Telenotícies 13/8/2016 TV3
Ara a l'estiu és nota força la falta d'aigua en molts indrets de Catalunya.
36 mesos de sequera extrema o excepcional en alguns punts de Catalunya
TV3 14/8/2016
Gran part de Catalunya es troba sota diferents graus de sequera si tenim en compte les dades dels últims 3 anys
El mes de juliol va ser sec o molt sec a gran part de Catalunya, només amb un excés de pluja cap al Camp de Tarragona i altres zones més puntuals del país, com el sud del Bages. L'agost també va camí de ser un mes sec, i per tant continuarem immersos dintre d'un període complicat pel que fa a les precipitacions. Però és una situació més preocupant si mirem períodes de temps més llarg que no pas l'últim mig any.
Un dels indicadors de la sequera és l'índex IPE ( Índex de Precipitació Estàndard i SPI en anglès). El Servei Meteorològic de Catalunya elabora cada mes els mapes d'IPE per diferents intervals de temps.
Els intervals més curts (inferiors a 9 mesos) són útils per a estimar la humitat del sòl, factor clau per a l'agricultura i l'estat dels boscos. Els períodes superiors a 12 mesos donen informació sobre les aigües subterrànies i l'emmagatzematge als embassaments.
Novembre 2015- Juliol 2016
Un cop d'ull al mapa dels últims 6 mesos mostra que la major part del país es troba en condicions de normalitat (IPE entre -1 i 1). En canvi, les zones amb un índex situat entre -1 i -1.5 indiquen condicions de sequera moderada: punts del Baix Llobregat, el Garraf, el Baix i l'Alt Penedès, i alguns pics petits a la Vall d'Aran, Osona i el Baix Empordà.
Balanç de 3 anys
La situació es complica si mirem el mapa d'IPE pels últims 36 mesos: hi trobem condicions de sequera excepcional al nord de l'Alt Penedès, l'Anoia i el sud del Bages, i també zones puntuals al Baix Camp, al Barcelonès i al Vallès Oriental. Gran part del centre i est del país es troba sota condicions de sequera moderada o extrema. A moltes zones de l'oest i el terç nord hi ha condicions de normalitat. En el cas de la Vall d'Aran, l'Alta Ribagorça, el Pallars Jussà i el Pallars Sobirà es registren alguns pics amb excés de pluja.
El màxim de sequera el trobem a l'Anoia, fet que es pot comprovar amb la situació a la bassa de Capellades, que és una sortida d'aigua provinent de l'aqüífer Carme-Capellades. La bassa presenta un nivell sota mínims.
Aspecte actual de la bassa de #Capellades. #sequera
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada