dimecres, 21 de juny del 2017

Més sobre la posta fallida de Tortuga babaua (Caretta caretta) a Canet de Mar d'aquest cap de setmana 21/6/2017

Podeu llegir també...

Sobre la posta fallida de Tortuga babaua (Caretta caretta) a Canet de Mar d'aquest cap de setmana 20/6/2017


El primer albirament de tortuga marina d'aquest estiu ha tingut lloc a la platja de Canet de Mar
Ràdio Canet 21/6/2017

Foto: mon.uvic.cat

El primer albirament aquest estiu d’una tortuga marina a la costa catalana ha tingut lloc aquest cap de setmana a la platja de Canet de Mar. Als darrers temps la seva presència a la costa maresmenca ha anat creixent, el que vol dir segons els experts, que en un futur, caldrà plantejar una nova gestió del litoral que permeti una bona convivència entre aquesta espècie protegida i els humans.

Els fets van tenir lloc aquest cap de setmana, quan un grup de pescadors va observar cap a la una de la matinada com una tortuga babaua sortia de l’aigua. Tot i que, no va arribar a fer un niu, sí que va fer una precàmera a la sorra i al cap d’una hora va retornar a l’aigua. Els pescadors es van posar en contacte amb entitats animalistes i van informar-ne al projecte “Caretta a la vista” que lidera la Universitat de Vic.

La tortuga babaua nidifica de forma esporàdica al Mediterrani occidental i durant els últims anys s’ha registrat un augment d’albiraments a les nostres costes. Al tractar-se d’una espècie amenaçada i catalogada de vulnerable per la legislació espanyola, s’ha de fer tot el possible per protegir tant les femelles, com els nius i les tortuges que neixen en aquests nius. En el cas de detectar una tortuga marina a la platja o el seu rastre, el primer que cal fer és trucar al 112.

Des del projecte “Caretta a la vista” s'han fet ressó d'aquest albirament. El seu objectiu és fer divulgació d’aquesta espècie per tal que els ciutadans tinguin totes les eines per detectar i conèixer l’eventual rastre o niu d’una tortuga marina a les nostre platges i poder actuar adequadament. Val a dir que des del 2006 s’han anat produïnt diversos albiraments al Maresme i la seva presència al Mediterrani va en augment. Els experts n’estudien quins poden ser els motius i apunten a diversos factors: d’una banda una major presència per activitats d’oci i lleure de les persones a la costa, però també, el canvi climàtic i l’escalfament de les aigües mediterrànies, tot plegat afavoreix que arribin a la nostra costa.  Per molts experts aquest fenomen, cada vegada més habitual, obligarà a replantejar els sistemes de gestió del nostre litoral, per tal de garantri una bona convivència entre les persones i espècies com la tortuga caretta.