dissabte, 28 de maig del 2016

Urbanisme tomba l'hotel de cala Morisca a Tossa de Mar. El Punt Avui 28/5/2016

Urbanisme tomba l'hotel de cala Morisca a Tossa de Mar
El Punt Avui 28/5/2016

Valora que té un impacte paisatgístic i visual massa gran en una zona d'interès natural

L'alcaldessa admet que la decisió no la sorprèn, però creu que, si es refà la proposta, podria tirar endavant


NURI FORNS - TOSSA DE MAR
La Comissió Territorial d'Urbanisme va desestimar ahir l'avanç de modificació del pla d'ordenació urbanística en el sector del pla parcial de cala Morisca, en què es preveu construir un hotel resort de 4 estrelles. Entre els motius que han portat la comissió a rebutjar el projecte, els promotors proposen edificacions en zones amb un pendent superior al 20%, cosa que no està permesa per la llei d'urbanisme i que no respecta els corredors naturals. A més, també es valora que els equipaments proposats prop de la platja no estan justificats i que concentrar el volum edificable en un hotel a la zona tindria un alt impacte visual i paisatgístic. A més, en la proposta no s'hauria fet cap previsió d'habitatges de protecció oficial i no se n'hauria justificat la raó.

L'Ajuntament de Tossa va signar un conveni amb la propietat del sector de cala Morisca, l'empresa Tossagur, el 18 de maig del 2015, però prèviament ja n'hi havia un altre del 2012 amb els propietaris anteriors, l'empresa Morisca SA. En canviar de mans, l'Ajuntament justifica que havia de signar novament el conveni, que preveu introduir els usos hotelers on abans n'hi havia només de residencials. L'equip de govern considera beneficiós el conveni perquè actualment hi ha a la zona de cala Morisca (que limita amb Lloret) una cinquantena d'habitatges que no tenen urbanització general, amb subministraments precaris i sense xarxa de clavegueram, i l'empresa promotora de l'hotel es comprometia a executar millores.

En aquest sector, que té una superfície de 322.130 metres quadrats, es preveien, segons la proposta presentada per l'Ajuntament, 59.485 metres quadrats de sòl per a la construcció d'un hotel (amb 25.116 metres quadrats de sostre). En total, hi ha un increment de sostre de 8.132 metres quadrats. Urbanisme valora desfavorablement també que es redueixin els espais lliures i que es proposi, en canvi, implantar un complex lúdic i esportiu a la zona sud amb piscines, solàrium i unitats de restauració de tipus guingueta. El canvi, segons Urbanisme, afecta negativament la connectivitat de dues parts del pla d'espais d'interès natural (PEIN) del massís de Cadiretes. La construcció de l'hotel, valora la comissió, tindria un impacte negatiu en una zona molt fràgil des d'un punt de vista paisatgístic, i la nova edificació, a més, seria visible tant des del mar com des de la carretera (GI-682).

La proposta de construir un hotel va aixecar moltes veus en contra d'organitzacions ecologistes i partits, i al Parlament es va acordar fins i tot treballar amb l'Ajuntament per aturar el conveni i protegir la cala, un fet que en el seu moment va indignar l'alcaldessa, que va considerar-ho “intervencionista”. L'associació Amics de Tossa va valorar ahir molt positivament que no es doni llum verd a la modificació.

LA XIFRA

350 m² és la distància que es preveia des de la cala fins a l'edificació de l'hotel més propera.

A l'alcaldessa tampoc no la convenç el projecte

L'alcaldessa de Tossa, Gisela Saladich (TU), no es va mostrar sorpresa ahir per la decisió d'Urbanisme, que ja en la comissió del mes d'abril havia acordat demanar més documentació a l'Ajuntament perquè no veia clar el canvi. “Ja sabíem que podia passar, no ens estranya gens”, va dir. Saladich, que havia defensat amb fermesa les bondats del canvi, hi va afegir també que a l'equip de govern no li va agradar el projecte que va presentar Tossagur a l'Ajuntament fa aproximadament una setmana, perquè consideraven que l'edificació de l'hotel “es veia massa”. “No ens agradava el que havien presentat, i ja els ho havíem dit”, va dir Saladich referint-se als representants de la propietat.” Això no vol dir que, si presenten un altre tipus de projecte, aquest no es pugui aprovar”, hi va afegir l'alcaldessa. Malgrat l'informe negatiu d'Urbanisme, Saladich defensa que s'hi pugui fer un hotel en lloc de cases, i va considerar que hi ha prou distància des de la cala fins a la zona edificable més propera (350 metres). Per l'alcaldessa, a més, fer les cases que ara permet el planejament també té un impacte paisatgístic.