dimarts, 27 de juliol del 2010

Els caçadors impulsaran una xarxa perquè es pugui vendre la carn de senglar . El Punt 27/7/10

Els caçadors impulsaran una xarxa perquè es pugui vendre la carn de senglar
El Punt 27/7/10
.
La carn de les batudes només serveix per al consum propi i volen que també arribi al consumidor

Actualment només funciona un únic escorxador
.

la carn de senglar de Girona és molt apreciada i de molt bona qualitat. Foto: EUDALD PICAS.
.
Els senglars que els caçadors de les comarques gironines cacen durant la temporada i en les batudes extraordinàries per danys només serveixen per al consum propi. Per aquest motiu, la Federació de Caçadors de Girona s'ha fixat un objectiu: crear una xarxa de comercialització de senglar perquè la carn també arribi als consumidors. A la demarcació hi ha quatre sales de tractament de caça silvestre, però actualment només n'hi ha una en funcionament i les altres tres estan en desús. La intenció és posar-se al dia en matèria de salut pública per complir els requisits legals, reobrir aquests escorxadors i trobar empreses interessades en la distribució i comercialització.

Abans només hi havia carn de senglar de les comarques gironines durant els mesos de temporada de caça. Però actualment l'increment de la població d'aquest animal als boscos de la demarcació ha obligat els caçadors a fer més batudes i pràcticament cacen tot l'any. De fet, durant la darrera temporada han fet un rècord històric de captures i han caçat uns 14.000 exemplars.

El president de la Federació de Caça de Girona, Carles Dilmé, va explicar que aquesta carn només la poden aprofitar els mateixos caçadors de les colles perquè no tenen capacitat ni autorització per comercialitzar-la. “La carn de senglar que es pot comprar aquí ve d'Espanya, no és carn de senglar de Girona”, va explicar Dilmé.

Per aquest motiu, des de la federació volen impulsar una xarxa de comercialització de carn de senglar. La intenció és reobrir les sales de tractament de caça silvestre –a la demarcació n'hi ha quatre– i trobar empreses interessades en la distribució i la venda directa al consumidor. “No podem comercialitzar-ho nosaltres, no és la nostra feina, hem de trobar qui ho vulgui fer de manera professional”, va dir el president, que va assegurar que hi ha més demanda que oferta i que seria un èxit segur. La carn de senglar s'ha de tractar en escorxadors específics, però dels quatre que hi ha a la demarcació només n'hi ha un d'obert, el de Ribes de Freser, des del qual estan duen a terme una espècie de prova pilot de comercialització “amb bons resultats”.

LA FRASE
L'increment de la població d'aquest animal als boscos ha obligat els caçadors a fer més batudes i ara pràcticament cacen tot l'any


La marca de ‘senglar català'

A més de posar-se al dia en matèria de salut pública, també els cal trobar distribuïdor interessat en la distribució de carn de senglar durant tot l'any i reobrir els altres escorxadors que hi ha a Castelló d'Empúries, Sant Hilari i Bellver de Cerdanya. “Amb la quantitat de porcs que cacem necessitem tenir quatre o cinc sales de tractament obertes i més gent que s'hi dediqui', va dir Dilmé, que va assegurar que en cap moment tenen intenció d'enriquir-se amb aquesta activitat, sinó que només busquen que la carn de senglar no es faci malbé i que “tothom pugui saber que tenim un senglar de gran qualitat i que en puguin gaudir a un preu raonable', va dir el president. Un cop hagin aconseguit comercialitzar el senglar de la demarcació, la intenció és obrir sales de tractament a altres punts de Catalunya en què tampoc es comercialitza i a crear una marca de ‘senglar català'.