divendres, 26 de maig del 2017

Més sobre el desgavell de la costa 25 i 26/5/2017

a la draga ALASKA ha començat a treure sorra destinació . Tambe es dragarà bocana

La draga ha trigat 8 hores a fer el trajecte per llençar la sorra a la Tordera i tornar a la bocana del Balís.


Les tasques de regeneració de sorra a la platja començaran la setmana vinent

Les tasques de regeneració de sorra a la platja començaran la setmana vinent
Ajuntament de Malgrat de Mar 25/5/2017

La demarcació de Costes a Catalunya enllesteix els permisos per començar els treballs de regeneració de sorra a la platja de la zona de càmpings afectada pels temporals de l'hivern. La cap de la demarcació de Costes de l'Estat, Maria Toledano, ha informat aquest matí a la regidora d'Urbanisme i Platges, Mireia Castellà (JXM), que la intenció és començar aquests treballs la propera setmana. De fet, aquest matí un vaixell draga feia preparatius amb la col·locació de canonades a la zona on s'ha de fer la regeneració.

La demarcació de Costes ha confirmat que les obres de construcció de l'escullera -que paga el Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient- van a bon ritme i que la previsió és que estiguin acabades abans de l'inici de la temporada d'estiu de les platges.

Paral·lelament a l'acabament de les obres de l'escullera, la demaració té previst iniciar en els propers dies els treballs de regeneració de la platja amb sorra procedent del port esportiu del Masnou, del Balis de Sant Andreu de Llavaneres i d'Arenys de Mar. La idea de l'Estat espanyol és fer un dranatge selectiu de la bocana dels ports, on s'acumula sorra que dificulta la navegabilitat dels vaixells. Des de Costes, s'ha insistit que la Llei d'impacte ambiental permet extraure aquesta sorra. La previsió és regenerar uns 70.000 metres cúbics, aproximadament.

Les obres de construcció de l'escullera, que fa 410 metres de llarg, i la regeneració de la sorra de la platja les porta a terme l'empresa Acciona i tenen un cost d'1,1 milions d'euros.


Fotografies d'avui 26/5/2017 de la Platja de Pineda de Mar...


L'Estat només va reparar 0,5 km del litoral gironí després dels últims grans temporals
Diari de Girona 26/5/2017

Va destinar 215.000 euros d'urgència per les destrosses de finals del 2016 i principis del 2017 · Fins al març va aportar-ne 297.000 · El Senat rebutja una moció d'ERC per millorar la gestió del litoral i reclamar una planificació a mitjà i llarg termini


Les actuacions d'urgència del Govern espanyol per les destrosses que van provocar els forts temporals marítims de finals del 2016 i del gener del 2017 a la costa catalana van acabar suposant reparar uns 0,5 quilòmetres del litoral gironí, segons el Pla Litoral 2017 del ministeri de Medi Ambient que dimecres va recordar el grup d'ERC al Senat. Pels dos últims grans temporals es van destinar 215.000 euros per a 7 municipis: Llançà, Portbou, el Port de la Selva, Palafrugell, Blanes, Calonge i Tossa de Mar, tot i que en van ser alguns més els afectats. Un import que va servir per a actuacions concretes i que va quedar lluny del que van xifrar els consistoris i que, a banda de l'aportat per l'Estat, calia complementar amb aportacions dels ajuntaments, la Diputació i la mateixa Generalitat.

Per exemple, Tossa de Mar va calcular que, pels dos últims grans temporals, els danys ascendien a 321.435 euros. Lloret de Mar va xifrar els danys per la gregalada del gener en 100.000 euros; i Sant Antoni de Calonge, en 50.000.

Amb tot, pel temporal de finals del 2016 es van destinar uns 90.000 euros i pels de principis del 2017, fins a 125.000 euros, segons les dades del Govern. Els imports es van destinar a actuacions d'urgència, com reparar parts dels camins de ronda, una barana de passeig marítim, paviments...

Més endavant, fins al febrer, l'import abonat per l'Estat per reparacions per temporals va continuar ascendint. Fins a 247.000 euros al febrer i fins a 297.000 euros fins al passat mes de març per l'aparició de nous incidents com la ventada que va obstruir dos trams del camí de ronda de Sant Antoni per la caiguda d'uns pins.

Aquest dimecres, el Senat va debatre una moció d'ERC sobre la política del Govern espanyol amb el litoral. La moció destacava que les actuacions puntuals d'urgència són insuficients i demanaven impulsar una millora en la gestió del litoral que inclogués l'execució d'actuacions, i reclamava una planificació a mitjà i llarg termini.

La proposta va ser rebutjada amb els vots en contra del PP, Cs i Foro Asturias, i la va defensar el senador Jordi Martí. El gironí va recordar que els 215.000 euros «només tenen en compte actuacions d'urgència quan el litoral gironí –Portbou, Llançà, Roses, Sant Pere Pescador, Torroella de Montgrí, Pals, Palamós, Lloret de Mar o Blanes– també requereixen, entre altres, actuacions de millora d'accés a camins de ronda, passejos marítims, accessibilitat, consolidació de platges, restauració ambiental, regeneració de platges i interpretació de la natura o creació d'atractius turístics». Unes «problemàtiques i incidències» que «ens han portat a presentar esmenes» als comptes per al 2017 «per una quantitat de 13 milions d'euros». Els pressupostos generals preveuen per a aquest any 880.000 euros al litoral gironí.

A banda, el 2015 l'Estat va executar millores de reposició i conservació del litoral gironí per valor de 248.198 euros i el 2016 va pujar a 418.693. Les actuacions en els dos anys van ser de 418.693,46 euros al passeig del Molinet a l'Estartit; i la resta a camins de ronda: 44.000 a Cala Rovellada, a Colera; 4.800 al de Bon Repòs a Port de la Selva; 136.000 de La Farella al Port, a Llançà i 40.000 al de Torre Valentina a Sant Antoni de Calonge.

Per al senador, «és més necessari que mai un canvi de model en la gestió del litoral» perquè, va afegir Martí, «ja no es pot entendre si no és integral i sostenible, i ha de superar, d'una vegada per totes, la lògica perversa de la urgència per situar-nos a la de la bona planificació a mitjà i llarg termini».