El govern aprova un pla per garantir l'aigua fins al 2027
El Punt 24/11/10
.
El projecte tira endavant en l'última reunió de l'executiu i sense garantia de finançament
La dessalinització i la reutilització incrementaran els recursos
CiU anuncia que si governa derogarà el pla
.
Disponibilitat de l'aigua a Catalunya
.
El govern va aprovar ahir el pla de gestió i el programa de mesures que han de garantir el subministrament d'aigua a Catalunya fins al 2027. El projecte oficialment denominat pla de gestió del districte de conca fluvial de Catalunya és a la pràctica un pla hidrològic que preveu la inversió de 8.728 milions d'euros en obres de millora de la gestió de l'aigua (3.902 milions), millora de la qualitat (2.510), modernització de regadius (1.401) i millores ambientals (916). D'aquest total, la Generalitat ha invertit en el període 2006-2009 un total de 1.882 milions d'euros, en obres com la recuperació de pous, la construcció de depuradores i dessalinitzadores i la reutilització d'aigües residuals.
El futur d'una part important de la resta d'inversions és encara incert, atesa la delicada situació financera de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), que acumula un deute de més de 1.800 milions d'euros.
El nou pla hidrològic té l'objectiu de consolidar el model de gestió desenvolupat durant els últims anys per l'ACA i el Departament de Medi Ambient (en mans d'ICV-EUiA). Els eixos d'actuació d'aquest pla són l'estalvi i l'eficiència en el consum, la reutilització i les dessalinitzadores. Després d'analitzar les necessitats futures i els recursos disponibles, la planificació aprovada ahir considera innecessari –com a mínim fins al 2027– tant la interconnexió de conques, com el transvasament del Roine. D'altra banda, el nou pla acompleix la directiva marc de l'aigua de la Unió Europea i posa les bases per reduir les actuals aportacions d'aigua (transvasament) de la conca del Ter a l'àrea de Barcelona.
Marxa enrere
El portaveu de CiU de Medi Ambient al Parlament, Ramon Espadaler, va qualificar de “frivolitat” l'aprovació del pla hidrològic a cinc dies de les eleccions i va anunciar que el derogarien en el cas que la coalició nacionalista formi govern. Espadaler considera que el pla no disposa del consens de tots els sectors afectats i troba molt preocupant que, “amb una ACA en fallida”, s'assumeixin compromisos de més de 7.000 milions.
Les claus
El gran dubte no és el Roine sinó l'increment del preu de l'aigua
.
La gestió de l'aigua acumula un deute multimil·lionari. Foto: J.F.
.
El pla hidrològic més ambiciós que s'ha elaborat fins ara a Catalunya va passar ahir pel consell executiu in extremis i gairebé d'incògnit. Pocs consellers eren conscients de la importància del pla aprovat, possiblement perquè tots els partits són coneixedors que del tema de l'aigua se n'haurà de tornar a parlar a fons d'aquí a pocs mesos, encara que no hi hagi sequera.
CiU va confirmar ahir que, si arriba a formar govern, derogarà aquest pla hidrològic, i al seu programa afirma que recuperaran “el projecte de connexió CAT-Abrera” (la canonada de Tarragona a l'àrea de Barcelona que va estar a punt de construir-se durant la crisi de la sequera) i, d'altra banda, tornaran a estudiar “la possibilitat de transvasar aigua del Roine cap a la xarxa catalana”.
El problema més seriós de la pròxima legislatura en matèria de l'aigua, però, no seran els transvasaments sinó el finançament. Sigui quin sigui el color del nou govern, en els pròxims anys s'haurà de trobar una fórmula perquè –a més de gestionar intel·ligentment els recursos i millorar la qualitat dels nostres rius– els ciutadans i sectors socials que més aigua consumeixen paguin el preu real d'aquest producte escàs.
dijous, 25 de novembre del 2010
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada