dissabte, 8 d’agost del 2009

Algunes notícies més per llegir 6 i 8/8/09...

L'ACA adjudica per 3 milions d'euros el tractament terciari de la depuradora de l'Alt Maresme
Diari Maresme 6/8/09

L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha adjudicat per 3 milions d'euros la construcció del tractament terciari de la futura depuradora de l'Alt Maresme a Copisa, la mateixa empresa que construeix actualment la planta.

Licitació

L'ACA va anunciar el passat mes de febrer, a Pineda, que obriria un procés de licitació del projecte de redacció del tractament terciari de l'estació. Cal recordar que el projecte inicial només preveia l'aprofitament del 10% de l'aigua tratada i la pèrdua, per tant, del 90% restant. Aquella informació, que es va conèixer públicament durant el darrer episodi de sequera a Catalunya de l'any 2008, va generar una polèmica social i política que finalment va acabar amb aquest nou replantejament. Així, el nou projecte preveurà també la construcció d'una canonada per recarregar els aqüífers de la Tordera.

Alt Maresme

Les obres de construcció de l'estació depuradora d'aigües residuals (EDAR) Maresme Nord van començar el mes de maig de 2008 i els municipis maresmencs que es beneficiaran de la seva construcció són Calella, Santa Susanna, Malgrat, Palafolls i Pineda de Mar.

Una empresa vol implantar-se a Malgrat de Mar per comercialitzar aigua de mar
Malgrat Confidencial 6/8/09

Marevendis s’ha posat en contacte amb l’Ajuntament de Malgrat de Mar per comunicar la seva intenció d’ubicar les seves instal·lacions al municipi si així ho vol el consistori. Es tracta d’un grup amb domicili social a Barcelona que està treballant en un projecte d’aprofitament de l’aigua de mar per a usos en el sector de l’alimentació i el consum domèstic. Marevendis considera que Malgrat de Mar pot ser un bon punt per a captar l’aigua i fer-li les transformacions pertinents. Argumenta que l’activitat generaria llocs de feina directes i indirectes i que s’ocuparien persones amb algun tipus de discapacitat. El grup qualifica el projecte d’"iniciativa mundial".

És sabut que cada cop són més els usos que es dóna a l’aigua marina. A l’estat hi ha empreses que en capten, la tracten, envasen i comercialitzen. Degut a la seva riquesa en minerals i oligoelements, un cop tractada es ven com a producte dietètic que permet suplir carències. També s’usa per alleugerir problemes otorrinolaringològics, per reforçar el sistema immunitari, eliminar toxines o facilitar la relaxació. A més, el seu particular sabor l’ha fet atractiva per alguns cuiners que l’han inclòs en els seus plats per potenciar el sabor d’alguns aliments o buscant contrastos.

Un altre aprofitament és dessalar-la per al consum humà tal i com fan les plantes dessaladores o proporcionar-la per omplir piscines substituint la dolça.

L’aigua en sí no es pot vendre. Ara bé, es pot comercialitzar el servei que s’ofereix, és a dir, la captació, tractament, envasat i distribució. Fins ara aquest negoci ha estat centrat en l’aigua dolça i la privatització dels seus brolladors. La seva escassetat, però, fa que es comenci a traslladar també a la de mar.

MC s’ha posat en contacte amb el representant de l’empresa. Àlex Eggert ha confirmat la intenció d’implantar-se a Malgrat de Mar, però no ha volgut revelar detalls ni concretar el projecte. Eggert assegura que l’Ajuntament i l’empresa es reuniran la setmana que ve.

L'Estat ja ha reposat la sorra al Maresme però les obres continuen compartint espai amb els banyistes
El Punt 8/8/09
.
La platja de Cabrera amb la sorra apilonada. Foto: ACN-J.P.

El Ministeri de Medi Ambient va confirmar ahir que havia finalitzat els treballs de regeneració de sorra de les platges del sud del Maresme afectades pels temporals del desembre de l'any passat. S'han fet en total actuacions al litoral d'Arenys de Mar, Cabrera, Vilassar de Mar, Premià de Mar, el Masnou i Montgat, amb una aportació global de sorra de 499.500 m³. En els casos d'Arenys i Premià de Mar, la reposició ha estat considerada una actuació de manteniment, tot i que en el cas de Premià quedava clar des del principi que el ministeri no l'havia tingut en compte quan es va anunciar la regeneració de les platges. En tot cas, han estat gairebé dos mesos, en plena temporada d'estiu, en què les tovalloles dels banyistes han hagut de compartir espai amb la sorra abocada pels vaixells draga que la transportaven des dels ports del Balís del Masnou i d'Arenys de Mar. El pressupost d'execució de les obres, considerades d'emergència –en què no s'hi inclouen les aportacions de sorra de Premià i Arenys de Mar–, és d'11.598.623 euros.

Consolidar esculleres

Un cop recuperada la sorra gràcies, sobretot, a la insistència dels alcaldes de les localitats afectades, encara falta solucionar altres actuacions de solució de les destrosses ocasionades pels temporals. Es tracta, en bona part, de restaurar les esculleres, els talussos i els accessos a les platges de Cabrera, Vilassar de Mar i el Masnou, que en molts casos van desaparèixer. Les obres es troben en diferents estats d'execució. En el cas de Cabrera, el municipi més afectat, la sorra continua arraconada mentre s'espera que l'escullera estigui acabada i pugui ser redistribuïda. Des de l'Ajuntament es reclama des de fa temps la construcció d'un espigó, a l'alçada dels apartaments Costamar, que pugui resoldre definitivament el problema de la pèrdua de sorra.

Detinguda una estafadora a Barcelona que oferia animals exòtics per internet
El Punt 8/8/09

La Policía Nacional ha detingut una veïna de Barcelona que havia estafat 15.000 euros a través d'internet. La dona, vella coneguda de la policia, que ja l'ha arrestat set vegades per estafa, oferia tot tipus d'animals –des d'aus tropicals fins a guineus i gossos–, però després, una vegada les víctimes li pagaven la compra, desapareixia durant un temps de les pàgines web (o canviava el seu pseudònim) i no enviava l'animal al comprador.

Les investigacions contra aquesta dona es van iniciar a mitjans del mes de juliol, quan una de les víctimes va denunciar els fets a la comissaria de la Policía Nacional de Mataró, després de llegir en una de les pàgines d'anuncis un missatge d'un usuari que denunciava algunes estafes anteriors que havia comès la detinguda. Fins ara els agents han pogut relacionar la dona amb onze delictes d'estafa a l'Estat, però en podrien ser més.

Els investigadors han intervingut a la dona dues llibretes en què apareixen dades de les transaccions rebudes de les vendes, així com adreces i telèfons de clients. En els darrers dies els agents de la comissaria de Mataró han anat trucant a aquests contactes, però pot ser que alguns d'ells encara no hagin denunciat els fets.