divendres, 31 de març del 2017

Algunes notícies per llegir 30 i 31/3/2017...

L’Ajuntament treballa en les actuacions de la ruta de La Tordera
Ajuntament de Malgrat de Mar 31/3/2017


El govern municipal, format per JXM, ERC, PDeCAT i CUP, va aprovar dimarts en Junta de Govern Local el projecte "Actuacions de la ruta de La Tordera" a Malgrat, que tindrà un cost de 138.047,34 euros.

L'aprovació del projecte "Actualitzacions de la ruta de la Tordera" és una de les propostes aprovades el dimarts en Junta de Govern Local. La posada en funcionament del tauler d'edictes electrònic de l'Ajuntament de Malgrat de Mar és una altra de les propostes aprovades. La Junta ha donat conformitat a la proposta de la Comissió Municipal d'Administració Electrònica, per tal d'establir unes instruccions de gestió i funcionament del tauler d'edictes electrònic de l'Ajuntament de Malgrat de Mar.

La Junta de Govern Local també va aprovar una sol·licitud de tres recursos en matèria de participació ciutadana a la Diputació de Barcelona, amb la voluntat de dotar les entitats i la ciutadania en general d'eines que els donin un major protagonisme en la construcció col·lectiva de la vida i en les decisions que les afecten. Aquests recursos, proposats per la regidoria de Participació Ciutadana, són un taller de comunicació 2.0, un portal per a les entitats que estarà integrat al web de l'Ajuntament i que permetrà difondre l'activitat de les entitats i la implementació de processos participatius en els pressupostos municipals.

Entre els acords aprovats per Junta de Govern Local també hi ha l'aprovació de les bases reguladores de l'adjudicació de guinguetes per a les Barraques de Malgrat 2017. La data màxima de presentació de les sol·licituds és el 28 d'abril i els criteris que es tindran en compte són: el nombre de socis, les activitats realitzades a Malgrat i obertes a tothom, les activitats de caràcter cultural i les col·laboracions com en activitats de l'Ajuntament. Es facilitarà la rotació entre les entitats per tal que totes tinguin oportunitat.

Altres dels acords de la Junta van ser l'aprovació del conveni de col·laboració entre l'Agència de l'Habitatge de Catalunya i l'Ajuntament de Malgrat relatiu a l'oficina local de l'habitatge i a la borsa de mediació per al lloguer social. I l'aprovació de les bases reguladores de la selecció de monitors del Casal d'Estiu 2017.


Aprovada la moció per reclamar a la continuïtat del projecte i les obres de desdoblament de l'A2 de Maçanet a


L’Ajuntament nega la implantació d’activitats de gestió de residus químics a Palafolls
Ajuntament de Palafolls 30/3/2017


En les últimes hores s’ha fet circular a través de les xarxes i del Whatssapp un missatge alertant  que demà el ple de l’Ajuntament donaria permís a una empresa local per augmentar el nivell de contaminació i permetre importar residus químics d’arreu per ser tractats al nostre poble.
L’Ajuntament vol desmentir categòricament aquesta afirmació.

El ple de demà tractarà un canvi urbanístic per tal que una empresa pugui incrementar l’ús i la capacitat d’una planta de Biogàs que preveu construir.
En una planta de biogàs es tracten els residus orgànics, que es dispositen sense oxigen en un biodigestor (un dipòsit) per transformar-los en biogàs que després s’usarà com energia sostenible. D’aquesta manera l’empresa estalvia en el tractament dels seus residus i en la generació d’energia.
Tot i que a Catalunya no sigui encara un sistema molt estès, a Alemanya hi ha centenars d’aquestes plantes i estan avalades per professors universitaris, enginyers i biolegs. Aquesta està considerada com a alternativa eficient als combustibles tradicionals, així com un element a considerar en la transició cap a un model energètic sostenible.

L’ajuntament lamenta i condemna la difusió de missatges que distorsionen la realitat amb l’objectiu de confondre i extendre rumors infundats a través de les xarxes.


L’Ajuntament vol convertir el Molí de la Pedrera en equipament cultural
Ajuntament de Palafolls 30/3/2017

Estat actual del molí de la Pedrera. Ràdio Palafolls

L’edifici està en molt mal estat després que acabés l’activitat d’hostal-restaurant ara fa més de 20 anys.  De fet, però, es tracta d’un edifici històric de la nostra localitat que ha estat un molí fariner, una empresa de pasta alimentària durant el franquisme i, per últim, un conegut restaurant a la dècada dels 80 i principis dels 90.

Tot i els continus requeriments de l’Ajuntament per condicionar l’immoble, que té parts protegides com la façana o la torre, l’estat de deixadesa ha continuat i l’edifici amenaça ruïna. Davant d’això l’Ajuntament ha decidit intervenir i afectar l’immoble com a equipament cultural. És el primer pas per acabar adquirint aquest immoble.

Aquesta serà una de les propostes que es tractaran al ple de demà divendres a l’Ajuntament de Palafolls. El ple, que començarà a les 20h, té 18 punts a l’ordre del dia. Ràdio Palafolls oferirà el ple en directe a través del 107.7 FM o de www.radiopalafolls.cat.


Apoyo del Congreso de los Diputados a la protección del corredor de cetáceos
Diario de Ibiza 30/3/2017

Todas las fuerzas políticas, a excepción del Partido Popular, han secundado la Proposición no de Ley, según Mar Blava

Mapa que marca la zona por donde discurre el corredor de cetáceos. MAR BLAVA



El Congreso de los Diputados ha resuelto apoyar el proceso de declaración del Corredor de Migración de Cetáceos de la demarcación marina levantino-balear como Zona Especialmente Protegida de Importancia para el Mediterráneo (ZEPIM), figura de protección ambiental emanada del Convenio de Barcelona, según ha informado Mar Blava en un comunicado.

En la votación que ha tenido lugar a primera hora de la tarde de hoy en la Comisión de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente del Congreso de los Diputados, todas las fuerzas políticas, a excepción del Partido Popular, han secundado la Proposición no de Ley (PNL) presentada por el Grupo Parlamentario Confederal de Unidos Podemos-En Comú Podem-En Marea.

Esta PNL, presentada y defendida por el diputado de Equo, Juan López de Uralde, se titula: "Sobre el apoyo por parte del Congreso de los Diputados al proceso de declaración como Zona Especialmente Protegida de Importancia para el Mediterráneo (ZEPIM) del Corredor de Migración de Cetáceos de la demarcación marina levantino-balear, y de solicitud de la aplicación urgente de un régimen preventivo de protección de esta área", y ha reflejado fielmente las demandas y postulados de la Alianza Mar Blava.

El Grupo socialista en el Congreso también había presentado otra PNL de similar contenido, igualmente en consonancia con los planteamientos de la Alianza.

Proyectos de prospecciones de hidrocarburos
Alianza Mar Blava ha agradecido a los grupos parlamentarios que han presentado estas PNL y a todas las fuerzas políticas que han votado a favor de la iniciativa debatida y aprobada hoy, el importante apoyo que han prestado a la necesaria protección de este corredor de migración de cetáceos, gravemente amenazado por diversos proyectos de prospecciones de hidrocarburos.

En efecto, pese al indudable valor ecológico y científico del Corredor de Migración de Cetáceos, Mar Blava ha recordado que sobre éste penden "graves amenazas".

Así, la superficie de los doce permisos de investigación de hidrocarburos "Nordeste 1" a "Nordeste 12", solicitados por la petrolera Cairn Energy en el golfo de León, se solapan íntegramente con la parte norte del citado Corredor, lo que, de ser concedidos, se generaría un impacto ambiental crítico e irreversible sobre sus poblaciones. De forma parcial se solapa también el permiso de investigación de hidrocarburos "Medusa", frente a las costas de Tarragona.

Esa misma situación se da también, en un significativo porcentaje, con el área de actuación prevista en el proyecto de prospecciones de hidrocarburos de la compañía Spectrum Geo Limited en el mar Balear.

Este proyecto ha sobrepasado ya el tiempo que tenía para su tramitación y la Alianza ha solicitado oficialmente, el pasado 20 de enero, al Ministerio de Agricultura y Pesca, Alimentación y Medio Ambiente (MAPAMA) a que proceda al archivo definitivo de este proyecto.

"Pese a no haberse conseguido la unanimidad, la amplia mayoría política y parlamentaria conseguida en el Congreso a favor de la protección del Corredor de Migración de Cetáceos como ZEPIM supone un importantísimo respaldo institucional a este compromiso asumido internacionalmente por España ante el Convenio de Barcelona", han declarado desde la Alianza Mar Blava.

En una reunión mantenida el 21 de febrero pasado por miembros de la Alianza con responsables de la Dirección General de Sostenibilidad de la Costa y del Mar del MAPAMA, la Alianza fue informada de que el citado corredor de migración de cetáceos está previsto que sea declarado oficialmente ZEPIM en la Conferencia de las Partes del Convenio de Barcelona que se celebrará en diciembre de 2017 en Tirana (Albania).

"El respaldo conseguido hoy en el Congreso de los Diputados debe servir de acicate para que el MAPAMA cumpla los plazos previstos y la ZEPIM sea oficialmente declarada en diciembre de este año en la cumbre del Convenio de Barcelona", han añadido desde Mar Blava.

Mar Blava también ha agradecido los recientes apoyos a la protección de este corredor como ZEPIM otorgados por el Consell de Ibiza, el Ayuntamiento de Palma, el Ayuntamiento de Ciutadella, así como el de la Sociedad Española para la Conservación y Estudio de los Mamíferos (SECEM) y el de las diversas asociaciones de conservación y estudio de los cetáceos (PROMAR, Associació Cetácea, entre otras).

Ya en 2016 se consiguieron apoyos a esta iniciativa de la Alianza Mar Blava por parte del Parlament balear, el Govern balear, la Generalitat de Cataluña, los Consells insulares de Mallorca, Menorca y Formentera, más de 10 ayuntamientos de las Islas Baleares y el Ayuntamiento de Barcelona, así como las cinco mayores ONG ecologistas de ámbito estatal (WWF, Seo/BirdLife, Amigos de la Tierra, Greenpeace y Ecologistas en Acción).


S'ha vist un bòlid a la zona de Palafolls mirant en direcció est cap a les 06:45 aprox