dilluns, 19 de juny del 2017

Sobre les escumes d'origen natural a les platges i l'engany històric de les nostres Administracions 17/6/2017

Durant dècades totes les nostres Administracions... TOTES... han venut les platges com equipaments municipals i el mar com una piscina comunitària al servei del sector turístic.

Dècades oblidant que es tracta d'espais naturals (amb animalons que pul·lulen per ells i amb funcions ecològiques pròpies) i clar... molta gent s'ho ha cregut.

No ve d'ara (fa anys i anys que és "lo normal" en boca dels "estiujants") i no és un tema local, sinó que és global i afecta per igual a tot arreu.

És lògic que tota aquesta gent, educada d'aquesta manera des de petits, tracti i pensin les platges i el mar com a equipaments de responsabilitat municipal... s'ha creat un monstre i ara toca tractar amb ell, vaja.

Farà falta molt temps i molta informació al respecte... dècades de desinformació no es cura amb quatre tuits i un parell de publicacions, vaja... però almenys cada vegada més hi ha gent (algunes dintre de les mateixes administracions que han originat el problema) que comencen a canviar de mentalitat... poquetes encara malauradament, tot s'ha de dir.

Potser si aquestes administracions que ara reben les queixes comencessin a tractar aquest espais naturals com a tals i informessin en conseqüència (en comptes de continuar pensant que són equipaments municipals), potser... algun dia la gent "normal" farà el mateix.

És la meva opinió... aquí la deixo.


Hola Xavi, dijiste el otro día que la playa estaba limpia, y mira cómo está, que no te puedes ni bañar, pa que está la depuradora? Para hacer de bonito????


De tots els comentaris i respostes a aquesta entrada (podeu accedir i llegir-les totes si voleu) em quedo amb aquest...


Antoni Abad Fa dos dies que el Consell Comarcal del Maresme ha publicat aquesta nota en la que queda clar que aquestes escumes son d'origen natural: En relació a alguns escrits de queixa publicats a les xarxes socials sobre l’aparició de brutícia a les platges i a la qualitat de les aigües de bany del litoral de la comarca, el Consell Comarcal del Maresme vol posar de manifest les següents observacions:
Els sistemes de sanejament de la comarca, els quals depenen del Consell Comarcal del Maresme: estacions depuradores i xarxes de col·lectors i estacions de bombament, es troben funcionant de forma satisfactòria sense produir cap tipus d’afectació a les platges i alteració de la qualitat de l’aigua de mar. 
La transparència de les aigües de bany és un clar i evident indicador que no hi ha contaminació d’aigües residuals.
L’Agència Catalana de l'Aigua realitza, com cada any, una campanya d’anàlisi de la qualitat de l’aigua de bany al llarg de tot el litoral català. Els resultats de totes les mostres preses al Maresme indiquen que la qualitat microbiològica de totes les platges del Maresme és excel·lent. 
*Les escumes que sovint es veuen surant a la superfície són d’origen natural i no són d’origen antropogènic.*
Els sòlids que arriben arran de platja: plàstics, residus higiènics, envasos, etc. i que a vegades s’observen surant a la superfície, no procedeixen de la xarxa de sanejament del Consell Comarcal. El seu origen està directament relacionat amb la brutícia de lleres i carrers, que quan plou, acaben al mar, i en alguna ocasió, en la falta de civisme dels mateixos usuaris de la platja.
D’acord amb la informació d’altres administracions, no és un fenomen que afecti només al litoral de la comarca, sinó que sembla ser que tant al nord com al sud del Maresme s’observa el mateix tipus de problema.