dijous, 8 de juny del 2017

Denuncien a la fiscalia les ampliacions il·legals de dos càmpings de Blanes 7/6/2017 El Gerió Digital

Denuncien a la fiscalia les ampliacions il·legals de dos càmpings de Blanes
El Gerió Digital 7/6/2017

L'advocat demana que s'obri una investigació per prevaricació urbanística


ACN / La Selva / Blanes

L'afer de les ampliacions il·legals dels càmpings de Blanes (Selva) obre un nou capítol i arriba a la fiscalia del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). L'advocat Jordi Colomer demana que s'obri una investigació perquè considera que els càmpings Blanc d'Eivissa i Bellaterra i l'ajuntament han actuat en "connivència" per permetre l'activitat durant anys en uns terrenys qualificats com a sòl no urbanitzable d'especial protecció.

El lletrat creu que hi ha indicis que s'han perpetrat delictes de prevaricació urbanística i insta la fiscalia a obrir diligències per esclarir quins són els "autors, còmplices i encobridors".

A l'escrit es remarca que l'Ajuntament de Blanes no ha impedit l'activitat i que ha permès que aquests càmpings "obtinguin uns beneficis extraordinaris al marge de la llei" causant competència deslleial al sector. A més, ressalta que el govern municipal està intentant "donar cobertura legal" a aquestes ampliacions en la redacció del nou planejament urbanístic, que ha de passar per ple properament.

La denúncia es va presentar davant la fiscalia del TSJC amb data 6 de juny. Els demandants (que volen mantenir-se en l'anonimat) demanen que la fiscalia investigui les ampliacions il·legals de dos càmpings perquè hi veuen indicis de delicte. Tal i com consta a l'escrit, remarquen que aquestes activitats s'estan realitzant en uns terrenys qualificats com a sòl no urbanitzable d'especial protecció, sense llicència ni autoritzacions urbanístiques.

A més, el lletrat Jordi Colomer assenyala que l'activitat en aquests terrenys "pot causar un greu perjudici a l'entorn, el paisatge, l'aqüífer del delta de la Tordera i l'espai agrari de la zona". A la denúncia també es fa constar que aquests dos càmpings amb ampliacions il·legals suposen una "competència deslleial" per a la resta d'allotjaments turístics del municipi i que, a més, durant anys els propietaris "han obtingut uns beneficis extraordinaris al marge de la llei".

Per tot plegat, insta la fiscalia a obrir diligències per esclarir quins són els "autors, còmplices i encobridors". Segons l'advocat, hi ha indicis que apunten a un delicte relatiu a l'ordenació del territori i urbanisme per prevaricació urbanística. A la denúncia no demana que s'investigui ningú en concret –tot i que apunta que càmpings i ajuntament han actuat "en connivència"- i es limita a posar en coneixement de la fiscalia els fets descrits.

Multes milionàries

La polèmica dels càmpings té un altre àmbit d'afectació, que s'està tramitant. El ple va aprovar al març sancions per a aquests negocis que havien fet ampliacions il·legals anys enrere, i els instava a desmuntar-les.

Per una banda, el consistori va sancionar amb 20.604 euros el càmping El Pinar. Inicialment, els promotors s'enfrontaven a una sanció de més de 100.000 euros però, com que havien desmuntat la part ampliada il·legalment, la sanció es va rebaixar.

En canvi, els dos càmpings objectes de la denúncia s'enfronten a multes milionàries. El càmping Bella Terra haurà de pagar una sanció d'1,5 MEUR perquè l'ampliació es va fer sense llicència i a uns terrenys no urbanitzables. Els amos han presentat al·legacions davant l'ajuntament i, de moment, el consistori no ha cobrat res. A més, està pendent de passar pel ple una altra sanció al càmping Blanc d'Eivissa, que podria arribar als 1,2 MEUR.

Debat sobre el nou POUM

La denúncia arriba quan l'equip de govern treballa en la redacció del nou planejament urbanístic. Dues sentències judicial han anul·lat el POUM del 2010 i, de manera temporal, la norma que regeix és la del 1981. Precisament van ser propietaris de càmpings afectats els que van portar el POUM davant la justícia, que els va donar la raó.

L'equip de govern vol aprofitar aquest context per legalitzar les ampliacions dels càmpings. Una opció, però, que no compta amb el suport majoritari del ple. De fet, el passat 27 d'abril la votació es va haver de deixar sobre la taula perquè el govern municipal no va aconseguir suports suficients (fins i tot ERC, que és sòcia de govern de CiU i PSC, hi volia votar en contra).

Un fet que també s'assenyala a la denúncia. "L'ajuntament té intenció de legalitzar aquestes obres i activitats quan tenen ple coneixement de la irregularitat existent", denuncia l'advocat.

L'alcalde està "tranquil"

L'alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez, ha afirmat que han tingut coneixement de la denúncia però s'ha mostrat tranquil. "Estem molt tranquils a nivell d'administració local, només es tracta d'una denúncia que insta la fiscalia a investigar", ha concretat. Segons l'alcalde, seran col·laboradors i en cas que se'ls requereixi informació o aclariments la facilitaran. Respecte a la futura aprovació del POUM, ha defensat que volen legalitzar les ampliacions dels càmpings per "donar seguretat jurídica després de 30 anys" als establiments.


La Selva Informació a facebook. BLANES:Les irregularitats dels càmpings què tenen bloquejat el POUM,denunciades a la Fiscalia del TSJC.