per la regeneració de les platges que es va portar a terme el 2005. Fins ara mai s'han donat compensacions als pescadors per aquest tipus d'actuacions.

Des de la confraria esperaven solucions per als treballs que encara queden pendents al Baix Maresme i si no, amenaçaven de tornar a bloquejar el vaixell que fa les aportacions de sorra a la platja. El que tampoc entenen els pescadors és la manca d'informació sobre el calendari previst per aquests treballs. Costes tampoc ha facilitat fins ara quines són les actuacions previstes i tot i que va anunciar un ordre en les intervencions començant per Cabrera de Mar, després ha canviat els plans i ho ha fet per Premià de Mar, on encara s'han d'acabar les obres.

El vaixell que des de fa dies està aturat davant de Premià de Mar no treballa per ara en aquesta zona. No serà fins al 22 de juliol que el vaixell draga posarà sorra a la platja de Cabrera, una de les més malmeses pels temporals d'hivern que van deixar-la sense sorra.

Tallaran l'N-II a Cabrera

Els veïns de Cabrera de Mar estan indignats i ja han anunciat que aquest diumenge sortiran a tallar l'N-II com a senyal de protesta davant un fet evident: és l'estiu i no tenen un pam de platja. La manifestació es farà a les rotondes entre Cabrera i Vilassar i la del polígon. Els més afectats són els veïns de Bonamar i Costamar, on hi ha 250 pisos, just davant de la platja. El president de Costamar, Ricard Domènech, explicava ahir que estan molestos sobretot per l'incompliment del port de Mataró, que els darrers quatre anys hauria d'haver abocat fins a 200.000 metres cúbics de sorra a la platja de Cabrera. «Ara diuen que n'hi posaran 300.000, però si haguessin fet la feina quan tocava ja la tindríem, la sorra, i això ens ho estalviaríem tots», afegeix. Els veïns estan molestos i s'han reunit amb el nou alcalde, Joan Vilà, de Gent per Cabrera, per demanar que sigui l'Ajuntament qui es querelli amb el port perquè incompleix la llei. No només això, sinó que els veïns de Cabrera han vist com el seu municipi quedava a la cua tot i que havien de ser els primers de rebre les aportacions que fa l'Estat amb el vaixell que draga la sorra del fons marí.

Una onada de calor provinent del nord d´Àfrica arriba a Girona
Diari de Girona 1/7/09

Medi Ambient recomana extremar les precaucions per l'alt risc d'incendis forestals

GIRONA R.R.B.
El Servei Meteorològic de Catalunya va alertar ahir de l'onada de calor que es preveu que entre avui i divendres afecti el territori català, amb més força a les zones de l'interior. El causant és una massa d'aire procedent del nord d'Àfrica que ha de fer pujar, i força, les temperatures: a Girona ciutat podrien superar els 36,5 graus. El Departament de Salut va anunciar que avui activarà la fase 2 d'alerta del Pla d'actuació per prevenir els efectes de l'onada de calor sobre la salut, i el de Medi Ambient va recomanar extremar les precaucions per l'alt risc d'incendis.
Tot i que la calor afectarà tot el país, l'augment tèrmic es notarà especialment a les comarques interiors, ja que es preveu que la marinada freni la pujada de la temperatura prop del litoral, on malgrat tot augmentarà la sensació de xafogor. I les nits seran ben càlides. Per tot plegat es preveu superar el llindar de l'onada de calor, o el que és el mateix, superar el percentil 98 de la temperatura màxima diària d'estiu durant 3 dies seguits o més.
La massa càlida s'ha de començar a enretirar de cara al cap de setmana, sobretot a partir de diumenge. El Govern va recordar ahir que per qualsevol dubte relacionat amb els efectes per la salut de l'onada de calor es pot trucar a Sanitat Respon (902 111 444), i va recomanar evitar els treballs que puguin generar guspires les hores centrals del dia.


Alerten d'una onada de calor, amb temperatures de 36 graus fins a aquest divendres
El Punt 1/7/09

El Servei Meteorològic de Catalunya ha alertat que des d'avui i fins divendres se superarà el llindar d'onada de calor per l'arribada d'una massa d'aire càlid procedent del nord d'Àfrica. Les temperatures més elevades es registraran sobretot a l'interior, però la xafogor serà a tot el país. A Girona es podrien superar els 36,5 graus; a Tarragona, els 31,3ºC; a Lleida, els 38ºC, i a Barcelona, els 33,1ºC. Les altes temperatures també es mantindran a la nit, amb valors per sobre dels 22 graus. El cap de setmana encara es notaran els efectes d'aquesta onada de calor, i fins diumenge les temperatures no començaran a baixar d'una manera més important.

Apartaments, cases rurals i càmpings també perden turistes
Diari de Girona 1/7/09

Els establiments no hotelers de les comarques de Girona baixen un 3,7% les pernoctacions al maig
El dels càmpings és l'allotjament que millor està aguantant la crisi. diari de girona

GIRONA ALBERT SOLER
Tots els establiments extrahotelers de les comarques de Girona van obtenir el passat mes de maig menys pernoctacions que al maig de 2008. Tant càmpings, com apartaments de lloguer, com cases de turisme rural van obtenir índexs negatius respecte al maig de l'any passat, amb descensos similars a l'experimentat pels hotels, que va ser del 5,2% segons les dades de l'INE ofertes fa una setmana.Ahir va donar a conèixer les xifres de la resta d'establiments turístics. Els càmpings perden un 2,2% de pernoctacions respecte al maig de 2008, i arriben a les 413.044. Els apartaments, amb 124.913 pernoctacions, perden un 7,6%. I les cases de turisme rural, amb 27.493 pernoctacions, pateixen un descens del 6,8%. El descens de tots tres tipus d'allotjament en conjunt va ser del 3,7%, gràcies que el subsector dels càmpings -el que menys baixa- és el més important en números absoluts.Curiosament és en els càmpings en l'únic on s'ha complert la previsió d'augment del turisme de proximitat a causa de la crisi. Les pernoctacions de turistes nacionals als càmpings gironins van augmentar un 7,7% al maig, si bé el descens de les d'estrangers va ser més acusat, fins el punt de provocar el decreixement respecte a ?l'any 2008.

Pessimista estudi realitzat per la UAB.

L'Índex UAB d'Activitat Turística preveu que el 2009 acabarà amb una caiguda del 5,7% de l'activitat turística a Catalunya, provocada, entre altres factors, per un descens important de l'arribada de turistes estrangers, especialment d'Itàlia, França i d'Alemanya. L'estudi fa també una projecció sobre el sector turístic espanyol, on preveu una davallada de més de 3,8 milions de turistes procedents de l'estranger. L'estudi, que es va donar a conèixer ahir, arriba a la vuitena edició.barcelona a.s.