diumenge, 21 de maig del 2017

Algunes notícies per llegir 18-21/5/2017...

Coses que passen quan s'entenen les platges com equipaments municipals, no com espais naturals...

JxA presentarà al ple una moció per definir espais per a gossos a la platja
Ràdio Arenys 19/5/2017


Alhora, el partit a l’oposició afirma que les zones per animals a La Raureta i Can Quintana que s’han anunciat ja els havia començat a treballar el partit a l’oposició quan governava. De fet, en el relleu després de la moció de censura es van traspassar els plànols que hi havia traçats.

La regidora de Junts per Arenys, Soraya Real, ha assegurat que el govern municipal no té intenció de fer cap espai per a gossos a la platja. Real ha explicat que si el seu partit hagués continuat en el govern s’hagués tirat endavant una zona d’esbarjo pels animals a la Picòrdia. La regidora ha afirmat que ja hi havia un pressupost demanat al respecte. Soraya Real diu que el govern no es pot agafar a la resposta de Costes que denega l’espai a la platja, ja que la llei diu que l’accés es pot regular a través d’una ordenança. Real creu que si el govern acaba fent alguna cosa pel que fa a espai per a gossos a Arenys és ‘per pressió’.

D’altra banda, com dèiem, Junts per Arenys remarca que quan governaven ja havien fet passes per tenir un espai per a gossos a La Raureta i Can Quintana. Soraya Real ha demostrat amb plànols i dates que ja s’havien dissenyat i que es van traspassar al nou govern després de la moció de censura. A més, davant de la proposta que ha fet també el govern al Parc Fèlix Cucurull, Soraya Real s’ha mostrat sorpresa que en el moment en què Junts per Arenys va plantejar aquest indret les regidores aleshores a l’oposició, Annabel Moreno i Assum Balliu, es van posicionar en contra.


Arenys de Mar limita les àrees per a gossos
El Punt Avui 21/5/2017

Són tres zones verdes i descarta per ara un tancat a la platja on deslligar-los

Imatge del cartell que prohibeix portar el gos deslligat a la platja d'Arenys de Mar Foto: E.F.

E.F - ARENYS DE MAR
La temporada de bany s'acosta i els propietaris de gossos veuen que se'ls acaba la possibilitat d'anar a la platja per deixar el gos deslligat. Tot i que l'ordenança d'animals ho prohibeix a tot el terme municipal, existeix la moratòria que va decretar l'alcaldessa, Annabel Moreno (ERC), al febrer arran de les queixes dels propietaris que eren multats per l'incompliment de la normativa.

El govern ha convocat la setmana vinent la comissió que estudiarà els canvis en l'ordenança i si es permet portar els gossos deslligats com s'està fent a la pràctica tant a l'hivern com en temporada de bany, a partir de les vuit del vespre. La regidora de Platges, Laia Martín (ERC), assegura que per ara es descarta fer un tancat a la platja per a gossos ja que Costes va denegar el permís que l'anterior govern va demanar per fer un tancat a la platja del Cavaió. Assegura, però, que s'estan estudiant altres propostes que permetin tancar temporalment la platja sense una estructura que sigui fixa tal com rebutja la demarcació de Costes. “Continuem mirant sistemes que puguin funcionar per assegurar que els gossos no saltin d'un costat a l'altre quan són dins de l'aigua. No és fàcil, però és important garantir la convivència a la platja amb els que no tenen gossos”, deia la regidora de l'àrea.

El que de moment està assegurat i ja ha anunciat són els tres tancats que els pròxims dies es faran en tres punts del poble per deixar lliures els animals. Un es farà a la zona verda de Can Quintana, al parc Fèlix Cucurull i a la zona de la Raureta. Les tanques seran de fusta i metàl·liques i en el parc se separarà de la zona infantil.

Un nova moció

La proposta d'espais per a gossos ha aixecat de nou les crítiques del principal grup a l'oposició, JxA, que ja ha anunciat que presentarà una nova moció al ple de dijous per insistir en un espai perquè els animals vagin lliures a la platja.

La seva regidora, Soraya Real, assegura que les àrees tancades ja les havien proposat i que no s'ha avançat en res. Per la regidora al govern només falta “voler i creure” que es pot fer un espai a la platja, tal com reclamen els propietaris dels animals que ja acostumen a quedar per deixar-los anar sobretot a la platja del Cavaió, la més allunyada del poble.



Repeteixo... plantar arbres i arbustos a una platja no és més que enjardinar i artificialitzar un espai natural per incloure-la al teixit urbà municipal... mai "per recuperar"...
La regidoria de Medi Ambient impulsa la proposta 'Naturalment'
Ràdio Arenys 18/5/2017


La regidora de Medi Ambient impulsa la proposta ‘Naturalment’, un cicle d’activitats per conèixer l’entorn natural i la necessitat de preservar-lo.  La primera activitat serà el dia 21 de maig amb una plantada popular d’arbres i arbustos per recuperar la platja de la Musclera.

Aquesta plantada a la Musclera serà la primera que es fa en aquesta platja, ja que fins ara s’havia optat pel Cavaió i la Picòrdia. La regidora de Medi Ambient, Laia Martín, ha explicat que la idea és fer una plantació popular de plantes arbustives. S’ha optat per la Musclera per posar en valor aquesta platja després de les feines que s’han fet arran dels temporals que van deixar sense sorra la platja.

La jornada començarà a les 10 del matí.

La pròxima setmana, el dissabte 27 de maig, hi haurà una sortida guiada per la platja del Cavaió per conèixer les plantes de la franja litoral i les seves característiques. Aquesta visita anirà a càrrec de la biòloga Carme Buxalleu i el punt de trobada serà la plaça de les Palmeres a les 6 de la tarda.

Les activitats seguiran el dia 4 de juny amb una nova plantada popular d’arbres a la platja de la Picòrdia així com tallers ambientals per a la mainada. Més endavant, el 25 de juny es farà un altre taller al Calisay per aprendre a fer un cens de nius d’oreneta cuablanca. En aquest cas anirà a càrrec de Pere Alzina. Totes les activitats són gratuïtes i obertes a tots els públics.


Accions de prevenció en 17 punts del Vallès per evitar incendis causats pel borrissol de pollancre
El9nou.cat 21/5/2017

Els Agents Rurals han avançat aquest any les accions preventives


Els Agents Rurals tenen activada aquests dies la campanya de vigilància de les zones on s’acumulen grans quantitats de borrissol de pollancre i que, en la majoria dels casos, tenen continuïtat en masses forestals. En concret, es vigilen 17 punts repartits entre els municipis de Gualba, la Garriga, la Roca, Lliçà de Vall -en la zona que connecta amb Gallecs-, les Franqueses, Sant Esteve de Palautordera, Sant Pere de Vilamajor, Santa Eulàlia, Vallgorguina i Vallromanes.

A la llista també hi ha la pollancreda situada al costat de l’autopista C-33, a la Llagosta. En aquest punt, la vigilància no es fa pel perill que es pogués generar un incendi forestal, sinó per l’afectació que tindria un foc en aquest espai per a la seguretat viària.

Aquest any, les pluges abundants de la primavera han fet que s’avancés la producció de borrissol uns dies respecte al que és habitual. Al mateix temps, també han fet que el nivell d’humitat d’arbres i arbustos sigui més elevat. Això dificulta que un incendi de borrissol pugui escampar-se cap a la vegetació.

Quan les acumulacions de borrissol són importants, es remulla amb aigua perquè així s’aixafa i per poder de combustió. La fibra vegetal que generen els pollancres s’encén amb facilitat i el foc s’escampa amb rapidesa.

En les últimes setmanes, els Agents Rurals han registrat mitja dotzena d’incendis de borrissol que han motivat la intervenció dels Bombers. N’hi ha hagut a Sant Celoni i Sant Antoni de Vilamajor. També a Aiguafreda aquest mateix dimarts. L’any passat, la campanya es va tancar amb 14 incendis d’aquest tipus.


Campanya al Baix Montseny per reduir el risc d'incendis als boscos de ribera
Nació Digital 18/5/2017

El Departament d'Agricultura porta a terme treballs preventius en diferents punts de Catalunya

Accions per reduir el risc d'incendi en boscos de ribera | Departament d'Agricultura

El Departament d'Agricultura, de la mà de les Agrupacions de Defensa Forestal, ha iniciat des de fa uns dies la campanya per prevenir incendis forestals en boscos de ribera. Segons han informat, ja han realitzat les primers actuacions en algunes comarques i, durant els propers dies, es preveu que se'n puguin portar a terme més al Berguedà, el Bages, l'Anoia, el Solsonès, Osona, la Noguera, el Sagrià, el Baix Llobregat, el Garraf, el Vallès Occidental, el Maresme, el Vallès Oriental i l'Alt Penedès. 
 
En total, s’actuarà sobre més de 364 quilòmetres per aconseguir reduir el risc d’ignició que suposa la propagació del foc pel borrissol que produeixen els arbres de ribera, bàsicament el Populus alba (àlber) i el Populus nigra (pollancre). En aquest sentit, la campanya es basa en treballs de ruixat amb aigua per compactar el borrissol i reduir el risc. D'aquesta manera, es disminueix l'inflamabilitat de les masses cotonoses, sobretot en aquelles zones d'afluència de gent, als marges de camins i vorals de les carreteres afectades, i en zones recreatives.
 
La campanya es va iniciar com a pla pilot l’any 2011 a les riberes de Lleida i, constada l’efectivitat del tractament, l’any 2012 es va fer extensiva a la Catalunya Central i l’any 2013 es va ampliar a diversos municipis de Barcelona. Al 2016, hi va haver 15 incendis (vuit a Barcelona, sis a la Catalunya Central i un a Lleida), mentre que a la campanya de l’any 2015 van ser-ne 43 (23 a Barcelona, 15 a la Catalunya Central i cinc a Lleida).


el9nou.cat 19/5/2017

Un grup d’una vintena de senglars causava molts accidents prop de Can Pagà


La Societat de Caçadors de Sant Esteve i de Santa Maria de Palautordera, juntament amb l’Associació Agrària Joves Agriculors (Asaja), han denunciat la poca col·laboració que van rebre del Servei Català de Trànsit a l’hora d’organitzar una batuda de senglars a Palautordera. Les entitats expliquen que la tardor passada hi va haver “molts accidents” a la carretera BV-5301, entre la urbanització Can Pagà fins a l’estació de tren, causats per xocs de vehicles amb porcs senglars que creuaven la carretera.

Amb l’objectiu de reduir els accidents, la Societat de Caçadors va demanar la col·laboració a Trànsit per fer una batuda un dissabte, el dia que els caçadors tenen prou efectius per dur-la a terme. “Trànsit ens ho va denegar al·legant que és una carretera molt transitada el cap de setmana per l’accés al Montseny. Nosaltres només demanàvem senyalització excepcional perquè els vehicles reduïssin la velocitat mentre hi actuàvem i per si un senglar creuava de sobte”, explica Josep Auleda, president de la Societat de Caçadors.

Tot i rebre una resposta negativa, el grup de caçadors va organitzar la batuda igualment amb la col·laboració d’altres companys que vetllaven que cap senglar entrés a la carretera, i els feien anar en direcció contrària. “Ens ho vam fer nosaltres. Era una aberració permetre que aquells senglars continuessin provocant accidents”, diu Auleda.

Ell mateix afegeix que la batuda la van fer sota la seva pròpia “responsabilitat, respectant les normes de seguretat en plena època de caça”. “Tot plegat per solucionar un problema que avui dia ja s’ha arreglat”, indica. Tot i això, és conscient que l’any vinent poden tornar a causar problemes a qualsevol altre punt de la carretera. En aquella zona, d’un quilòmetre de llarg, hi havia una vintena de porcs senglars i en la batuda en van matar set, i el més petit “pesava 80 quilos”.

Auleda explica que des d’un inici van rebre la col·laboració de la Policia Local, d’Agents Rurals i de l’Ajuntament, i que el consistori “també va obtenir una resposta negativa per part de Trànsit”.

La Societat de Caçadors ha denunciat aquest fet aquesta setmana perquè diumenge el municipi viurà el pas de la cursa Ironman 70.3, cosa que obligarà tallar aquesta carretera durant unes quatre hores el matí. “Tenim la sensació que l’esbarjo preval per sobre d’accions per reduir els accidents”, apunta.



Dirigida a Directora Servei Català de Trànsit Eugènia Doménech Moral y 1 otro/a
change.org


Els/Les veïns/es i visitants del poble de Montseny DENUNCIEM la creixent freqüència d’un ús esportiu de la carretera BV-5301 per part de motos i cotxes de gran cilindrada. 

Ja sigui en hora punta de cap de setmana o bé a les tantes de la matinada, aquests vehicles circulant a altes velocitats i amb gran soroll posen en perill -amb total impunitat- la resta de conciutadans que circulen per aquesta carretera. 

A més, entenem que aquesta carretera transcorre per un Parc Natural, Reserva de la Biosfera. L’enorme soroll que provoquen aquestes motos i cotxes circulant a altes velocitats i sobrerrevolucionats afecten irremeiablement la fauna i biodiversitat que conviu al Parc Natural. Provocant, per exemple, que es distorsioni la nidificació dels ocells i el seu cicle natural. Als punts d’informació de la DIBA hi ha tríptics que així ho reivindiquen alhora que demanen de respectar els veïns, i per aquest motiu no fer un soroll excessiu que a més, desvirtua la visita al Parc Natural a aquells que venen a gaudir de la Natura.

És per això que DEMANEM a la Sra. Eugènia Doménech Moral, Directora del Servei Català de Trànsit de la Generalitat de Catalunya que hi prengui mesures efectives i permanents per tal que aquestes incíviques conductes, sigui a l’hora que sigui, no quedin impunes i puguin quedar eradicades en benefici de tots els que estimem la Natura i el Montseny.