divendres, 3 de juliol del 2009

Sobre les dragues de sorra per a regenerar platges 3/7/09

Algunes notícies d’aquests darrers dies, i la resposta a la data de la vinyeta al final...

Pescadors d'Arenys de Mar bloquegen la draga que extreu la sorra del fons marí
Diari Maresme 3/7/09
.

.

La confraria de pescadors Sant Elm d'Arenys de Mar va bloquejar ahir dijous el dragatge que extreu la sorra del fons marí que des d'aquesta setmana regenera la platja del municipi.

Rebuig

La Confraria rebutja l'execució de l'actual projecte de regeneració de platges al Maresme a càrrec del Ministeri de Medi Ambient, perquè consideren que aquests programes "són absolutament inútils", destrueixen l'ecosistema marí, comporten "un atur biològic de 18 mesos" i graven l'economia del país. Malgrat tot, els pescadors han aclarit que també volen que hi hagi platges al Maresme, però que aquestes "siguin estables i duradores en el temps".

Els pescadors bloquegen el vaixell que regenera les platges del Maresme
El Punt 3/7/09

Protesten per l'impacte que suposa extreure la sorra del fons marí

Els pescadors d'Arenys de Mar van bloquejar ahir durant una hora el vaixell que draga la sorra del fons marí per abocar-la a les platges del Baix Maresme. Setmanes abans ja ho havien fet els pescadors de Montgat per expressar el malestar per les regeneracions que, una vegada més, s'estant fent malmetent el medi ambient.
Els pescadors d'Arenys de Mar van bloquejar ahir durant una hora el vaixell que draga la sorra del fons marí per abocar-la a les platges del Baix Maresme. Setmanes abans ja ho havien fet els pescadors de Montgat per expressar el malestar per les regeneracions que, una vegada més, s'estant fent malmetent el medi ambient.
.

Les barques dels pescadors encerclen el vaixell draga ahir al matí a Arenys de Mar. Foto: RÀDIO ARENYS.

Durant prop d'una hora una desena d'embarcacions de la confraria de Sant Elm d'Arenys de Mar van encerclar ahir al migdia el vaixell que s'encarrega d'abocar la sorra a les platges del Maresme. Va ser un acte de protesta per les actuacions que, una vegada més, s'estan duent a terme al litoral de la comarca per regenerar les platges amb sorra extreta del fons marí.

El patró major de la confraria, Mauricio Pulido, es va queixar que, un cop més, es demostrarà que aquestes aportacions de sorra no serveixen per res perquè no es fa cap actuació ni infraestructura per fer les platges més estables i la sorra torna a desaparèixer amb el següent temporal. «Només fan que llençar diners en temps de crisi i malmetre el medi en què hem de treballar», deia.

Només fa unes setmanes que els pescadors de Montgat també van bloquejar l'embarcació que extreia la sorra del Masnou per portar-la fins a la Barceloneta. Des que van començar els treballs de regeneració a les platges del Maresme que el sector pesquer s'ha queixat de les dificultats amb què es troben per sortir a pescar. De fet, des de la demarcació de Costes es va assegurar que s'han donat ordres a la tripulació del vaixell d'interferir el menys possible en la zona de pesca mentre circulen amunt i avall carregant la sorra que extreuen a prop dels ports on queda acumulada.

El vaixell que extreu la sorra de la bocana del port d'Arenys de Mar i que ahir va ser encerclat pels pescadors està portant des de fa un parell de dies la sorra fins a Vilassar de Mar. El bloqueig dels pescadors no es va allargar gaire més d'una hora per por de represàlies, ja que altres vegades, com en el bloqueig al port de Barcelona, algunes barques van ser multades.

Amb accions contundents com aquesta es pretén cridar l'atenció dels ciutadans pel que consideren una «aberració».Els pescadors estan en espera de reunir-se la setmana vinent amb el secretari de Medi Marí, Juan José Martín Fragueiro, per demanar explicacions i aclarir aspectes com les compensacions que per primer cop hi hauria per l'última regeneració, que es va fer el a la comarca el 2005.


Costes comença la regeneració de la platja d'Arenys de Mar
Diari Maresme 1/7/09

El Departament de Costes de l'Estat ha començat aquest dimecres al matí la regeneració de la platja de la Picòrdia d'Arenys de Mar.

Extracció de sorra

Aquest projecte, que també es porta a terme en altres platges del Maresme, permetrà guanyar metres de platja al davant de l'estació de Renfe d'Arenys. Aquest dimecres les actuacions han començat amb l'extracció de sorra amb l'objectiu de traspassar 50.000 metres cúbics de sorra a les platges de ponent del port d'Arenys i 100.000 metres cúbics a la platja de Vilassar.

Buidatge de sorra

A més, en aquesta mateixa actuació, Costes durà a terme el buidatge de sorra de la part baixa de la Riera després que el consistori arenyenc insistís en "la necessitat de fer-ho abans, tenint en compte que a finals d'estiu arriben les habituals pluges torrencials pròpies del clima mediterrani".

Pescadores se quejan de la regeneración de las playas
El Periódico de Catalunya 2/7/09

La veintena de barcos mariscadores de la Cofradía de Arenys de Mar inician hoy una serie de protestas contra la regeneración de las playas que, aseguran, destroza el medio natural. Los pescadores amenazan con «medidas más contundentes» contra el barco draga que desde ayer extrae arena de la bocana del puerto de Arenys de Mar, y que «destroza el esfuerzo impuesto por los mariscadores», asegura Mauricio Pulido, presidente de la cofradía.
Se cumplen exactamente 16 meses de la decisión de los mariscadores de autoimponerse un periodo de veda, sin subvención oficial, de 18 meses para permitir la regeneración natural de la «petxina lluenta», la almeja típica del litoral del Maresme. «A falta de dos meses para tener los primeros resultados», lamenta Pulido, «la draga empieza a succionar indiscriminadamente todo lo que pilla del fondo marino». H

Sense sorra encara a s'Abanell
El Punt 3/7/09

Un tram de s'Abanell gairebé sense sorra. Foto: J.C.

L'Estat encara no ha començat l'aportació de sorra a la platja de s'Abanell de Blanes, quan ja s'està en ple mes de juliol. L'Ajuntament havia afirmat fa un parell de setmanes que l'aportació començaria a finals de juny, però el mateix dia el subdelegat del govern estatal, Francesc Francisco-Busquets, va afirmar que l'aportació es faria el mes de juliol. Dimarts passat, l'alcalde de Blanes, Josep Trias (CiU); el regidor d'Urbanisme, Carles Gibert (CiU), i el regidor de Medi Ambient, Celestino Lillo (PP) van viatjar a Madrid per reunir-se amb representants de Costes, que els van donar una data definitiva per començar l'aportació de sorra. Tot i així, el consistori no vol fer pública la data facilitada pel govern estatal perquè no vol tornar a haver de veure com els terminis s'incompleixen ni coresponsabilitzar-se indirectament d'un altre incompliment. Tot i això, és força probable que el vaixell que ha de portar la sorra des del Maresme comenci a treballar la setmana vinent.

L'aportació de sorra d'aquest any a s'Abanell serà de 250.000 metres cúbics, superior a la feta l'any passat, que va ser de 160.000 metres cúbics. El 2008, però, l'aportació es va fer el mes de maig perquè no calia fer un altre estudi d'impacte ambiental, ja que es va treure del Tordera, d'on ja se n'havia tret altres vegades.

...........................................................

Sobre la vinyeta...

Sobre les dragues de sorra per a regenerar platges 1/7/09


Extreta del llibre EL MARESME, EN VIU, Museo Comarcal del Maresme-Mataró (Secció de Ciènceis Naturals), 1992.

Fragments del text...


22 anys desprès d’aquelles primeres extraccions, desprès de repetides dragues i aportacions de sorra inútils, desprès de tant mal ocasionat, desprès de tants diners, desprès de tantes pèrdues, desprès... tot continua igual.

Feu números.

No hi ha manera, encara avui hi ha qui ho justifica.

No s’aprèn.