dijous, 29 de juny del 2017

Algunes notícies per llegir 27-29/6/2017...

Fa gràcia llegir com avui mateix (com gairebé totes les setmanes) hi ha gent donant xerrades i ponéncies sobre la fauna i flora de les nostres platges i costes, i de com es treballa per "protegir" a les espècies dels perills a que s'afronten, i bla, bla, bla,... sense ni tan sols esmentar la crua realitat... No trigarem gaire en tenir tot el litoral (inclosos els "Parcs Naturals") al servei i a disposició de les mascotes i dels seus propietaris. I lo de les tanques no serveix de res si no va acompanyat del compliment de les normatives i l'enduriment sancionador a la resta de platges perquè es crea un efecte crida i una normalització de les irregularitats amb el vistiplau de les administracions, més preocupades en donar serveis transformant espais naturals en equipaments d'oci que en regular res... Aneu fent xerrades sobre les tortugues marines, els ocellets o les dunes on vulgueu, però la veritable lluita i futur d'aquestes espècies "protegides" ni l'esmenteu... TOTS els municipis costaners... un a un... van oficialitzant-lo...

🐕GOSSOS A LA PLATJA! 24 hores, 365 dies... properament ja es disposarà d'un tancament perimetral 😉

Pineda de Mar habilitarà un tram de platja perquè s’hi banyin els gossos
Ràdio Calella 29/6/2017


Estarà tancat i senyalitzat, de forma que quedarà clar que a l’espai hi estarà permès el bany dels animals de companyia. Ocuparà una extensió de litoral d’uns 100 metres quadrats entre la platja de Poblenou i la platja de la Riera, a l’alçada del carrer Marina.

L’alcalde de Pineda de Mar ha explicat que han après de l’experiència d’altres poblacions abans d’obrir l’espai de platja per a gossos. Entén que és una qüestió que pot crear controvèrsia d’opinions, però s’aventura a dir que el model pel qual aposta Pineda de Mar serà d’èxit perquè quedarà clarament identificat i s’ubica en un tram de litoral poc massificat.

“Serà un espai de platja cèntric, entre el barri de Poblenou i Pineda Centre. Hem volgut ser sensibles amb aquesta realitat i el que la gent ens demana perquè qui té mascotes pugui anar a la platja i gaudir del bany. Ho farem els 365 dies de l’any, sense horari; i per les primeres reaccions que hi ha hagut, sembla que serà un èxit”, ha dit Xavier Amor en declaracions a Ràdio Calella TV.

Audio Player

En els propers dies s’instal·laran les tanques delimitadores de l’espai de platja per a gossos, que s’equiparà amb papereres i rètols amb la normativa d’ús i manteniment.


Bongo, el perro enfermo de Tossa, podrá volver a bañarse en el mar
El Periódico 28/6/2017

Los dueños del can, que tiene artrosis degenerativa, acuerdan con el ayuntamiento un lugar y un horario para que el animal pueda ejercitarse en el agua


Este jueves por la mañana, a primerísima hora, Sara García podrá recuperar una rutina que le hace feliz a ella y es fundamental para su perro Bongo: salir de casa con el sol despuntando para bañarse en el mar. Bongo es un labrador retriever de 7 años que nació con una artrosis degenerativa. Los veterinarios aconsejaron a sus dueños que lo llevaran a hacer ejercicio en el agua, porque eso retrasaría el avance de la enfermedad y ayudaría al animal a sobrellevar los dolores, que ya le impiden dar más de cuatro pasos seguidos.

La familia de Bongo, los Capdevila García, así lo hizo durante años, hasta que el pasado 19 de junio les llegó la advertencia del Ayuntamiento de Tossa de Mar (La Selva), donde viven, de que no podrían hacerlo más. Alguien se había quejado de que esos baños vulneraban la ordenanza municipal, que impide a los perros pisar las playas del municipio, y, por lo tanto, Bongo no podría volver a ellas. Joan Capdevila, el hijo de Sara, no se quedó de brazos cruzados: emprendió una campaña de recogida de firmas en Avaaz (que este miércoles sumaba ya más de 6.700 adhesiones) y movió el tema en las redes sociales, con la esperanza de poder dialogar con el consistorio. Lo logró.

REUNIÓN FRUCTÍFERA

Este miércoles por la mañana, la familia de Bongo se ha reunido con la alcadesa de Tossa, Gisela Saladich, y ha logrado desencallar el conflicto: el perro podrá volver a bañarse en el mar. "Podrá seguir con su terapia", confirma Joan, feliz. No será en la Platja Gran, donde se había bañado hasta ahora, pero sí en un lugar con buena accesibilidad (Bongo tiene unos problemas de movilidad tan grandes que necesita un carrito para desplazarse) que ni la familia de Bongo ni el ayuntamiento quieren hacer público para evitar "precedentes".

"Confirmamos que hemos solucionado el problema, pero no haremos público cómo. Lo importante es que hemos consensuado un lugar y un horario en el que Bongo podrá hacer un rato de ejercicio y después irse", dice Saladich, que destaca que se ha logrado un acuerdo que no pone en peligro las banderas azules del municipio, uno de los argumentos que esgrimía el consistorio para prohibir el acceso de los animales a las playas en las ordenanzas municipales. "No había un problema de voluntad política, sino de encontrar el espacio. Lo tenemos".

Un vecino de Tossa saluda a Bongo, a quien Sara García pasea en un carrito por el pueblo.

¿Quiere decir esto que Bongo podrá volver a bañarse mañana mismo? "Sí. Está todo previsto", dice la alcaldesa.

¿Y qué pasará con la recogida de firmas en Avaaz emprendida por Joan Capdevila? "La pararemos -responde Joan- porque la campaña era para que Bongo pudiera bañarse, y eso ya lo hemos conseguido. Pero ya dijimos que detrás de nuestra lucha individual había otra colectiva: lograr que Tossa tenga un lugar en el que quienes amamos a los animales podamos disfrutar de la playa con ellos. Y también hemos hablado de eso con la alcaldesa, que se ha comprometido a estudiarlo, cuando acabe la temporada de verano, para que en un futuro lo más próximo posible podamos disponer de ese espacio. Estaremos vigilantes para que el compromiso se cumpla".


Una de les conclusions de és q la tortuga que va intentar pondre fa 15 dies al Maresme tornarà a intentar-ho aqt cap de setmana!

Només la meitat dels intents de nidificació de tortuga babaua al litoral català tenen èxit

Si no es tracten les platges com espais naturals (no equipament municipal) i no es tracti la problemàtica dels gossos, això és bla, bla, bla

punyeteres tortugues... m'imagino la desesperació d'alguns en no poder convèncer als tossuts animalons que triin La Banya o Els Aiguamolls 😂

Només la meitat dels intents de nidificació de tortuga babaua al litoral català tenen èxit
Territori i Sostenibilitat 29/6/2017

Des del 1972, s’han registrat deu intents de cria a Catalunya d’aquesta espècie en perill d’extinció, sobretot en els darrers anys, coincidint amb l’escalfament de la temperatura de l’aigua derivat dels efectes del canvi climàtic

La Generalitat té en marxa una campanya per sensibilitzar la població dels passos a seguir en cas de trobar-se una tortuga, per tal de no pertorbar la seva reproducció, que té lloc entre juny i setembre


La Xarxa de Rescat de Fauna Marina ha registrat deu intents de nidificació de tortuga babaua (Caretta caretta) entre 1972 i 2017, encara que només la meitat han evolucionat amb èxit, a conseqüència del contacte amb humans. Després de dos intents de cria el 1972 i el 1990 a la comarca del Montsià, és a partir del 2006 quan es comencen a detectar intents de cria d’aquesta espècie en perill d’extinció de manera més regular a les costes catalanes, sobretot entre juny i agost, que és quan posen els ous. Concretament, es van registrar dos casos de cria al Maresme el 2006 i 2011, i 6 casos més entre 2014 i 2017 a la Selva, Maresme, Baix Llobregat  i el Tarragonès.

L’escalfament progressiu de la temperatura de l’aigua vinculat als efectes del canvi climàtic atrau la tortuga babaua a la costa catalana, fet poc habitual anys enrere, quan el nostre litoral era més fred del que prefereix aquesta espècie per a niar. Així, fins ara, les platges de Grècia i Turquia, a la Mediterrània oriental, eren les localitzacions preferides per aquesta espècie a l’hora de reproduir-se dins d’Europa.

Què fer davant una tortuga

La reproducció d’aquesta espècie amenaçada en perill d’extinció es concentra entre juny i l’agost, els mesos amb més ocupació de turistes  i banyistes a les platges. Per tal de sensibilitzar la ciutadania dels passos a seguir a l’hora de trobar-se amb una tortuga babaua, la Generalitat té en marxa una campanya informativa que vol contribuir a acabar amb el desconeixement o comportaments incívics envers aquesta situació.

Les altes temperatures de l’aigua fan preveure més postes durant les properes setmanes a Catalunya. Les directrius davant d’una tortuga babaua o el rastre de niu són trucar immediatament al 112, així com seguir normes de sentit comú de respecte a aquesta espècie en perill d’extinció:

·         No molestar l’animal.
·         No tocar-lo.
·         No fer crits, sorolls, llums i fumar.
·         No apropar-se a menys de 7 metres
·         No fer fotografies amb flaix.
·         No trepitjar el rastre.


Jornada formativa a Tarragona

Amb l’objectiu de minimitzar aquests intents fallits de cria i sensibilitzar la ciutadania, Tarragona ha acollit avui una jornada formativa sobre detecció i protecció de la nidificació de tortugues marines, en el marc del projecte Life INTEMARES.

La sessió ha comptat amb la participació de tècnics de la Xarxa de Rescat de Fauna Marina, la Fundació CRAM i l’Ajuntament de Tarragona, i s’hi ha dut a terme una classe pràctica que a la platja de l’Arrabassada.


Aquesta notícia explica, encara que no ho sembli, moltes altres. També desmitifica la relació entre promoció turística i riquesa per a la població...

La renda de les famílies maresmenques és 500€ inferior a la catalana
Consell Comarcal del Maresme 29/6/2017


La renda mitjana per habitant al Maresme és de 16.000 euros, 500 € per sota de la mitjana catalana. Segons l'anàlisi fet per l'Observatori de Desenvolupament Local del Consell Comarcal, el Maresme ocupa la sisena posició en renda mitjana per càpita. Tot i això, el mapa mostra significatives diferències entre municipis. Fent un recorregut linial pel territori, les poblacions del Baix Maresme són els que presenten unes xifres superiors que es van redunt coforme ens acostem a La Selva. 
L'anàlisi territorial de la renda familiar disponible es basa en dades oficials de 2014, les darreres publicades. Indiquen que va ser un any en què la renda va augmentar al Maresme en un percentatge lleugerament inferior al de Catalunya (1,63% a la comarca davant de l'1,68% català). De fet, és un any en què els indicadors econòmics van començar a millorar al registrar-se una devallada en les xifres d'atur i un increment en el nombre de persones ocupades i aquest context, sens dubte, va afavorir l'augment de la renda familiar bruta disponible. Només 4 municipis van registrar una disminució: Canet de Mar(-0,66%), Pineda de Mar (-0,24%), Premià de Mar (-0,31%) i Tordera (-1,47%). En canvi, Argentona va ser la població que va registrar un increment més intens (+6,77%).
La renda mitjana per habitant al Maresme va ser de 16.000€, sent la remuneració salarial el recurs bàsic d'ingressos familiars en un 59,2%. L'excedent brut d'explotació (excedent d'activitats empresarials i professionals d'empreses individuals i societats) va suposar el 21,1% de la renda familiar, mentre que els ingressos de les famílies procedents de les prestacions socials van ser del 19,7%.
Aquestes xifres aporten diferències respecte a la mitjana catalana. El Maresme presenta un percentatge de remuneració salarial lleugerament inferior, un excedent d'explotació superior en gairebé 2 punts i uns ingressos per prestacions socials inferiors (1,2%).
 Tot i que la mitjana comarcal és inferior a la catalana, 15 municipis maresmencs la superen i 3 es troben entre els 8 primers del rànquing català. Es tracta de Tiana que amb una renda per càpita de 20.200€ és el quart municipi català amb unes dades més elevades; Cabrils amb una renda de 20.100€ és el cinquè i Teià (19.300) el vuitè. 
En el marc comarcal i tenint en compte que no es diposen de dades de 6 municipis ( Òrrius, Cabrera de Mar, Caldes d'Estrac, Sant Cebrià de Vallalta, Sant Iscle de Vallalta i Santa Susanna), Pineda de Mar és la població amb menor renda per càpita (13.300€/habitant ), seguida de Tordera (13.700€/habitant) i Calella (13.800€/habitant).

Podeu veure totes les dades passant el cursor per cada municipi en aquest mapa interactiu:

https://aconsegal.carto.com/builder/c8c05447-6f2d-4cb7-af3c-0308746501be/embed?state=%7B%22map%22%3A%7B%22ne%22%3A%5B41.40462579877841%2C2.079849243164063%5D%2C%22sw%22%3A%5B41.78360106648078%2C2.8708648681640625%5D%2C%22center%22%3A%5B41.5943915688981%2C2.4750137329101567%5D%2C%22zoom%22%3A11%7D%7D

Podeuampliar aquesta informació consultant l'informe sobre renda familiar disponible elaborat per l'Observatori de Desenvolupament Local:
Renda familiar disponible 2014
Renda familiar disponible 2014
Format: Acrobat-PDF
Pàgines: 6
Mida: 244 kB


El Pla General d’Urbanisme torna al plenari de Blanes
Ràdio Marina 29/6/2017

Ara fa dos mesos, el punt es va retirar perquè no hi havia majoria per aprovar-lo.

Avui, es porta a ple sense la legalització de l’ampliació de dos càmpings, un dels cavalls de batalla d’aquest POUM. L’assemblea d’ERC, un dels socis del govern, no ha acceptat aquesta legalització, i per tant, per no haver de funcionar amb un planejament del 1981, es porta a ple un text sense aquest tema, segons avançava ja fa uns dies l’alcalde Miquel Lupiáñez.

Avui també s’ha d’aprovar el nou ROM (Reglament Orgànic Municipal). Primer s’hauran de debatre les al·legacions presentades en el termini d’exposició al públic.

L’ordre del dia també preveu aprovar el Pla únic de Protecció Civil i les festes locals de l’any vinent.

A l’apartat de mocions es tractaran diversos temes relacionats amb el protocol aplicar per evitar agressions sexistes durant la Festa Major, un pla de xoc per a fomentar el lloguer social, el Dia de l’Orgull GaY, convocar un ple anual per debatre l’estat del municipi o disposar d’escoles bressol municipals i de qualitat.

El ple, com és habitual, començarà a les set de la tarda.


extingit un incendi a l' interior de la nau abandonada d' intorfrisa a la Gi-600