.
Aquest dissabte, integrants del Grup de treball de la desembocadura de La Tordera hem visitat el tram de riu més natural i millor conservat de tot el seu recorregut per la Baixa Tordera, l'últim reducte on encara es pot veure com és i com funciona un riu 100% natural...
.
Els efectes de l'erosió i de la sedimentació sobre el terreny, els hàbitats i paisatges resultants i que són els propis de La Tordera, l'acció colonitzadora de la vegetació de ribera, la formació de platges, illes, meandres, barres i talussos (un d'ells amb un niu de blauet), les diferències entre una ribera humanitzada i una natural, l'influencia de la vegetació natural de l'entorn sobre les comunitats de ribera, la importància dels arbres morts al bosc de ribera (amb abundants nius de picot), l'importància del nivell freàtic, o descobrir la transparència de l'aigua i l'abundància de peixos, principalment barbs de muntanya (Barbus meridionalis) tant al curs principal del riu com als abundants tolls que es formen a la llera i a les ribes a mena d'aquaris a l'aire lliure... tot lliure de freqüentació i sense camins d'accés... i tot imprescindible per entendre què s'ha fet malament i què s'ha de recuperar a altres trams de riu de la Baixa Tordera... no les imitacions per homogeneïtzar tots els rius catalans o per humanitzar-los.
.
.
Tot i que anàvem per conèixer les característiques pròpies del riu, també hem pogut veure moltes de les espècies d'aus de la zona... un bernat pescaire (Ardea cinerea), un blauet (Alcedo atthis), cueretes torrenteres (Motacilla cinerea) i blanques (Motacilla alba), titelles (Anthus pratensis) i grassets de muntanya (Anthus spinoletta), cotolius (Lullula arborea), aloses vulgars (Alauda arvensis), alguna cogullada vulgar (Galerida cristata), molts mosquiters comuns (Phylloscopus collybita), pit-rojos (Erithacus rubecula), cotxes fumades (Phoenicurus ochruros), gratapalles (Emberiza cirlus), passerells comuns (Carduelis cannabina), perdius roges (Alectoris rufa), faisans (Phasianus colchicus),... i un llarg etcètera.
. També hem vist la llar d'unes òlibes (Tyto alba) amb abundants egagròpiles i plomes, i alguns rastres d'un grup de cabirols (Capreolus capreolus) a la llera del riu.
.
Aquí teniu algunes fotos del grup...
.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
1 comentari:
M'hauria agradat tant haver vingut! els compromisos no m'han deixat. Si tornes a fer una altra sortida...
Publica un comentari a l'entrada