divendres, 3 de febrer del 2017

Més sobre els efectes del temporal a la costa de l'Alt Maresme 2-3/2/2017...

Preservem el Litoral: “no n’aprenem: es volen actuacions d’urgència pensant en la temporada turística enlloc d’accions perdurables”
Ràdio premià de Mar 3/2/2017


La plataforma Preservem el Litoral considera que les administracions que s’han reunit aquesta setmana continuen prioritzant les actuacions d’urgència condicionades per interessos turístics i eludint les planificacions a llarg termini. Ahir aquest col·lectiu es reunia per analitzar el Consell d’Alcaldes de dimecres, al qual van acudir com oients. Segons la portaveu Noemí Pineda, aquest canvi de paradigma passa per crear una Taula d’Experts:

http://radiopremiademar.org/%E2%96%B6%EF%B8%8Fpreservem-litoral-no-naprenem-volen-actuacions-durgencia-pensant-temporada-turistica-enlloc-daccions-perdurables/

La reunió d’ahir també va servir perquè la plataforma analitzés el cas concret del torrent Amell de Premià de Mar: l’entitat -ha dit Pineda- considera que cal exhaurir les opcions de treballar amb una excavadora, i si no és possible, utilitzar una draga petita i no abocar la sorra al mar. També ha fet notar que el juliol van demanar informes a l’Ajuntament i encara els estan esperant.

Escolteu l'entrevista amb la Noemí Pineda...

http://radiopremiademar.org/%E2%96%B6%EF%B8%8Fpreservem-litoral-no-naprenem-volen-actuacions-durgencia-pensant-temporada-turistica-enlloc-daccions-perdurables/


Avui al PN Matí (9-10h) la protecció dl litoral amb Preservem el Litoral q ahir celebrava reunió x analitzar la situació
Noemí Pineda "es demostra q cada any passa igual: per què no ajuntem tots recursos q fem servir x urgències a fer pla a llarg?"
Noemí Pineda "pla estratègic d l'Estat en molts casos té clarobscurs, actuacions qüestionables: vol consolidar platges i llestos"
Noemí Pineda "no anem contra ningú sinó a favor d'una gestió sostenible del litoral. Les platges no són només un actiu econòmic"
Noemí Pineda "alcaldes pateixen molt pressió del sector turístic, xo algun dia s'haurà d'abordar la gestió d'una altra manera"
Noemí Pineda "però com que no acabem de veure predisposició, ens obliguen a ser crítics. No és pq siguem perepunyetes"
Noemí Pineda "insistim en la creació d'una taula d'experts: és la base de la unitat que reclama el "
Noemí Pineda "no n'aprenem: nosaltres no estem en contra del turisme, però aquestes actuacions no són perdurables en el temps"
Noemí Pineda "vam anar com oients al Consell d'Alcaldes de dimecres: constatem la voluntat de procedir amb urgència x turisme"


. "al litoral calen actuacions d'urgència, com a tnt Amell, i mesures contundents d protecció, i tb plans a llarg termini


La CUP reclama un canvi de model a la costa i que s’acabi amb l’artificialització del medi
Ràdio Calella 2/2/2017


La Generalitat ha exigit l’aplicació del Pla Estratègic de Platges del Maresme, que contempla actuacions valorades en 52 milions d’euros per afrontar el problema de la desaparició del litoral de la comarca en episodis de llevantada, i la CUP es mostra contrària a les solucions que proposa aquest Pla.

Una problemàtica que s’està convertint en endèmica aquí al territori que dilluns es va plantejar en una reunió amb Costes del Ministeri de Medi Ambient, i de la qual ahir també se’n van donar compres a la reunió extraordinària del Consell d’Alcaldes del Maresme, on hi va assistir el conseller.

El conseller comarcal per la CUP, Jan Catà, es mostra contrari a les solucions que recull el Pla. L’argumentari de la CUP en aquesta qüestió es basa en un canvi de model que ha explicat el mateix Catà: “L’actual model de gestió del litoral és absolutament caduc, està basat en l’artificialització de la costa, en anar posant infraestructures artificials a un medi que és dinàmic i molt inestable. Per fer aquest canvi de model, reclamem una taula de treball“...

http://www.radiocalella.cat/la-cup-reclama-un-canvi-de-model-a-la-costa-i-que-sacabi-amb-lartificialitzacio-del-medi/

Aquesta taula de treball proposada per la CUP hauria d’integrar l’administració pública, agents socials, econòmics, polítics i sobretot científics i tècnics, i la societat civil. A aquesta taula de treball, de moment no contemplada per la eneralitat, la CUP demana rigor: “Rigor per instaurar solucions emmarcades sobretot en la sostenibilitat ambiental, social i econòmica. Ara mateix estem en un model que és de tot menys sostenible en aquets aspectes“...

http://www.radiocalella.cat/la-cup-reclama-un-canvi-de-model-a-la-costa-i-que-sacabi-amb-lartificialitzacio-del-medi/

Catà ha dit que les actuacions fetes fins ara han estat molt cares i gens efectives, i que el mar «s’ha menjat a la primera de canvi» els espigons fets. Pronostica que tornarà a passar el mateix a cada llevantada i que cada any patim l’impacte del vaixell draga a les costes del Maresme.

La CUP, insatisfeta amb les explicacions del Conseller d’Interior

Per altra banda, Catà ha afirmat que la CUP no va quedar gens contenta amb les explicacions del Conseller Jané als alcaldes del Maresme sobre la percepció d’inseguretat als municipis de la comarca. Al seu entendre, va dir que el volum de robatoris a les cases es manté en situació estable i no va aportar cap solució. Catà: “Si aquesta és la conclusió del Departament d’Interior de la Generalitat,q ue estem estables, i al territori ens dóna zero solucions, cap ni una, d’excuses les que vulguis però de solucions cap ni una. Ahir no vam quedar gens satisfets de la intervenció del Conseller Jané“...

http://www.radiocalella.cat/la-cup-reclama-un-canvi-de-model-a-la-costa-i-que-sacabi-amb-lartificialitzacio-del-medi/


Santa Susanna s’uneix a les reclamacions per reparar el litoral després del temporal
Ajuntament de Santa Susanna 3/2/2017

El director general d'Ordenació del Territori i Urbanisme de la Generalitat, Agustí Serra, reclama a la Direcció General de Costes que activi urgentment les mesures de reparació del litoral del Maresme ja que la temporada turística està pròxima

L’alcalde de Santa Susanna, Joan Campolier, i altres alcaldes del Maresme van participar aquesta setmana en una reunió amb el director general d’Ordenació del Territori i Urbanisme de la Generalitat, Agustí Serra, al Consell Comarcal. El motiu d’aquesta trobada van ser els danys que el darrer temporal va causar a les platges de molts municipis del Maresme. Serra va demanar a la Direcció General de Costes que actuï amb urgència per reparar el litoral, ja que queden pocs mesos perquè comenci la temporada turística.


Front comú dels alcaldes del litoral del Maresme per reclamar la reparació dels danys del temporal de gener
Ràdio Mataró 2/2/2017


L’alcalde de Pineda de Mar i President de la Federació de Municipis de Catalunya, Xavier Amor, considera del tot insuficients els 2 milions d’euros que s’han previst per destinar a arreglar els desperfectes ocasionats pel temporal de llevant de mitjans de gener a la comarca del Maresme. Així ho va dir ahir Amor, al final de la reunió del consell d’alcaldes reunit al Consell Comarcal del Maresme. Són diners que es destinaran a Pineda i Malgrat, grans damnificades per l’efecte del vent i les ones. A Mataró, la més afectada va ser la platja de Sant Simó, tot i que no s’han de lamentar grans danys. Amor també va demanar que la Generalitat i el Ministeri es posin d’acord sobre les competències de reparació dels danys i que es posin en marxa mesures per evitar que en un futur tornin a destrosses com les ocasionades pel temporal de llevant.

En aquest sentit, l’alcalde de Cabrera i portaveu del Comissionat del Litoral del Consell Comarcal del Maresme ha demanat, en nom dels municipis afectats pel temporal, l’execució del Pla Estratègic per a la Consolidació del Litoral del Maresme, presentat el febrer de 2015. Un document que preveu mesures preventives per evitar que els efectes de temporals com aquest de llevant destrossin les infraestructures del front litoral dels municipis del litoral de la comarca.

Una reunió a la que hi van assistir tots els alcaldes i regidors dels municipis del litoral del Maresme, també l’alcalde de Mataró David Bote, per fer front comú i reclamar solucions pels desperfectes ocasionats per la llevantada del passat mes de gener.


Ja podeu veure els efectes del en tot el litoral de Catalunya