dimarts, 4 d’agost del 2009

Sobre les dragues per a regenerar les platges 4/8/09... Platja de s'Abanell de Blanes, capítol 36.478, o més...

S´Abanell es regenera
Diari de Girona 4/8/09

La regeneració de la platja blanenca en plena temporada es fa per parts perquè els turistes puguin aprofitar la resta de l´espai


Curiosos seguint les obres i banyistes a la part oberta de la platja. carles colomer

JORDI BATALLER-ACN/DDG
La platja de s'Abanell de Blanes, una de les més afectades del litoral català per la llevantada de Sant Esteve, ha començat a recuperar aquest dilluns la sorra. La draga encarregada de reomplir la platja ha començat a bombar part dels 250.000 metres cúbics de sorra previstos a la zona de la roca de sa Palomera, la més propera al centre de la població, davant l'atenta mirada de curiosos i turistes.
Segons el regidor de Medi Ambient, Celestino Lillo, els treballs es faran en trams de 150 metres per tal de no entorpir la temporada turística i així permetre que la gent es pugui banyar en d'altres indrets de s'Abanell, que té una llargada de més d'un quilòmetre."La durada exacta dels treballs no la sabem exactament. Es calcula que de dues a tres setmanes, a tot estirar", va continuar Lillo. "Tot depèn de si hi ha alguna avaria tècnica o si el mar ho permet i no patim cap dia de temporal. Si l'aigua es manté en calma, la barca no pararà de posar sorra durant les 24 hores del dia", va assenyalar el regidor de Medi Ambient de Blanes. En aquesta ocasió, la sorra s'extreu de la zona d'Arenys de Mar, a uns 20 quilòmetres en direcció sud, i la draga tarda una mitjana de quatre hores per anar fins allà, recollir els prop de 8.000 metres cúbics de capacitat i tornar a Blanes per abocar l'arena a s'Abanell. "Tècnicament, el sistema que es fa servir no es considera una extracció, és menys agressiu", va comentar Lillo.
"Quan troba un banc de sorra adequat davant la costa d'Arenys de Mar, la draga la va xuclant en moviment fins a un màxim d'un a tres metres de profunditat. Així no es repetirà el famós forat que altres dragues varen deixar a la badia de Blanes i al delta de la Tordera", va assegurar el regidor de Medi Ambient de Blanes, que considera que aquesta aportació extra de 250.000 metres cúbics de sorra seran "suficients" per aguantar aquest hivern.
"Si no tenim un temporal excepcional com el de Sant Esteve jo crec que la sorra hauria d'aguantar fins que s'iniciï el projecte definitiu del nou passeig marítim de s'Abanell", va assenyalar Lillo. Segons les últimes previsions, el projecte s'ha de licitar al setembre i les obres haurien de començar l'any 2010.
"L'arribada de la sorra de s'Abanell és un moment esperat i benvingut", va comentar per la seva banda l'alcalde de Blanes, Josep Trias. "Ens hauria agradat tenir-la una mica abans però considerem positiu que el Ministeri de Medi Ambient hagi complert finalment amb la seva paraula", va puntualitzar Trias, que confirmava que amb l'arribada dels 250.000 metres cúbics de sorra es podrà recuperar una platja de vital importància per al municipi. "Ens ajudarà en diferents aspectes però principalment a millorar i potenciar el sector turístic de la població. De fet, el sector de l'hostaleria, restauració i càmpings ha avalat l'arribada de més sorra per a s'Abanell tot i coincidir en època estival", va finalitzar el batlle de Blanes.


El 80% dels gironins no troba bé les obres de s'Abanell
Diari de Girona 4/8/09

El 80% dels lectors de diaridegirona.cat ha considerat inadequat l'inici de les obres a ple estiu

DDG A la pregunta: Considera adequat la regeneració de s'Abanell en plena temporada? en referència a la platga de Blanes. El 80 % dels lectors de la vesió digital del Diari de Girona han contestat que no, ja que no és el moment més adequat per les molèsties que causa als usuàris de les platges, mentre que el 15% dels lectors si que ho han considerat oportú, ja que al seu criteri allò important és arreglar la platja com més aviat millor. Només un 5% ha manifestat no saber que opinar (Ns/Nc).


Consulti les enquestes de diaridegirona.cat...

Creu adequat regenerar S´Abanell en plena temporada estival?

...........................................


La sorra per regenerar la platja de s'Abanell de Blanes arriba a mig estiu
El Punt 4/8/09

L'aportació de 250.000 m³ permetrà recuperar els propers dies 700 metres de la zona de bany


Una imatge dels treballs d'aportació de sorra ahir a primera hora de la tarda a s'Abanell. Foto: MANEL LLADÓ.

Els treballs d'aportació dels 250.000 metres cúbics de sorra per regenerar la platja de s'Abanell de Blanes, afectada per les llevantades de l'hivern passat, han començat aquest cap de setmana i ahir van agafar embranzida. El vaixell draga encarregat d'extreure la sorra de davant la costa d'Arenys de Mar (Maresme) i abocar-la a la platja de s'Abanell farà aquesta setmana entre quatre i cinc viatges diaris. Aquests treballs serviran per regenerar uns 700 metres de platja, actuació que es farà per trams de 150 metres per molestar al mínim els banyistes. L'aportació ha començat per la zona amb menys sorra, al costat de sa Palomera.

L'alcalde de Blanes, Josep Trias (CiU), va informar ahir que la draga encarregada d'aportar la sorra va arribar divendres a la nit i que el cap de setmana ja va començar a treballar. Trias i el regidor de Medi Ambient, Celestino Lillo (PP), van ser ahir al matí a la zona de s'Abanell observant de prop els treballs de recuperació de la platja. La draga, procedent del nord d'Europa, agafa la sorra de davant de la costa d'Arenys de Mar i després l'aboca a s'Abanell. Cada viatge dura aproximadament quatre hores, i pot transportar cada vegada uns 8.000 metres cúbics de sorra. Una excavadora és l'encarregada de redistribuir la sorra que deixa el vaixell a tot el sector de la platja. Aquests treballs han començat de moment a la zona més propera a sa Palomera, i no s'ha donat un termini per a la seva finalització, ja que depèn de diversos factors, com ara les condicions meteorològiques o que la draga pugui treballar tots aquests dies al cent per cent. «La durada exacta dels treballs no la sabem exactament, es calcula que serà de dues a tres setmanes, a tot estirar», va afirmar Lillo. El regidor de Medi Ambient va explicar com funciona el procés: «Quan el vaixell draga troba un banc de sorra adequat davant la costa d'Arenys de Mar, va xuclant en moviment fins a un màxim d'un a tres metres de profunditat.» Lillo va destacar que d'aquesta manera «no es repetirà el famós forat que altres dragues varen deixar a la badia de Blanes i al delta de la Tordera» fa uns anys, fet que molts consideren com el detonador principal del desastre de s'Abanell de gairebé cada hivern.

En total es regeneraran uns 700 metres de platja. Per realitzar aquesta acció, es tanca al públic la zona de treball en trams de 150 metres de platja per evitar incidents.

Per la seva banda, l'alcalde va assenyalar que l'arribada de la sorra era «un moment esperat i benvingut». «Ens hauria agradat tenir-la una mica abans, però considerem positiu que el Ministeri de Medi Ambient hagi complert finalment la seva paraula», va puntualitzar Trias. L'alcalde va afirmar que la sorra ajudarà «en diferents aspectes», però «principalment a millorar i potenciar el sector turístic de la població».


250.000 m³ de sorra s'aportaran a la platja de s'Abanell, xifra superior a la de l'any passat, quan se n'hi van dur 160.000 metres cúbics. Amb aquesta sorra es regeneraran 700 metres de platja. Per fer aquesta operació s'aniran tancant trams d'uns 150 metres successivament, per tractar de molestar al mínim els banyistes. El vaixell draga encarregat de cercar la sorra a Arenys de Mar pot transportar en cada viatge uns 8.000 metres cúbics de sorra, i entre aportació i aportació necessita un xic més de quatre hores per anar a recollir la sorra mar endins i tornar per abocar-la a la platja.

Culpes repartides

El portaveu del grup municipal d'EUiA-ICV a l'Ajuntament de Blanes, Joan Salmerón, va afirmar ahir que la tardança amb què s'està fent l'aportació de sorra és per una actuació «lamentable de totes les parts, des del ministeri fins a l'Ajuntament». «El fet que arribi a l'agost és lamentable, la temporada ja està llençada», va denunciar. «Entenc la gent del sector de l'hostaleria que pensen que és millor tard que mai», va dir, alhora que remarcava que «davant del turisme estem donant una imatge estranya».

La regidora d'Esquerra, Conxita Boldú, que dóna suport al govern tripartit (CiU, PDB i PP) des de fora, va atribuir les culpes del retard al govern espanyol. «Aquí el ministeri s'ha adormit», va denunciar Boldú, que va explicar que el consistori «havia iniciat els tràmits per fer l'aportació molt aviat».

Hotelers: «És millor tard que mai»

El president del Gremi d'Hostaleria de Blanes, Enric Porta, va considerar ahir que la sorra «arriba molt tard» i en un moment que «no és el millor», però de tota manera va admetre «que és millor tard que mai».

Enric Porta va denunciar que han passat mig estiu «mancats de sorra», i que tenia constància que hi ha hagut gent que fins i tot «s'ha barallat pel lloc». «La gent cerca sol, platja i bon preu, però aquí no hi cabien perquè no hi havia sorra», va assenyalar. El president del gremi reconeix que aquesta situació ha causat perjudicis als hotelers i als càmpings, ja que va assenyalar que molta gent en veure que no hi havia sorra anava a altres llocs o deia que no tornaria.

A l'hora de repartir culpes per aquest retard en l'aportació de sorra, Porta va seu caut. «L'Ajuntament era dels primers interessats a voler la sorra», va afirmar, i hi va afegir que «hi ha hagut més problemes per part del ministeri». «L'Ajuntament ha fet els seus deures», va concloure.

Porta també va assenyalar com a resultat positiu d'aquesta tardana aportació que amb vista a l'hivern la platja de s'Abanell estarà més protegida de les llevantades.