dijous, 26 de maig del 2016

Més notícies sobre la regeneració de platges 25/5/2016

L'alcalde de Pineda vol una reunió amb la delegada del Ministeri de Costes a Barcelona, Maria Toledano
Ràdio Pineda 25/5/2016

L'Ajuntament de Pineda ha contractat una retroexcavadora per pujar sorra del bot de l'aigua. Foto: Ràdio Pineda

L'alcalde de Pineda, Xavier Amor, ha demanat una reunió amb la delegada del Ministeri de Costes a Barcelona, Maria Toledano. A la reunió, l'alcalde de Pineda li vol transmetre la preocupació per la manca de sorra a part del litoral pinedenc, però alhora també, per fer-li saber la postura contrària a extreure sorra del fons marí al Maresme. Xavier Amor ho ha explicat a Ràdio Pineda. L'Ajuntament de Pineda s'ha hagut de fer càrrec de les despeses per arranjar la Platja dels Pescadors. Els treballs els ha fet una màquina tipus oruga ja s'han hagut de moure tones de sorra. L'empresa que ha fet els treballs ha estat contractada per l'Ajuntament de Pineda. Un cop més, l'Ajuntament s'ha hagut de fer càrrec d'aquesta acció que és competència del Ministeri de Medi Ambient.
Recordem que el darrer temporal de llevant es va emportar molta sorra de la Platja dels Pescadors i es va crear un gran esglaó, igual que va passar l'any passat. En algun tram hi havia una esglaó de prop d'un metre d'alçada. La solució ha passat novament per pujar sorra de baix cap a dalt ja que el mar restableix diàriament la falta de sorra al bot de l'aigua.
Aquesta acció permet ara afrontar amb una millor imatge i seguretat la temporada d'estiu a la Platja dels Pescadors.

Tordera es mostra contrària a l’extracció de sorra de la llera del riu per a la regeneració de la platja de Blanes
Ràdio Tordera 25/5/2016


Els municipis de l’Alt Maresme, amb el suport del Consell Comarcal, s’oposen frontalment a qualsevol actuació de regeneració de platges que suposi tornar a dragar, un any més, el fons marí. La Comissió del Litoral es va reunir ahir d’urgència després que alguns municipis hagin rebut una comunicació del Ministeri de Medi Ambient anunciant l’extracció de 150.000 metres cúbics de sorra de port d’Arenys i de la llera de la Tordera per a la regeneració de la platja de Blanes. L’impacte mediambiental en l’ecosistema, la manca de diàleg per part del Ministeri a l’hora d’escoltar les reivindicacions del territori i la manca d’una solució global per al litoral que eviti la continua adopció de mesures puntuals són els principals arguments de les al·legacions que els ajuntaments presentaran al projecte. Tordera va ser representada en la reunió per el regidor Àngel Pous. En declaracions a la nostra emissora, parlava sobre quina afectació podria tenir per Tordera l’extracció de sorra a la llera del riu.

Tordera demana un política més global de la conca i la costa marina. En aquest sentit, Àngel Pous demana que la llera de la Tordera no es toqui.

La Comissió del Litoral del Consell comarcal del Maresme vol enviar un “missatge d’unitat” del territori en front del darrer projecte que el Ministeri de Medi Ambient preveu dur a terme a la costa maresme, amb l’extracció de sorra per a la regeneració de la platja de Blanes. El projecte vol extreure 100.000 metres cúbics de sorra de la Tordera i 50.000 més del port d’Arenys. En paraules del president comarcal Miquel Àngel Martínez, cal “unir voluntats i generar sinèrgies” per actuar en “defensa del front marítim” i per demanar que la regeneració de les platges es faci sense que hi hagi impacte en el fons marí, com han denunciat els representants d’ajuntament de l’alt Maresme, com Arenys, Tordera, Malgrat de Mar o Santa Susanna.

La plataforma Preservem el Litoral reclama la suspensió del dragatge marí ja que assegura que ha representat la desaparició de la petxina lluenta de la costa del Maresme. La plataforma qüestiona també l’extracció de sorra que es planteja fer a la Tordera. Tampoc aproven la construcció dels dos dics de 130 metres de llarg per contenir la sorra.