dilluns, 25 de setembre del 2017

Algunes notícies per llegir 24-25/9/2017...

Quan a urbanitzar i artificialitzar li diuen "millorar"...

Aquesta setmana finalitzen els treballs de millora de Cala Sant Francesc de Blanes
Blanesaldia.com 25/9/2017


Aquesta setmana està previst que finalitzin els treballs de millora a Cala Sant Francesc, una tasca que s’ha reprès durant aquests dies, un cop ha passat el parèntesi estiuenc que les havia paralitzat momentàniament.

D’aquesta manera, la ciutadania gaudirà d’una de les parts del municipi més apreciades per la seva bellesa natural, a banda que es tracta de la primera cala de la Costa Brava, i això li confereix un valor afegit envejable.

Les obres tenen un cost de gairebé 178.000 euros, finançats al 50% per la Generalitat i al 50% per l’Ajuntament de Blanes . En aquest sentit, el govern català ho ha subvencionat a través del Fons del Foment del Turisme del Departament d’Empresa i Coneixement, dins els Plans de Foment Territorial del Turisme. Per la seva banda, la part municipal prové del cànon de la concessió del restaurant que hi ha a la cala.


Paral·lelament, des de l’Ajuntament de Blanes s’ha continuat treballant durant aquests darrers mesos en els projectes que permetran la reobertura dels dos trams del Camí de Ronda que connecten pel nord i pel sud amb Cala Bona, el nom amb què es coneix a Blanes la Cala Sant Francesc. Aquests treballs previs permetran que molt properament es puguin començar a executar els dos projectes que permetrien recuperar els dos extrems.

Pel que fa als treballs de la cala que s’han reprès ara, quedaven pendents d’enllestir petits detalls, obres menors pendents, entre elles acabar d’instal·lar part del paviment de formigó colorejat que hi ha a la banda nord de la cala, i que enllaça amb l’accés al Camí de Ronda en direcció a Lloret, actualment tancat amb una reixa per major seguretat dels vianants. També s’ha instal·lat una columna de llum addicional a l’entrada de la platja, i s’ha treballat el muret de rocalla que hi ha al costat de l’escala d’accés al promontori.

Nova pavimentació, il·luminació i millora de l’escala d’accés

Una de les parts més destacades dels treballs que s’hi ha fet han consistit en pavimentar tota la banda del passeig que voreja la platja, millorant ostensiblement l’aparença d’aquest indret, ja que fins ara hi havia un terra de ciment. Igualment, s’han adequat els accessos, i en especial el que hi ha a l’entrada principal, que ara presenta una fesomia molt millorada.

D’altra banda, un dels indrets on també s’ha incidit en especial és a l’escala que connecta l’Ermita de Sant Francesc amb Cala Bona. La principal actuació ha consistit en reparar i modificar el tram final que dóna a la platja. Així, enlloc d’accedir-hi en línia recta com fins ara, s’ha retranquejat aquesta part i s’ha girat en direcció nord, fent-la menys agressiva.

En aquesta mateixa escala d’accés també s’ha millorat molt la seva utilització amb la instal·lació d’il·luminació al llarg de tot el seu recorregut. Això ha contribuït a reforçat la seguretat dels vianants que l’utilitzen, que quan feien el trajecte de nit el feien sovint ajudats pel llum que duen incorporats alguns telèfons mòbils, o bé amb una lot per evitar mals majors.


Altres actuacions que s’han fet han consistit en reparar el pas sobre la riera i ampliar els lavabos que hi ha com annexes al Bar Restaurant de Cala Bona, de manera que ara els poden utilitzar un major nombre d’usuaris. Els treballs s’han completat amb la instal·lació de mobiliari urbà i altres elements decoratius que harmonitzen amb tot l’entorn natural, com per exemple les siluetes que hi ha excavades al terra, amb forma de petxines, cavallets de mar i altres figures típicament marineres.

Per poder realitzar aquestes obres ha estat necessari fer moviments de terres, construcció de murs de contenció, així com la formació i reparació de paviments i canalitzacions diverses. El contracte es va adjudicar a l’empresa Aglomerats Girona S.A., en base al projecte redactat per l’arquitecte blanenc Ovidi Alum Gelabert, que s’ha encarregat de la coordinació conjuntament amb el Departament Tècnic d’Urbanisme de l’Ajuntament de Blanes.

A banda d’aquests treballs de millora a Cala Bona, les subvencions del Pla de Foment del Turisme de l’any 2016 també permetran que a Blanes es puguin realitzar cinc altres actuacions, finançant-ne part del cost. Dues d’elles són precisament els dos projectes pel sector nord i sud del Camí de Ronda, i la resta són treballs complementaris al Castell de Sant Joan, la creació d’una nova web municipal de turisme i una aplicació informàtica AAPP de Rutes.

Fotos: Ajuntament de Blanes


Quan es continuen fent pous a una conca que ja no pot abastir els ja existents...

Subvenció minsa de l’ACA per als pous de Santa Coloma
El Punt Avui 25/9/2017

L’Ajuntament i l’ens van acordar fer-ne dos de nous, però el projecte triplica la subvenció aprovada

La riera de Santa Coloma de Farners , que redueix molt el seu cabal a l’estiu, en una imatge d’arxiu Foto: ARXIU.

NURI FORNS - SANTA COLOMA DE FARNERS
L’alcalde de Santa Coloma de Farners, Joan Martí (ERC), veu clarament insuficient la subvenció que l’ACA ha destinat al projecte per obrir dos nous pous al municipi, i que puja a 150.000 euros. Martí va dir que el pressupost per fer els dos pous, que estarien allunyats de la conca de la riera per no contribuir al fet que s’eixugui encara més en períodes d’estiatge, puja a gairebé 600.000 euros. “Tenim un projecte amb un cost que triplica la subvenció donada”, va lamentar Martí, que va avançar també que presentaran al·legacions.

Els nous pous es farien a la zona situada entre el polígon industrial i la carretera de Girona. “El primer que farem és presentar al·legacions a la resolució”, va dir l’alcalde. L’Ajuntament de Santa Coloma de Farners i l’Agència Catalana de l’Aigua van acordar obrir els nous pous el mes de març. Aquesta solució es va adoptar atesa la falta d’aigua a la riera de Santa Coloma, i es basava en un estudi hidrogeològic de l’Institut Català de Recerca de l’Aigua (ICRA).

Durant l’estiu, la falta d’aigua per abastir la xarxa pública i l’excés de fluor localitzat van obligar l’Ajuntament de Santa Coloma a demanar a l’ACA que transvasés aigua del sifó del pantà del Pasteral dos cops: el 8 d’agost i el 9 de setembre. A més, l’alcalde, Joan Martí (ERC), va haver de fer un ban per restringir l’ús d’aigua potable.

LA FRASE

La subvenció que ens donen és clarament insuficient, presentarem al·legacions
Joan Martí
ALCALDE DE SANTA COLOMA DE FARNERS


Quan no se sap què fer amb la sorra de les platges...

A buidar de pressa abans no plogui
El Punt Avui 24/9/2017

El buidatge de sorra de la desembocadura de la riera d’Arenys que es fa cada dos anys durarà com a mínim una setmana

Les anàlisis determinen que la sorra és aprofitable i que no cal portar-la a una planta de tractament

Les màquines excavadores van començar ahir a treure sorra de la part baixa de la riera Foto: E.F.

ELENA FERRAN - ARENYS DE MAR
Els sediments acumulats durant dos anys a sota el caixó de la canalització de la riera d’Arenys de Mar s’han de retirar per motius de seguretat. Els treballs, que assumeix el consistori, s’encarreguen en finalitzar la temporada de bany, amb el risc que al setembre és quan hi ha les temudes rierades.

Es calcula, però que amb una setmana es podrà fer part del buidatge dels metres cúbics de sorra que s’han de retirar amb camions. Segons va explicar la regidora de Platges i Rials, Laia Martín (ERC), arran de les primeres anàlisis que es van fer divendres, s’ha pogut certificar que la sorra està neta i que no caldrà transportar-la fins a una planta de tractament. De fet, la mateixa empresa ja s’ha posat en contacte amb un ajuntament de la comarca interessat en la sorra de la riera per al seu aprofitament i per poder fer-la servir al municipi per arreglar camins.

Els treballs es van adjudicar a l’agost a l’empresa Artea per un import de 35.000 euros. El fet que no calgui fer tractament n’abarateix el cost i, segons la regidora, es compensarà allargant el tram que es calculava buidar inicialment. L’actuació, que començarà dimarts, ha de servir per obrir una canal de tres metres d’amplada des del rial de sa Clavella fins a la desembocadura.

L’Ajuntament, més enllà de l’actuació de la riera, ha de portar a terme el manteniment dels rials, molts dels quals es converteixen en camins d’accés per als veïns. El consistori disposa aquest any d’una subvenció del Puosc de la Diputació de Barcelona, que va atorgar 60.000 euros per millorar i estabilitzar rieres i rials.