dimecres, 31 de maig del 2017

Més sorra (i platja) per a les zones turístiques de Santa Susanna i Calella 31/5/2017

I a on penseu que anirà tota aquesta sorra a la que hi hagi una llevantada?...

La platja de Malgrat comença a recuperar la sorra perduda
El Punt Avui 31/5/2017

Els vaixells draga han començat el buidatge del material acumulat al port de Premià de Mar, al qual s’afegiran la resta d’infraestructures compromeses

Es manté el 15 de juny com el termini més probable per enllestir la feina

Treballs de regeneració, ahir, de la part dreta de la platja del camí de la Pomereda de Malgrat de Mar, que el temporal de principis d’any es va empassar totalment Foto: T.M.

T. MÁRQUEZ / E.FERRAN - MALGRAT DE MAR
Els dos vaixells draga contractats pel Ministeri de Medi Ambient per regenerar les platges de l’Alt Maresme malmeses pel temporal de principis d’any ja treballen a tota màquina. A Malgrat de Mar, un cop enllestida la setmana passada l’escullera de 410 metres que voreja l’últim tram del camí de la Pomereda i l’enllaça amb la desembocadura del riu Tordera, ahir van començar a reomplir-la amb sorra.

Malgrat que els vaixells havien de buidar primer la bocana del port Balís, la sorra ha arribat abans del port de Premià, que es va començar a dragar dilluns a la nit, treball que es preveu que duri deu dies. L’Ajuntament ha emès un comunicat per informar del començament dels treballs que permetrà facilitar l’entrada i la sortida de les embarcacions.

Des del port Balís asseguraven que el dragatge es farà immediatament i que també s’abocarà sorra per reomplir la platja de l’estació de Llavaneres. Per això l’Ajuntament ja ha anunciat que quan comencin les feines es tancarà l’accés a la platja.

Ahir al matí, un operari controlava a Malgrat de Mar que la sorra que sortia a raig de la mànega connectada al vaixell draga es repartís de forma proporcional al marge dret de la zona que més va castigar el temporal i que ha obligat a reomplir uns cinc metres de fondària. L’actuació es fa segons els criteris establerts i l’Ajuntament de Malgrat confia que el tram de platja estarà a punt el 15 de juny, quan començarà oficialment la temporada.

Les màquines que treballen a la zona dels càmpings també actuaven sobre el marge de terra del camí de la Pomereda per compactar-lo i deixar-lo altre cop transitable. Aquest serà l’aspecte que tindrà en els mesos vinents abans no es facin les obres d’urbanització, a càrrec de l’Ajuntament, per asfaltar, posar la il·luminació i el mobiliari urbà.

LA XIFRA

2 són les embarcacions que treballen per dragar les bocanes del port de Premià i portar sorra a Malgrat.

LA DATA

15.06.17 És el termini previst de l’actuació de regeneració de la platja del camí de la Pomereda de Malgrat.

Una platja provisional a preu d’or

L’últim tram de platja del camí de la Pomereda de Malgrat ha estat objecte els darrers anys d’una de les inversions més milionàries fetes fins ara pel Ministeri de Medi Ambient a la costa del Maresme. La primera de les actuacions es va traduir en una prova pilot que comportava la instal·lació d’uns espigons de geotèxtil que havien de suavitzar, i en el millor dels casos aturar, l’impacte de les onades. El juliol del 2015 es col·locaven sis estructures i un vaixell draga hi abocava 114.000 m³ de sorra provinents del fons marí davant d’Arenys de Mar. El cost es va enfilar a 1,1 milions d’euros. Aquest abocament va motivar el naixement de la plataforma Salvem el Litoral, que defensa l’aturada d’aquest sistema de regeneració de platges perquè causa danys importants a l’ecosistema. Un cop es va veure que els espigons de geotèxtil no havien funcionat va arribar el torn de les dunes, també el desembre del 2015. Es va actuar a la zona afectada i a dues més amb un pressupost de 150.000 euros. A la platja dels càmpings les dunes van desaparèixer del tot a principis d’aquest any. L’1,1 milions de la regeneració actual és la darrera de les inversions enel mateix tram.