La Conca de la Tordera torna a ser una de les més perjudicades, i al Delta i voltants no s'arriba ni al 70% de precipitació respecte a la mitjana climàtica tot i les darreres pluges...
Any pluviomètric 2016-2017 sec a Catalunya
Servei Meteorològic de Catalunya 12/9/2017
L’any ha estat sec a una major part del territori, tot i que no tant com l’any pluviomètric anterior 2015-2016
El major dèficit s’ha registrat a punts de la Selva, del Vallès Oriental i de l’extrem sud
Només a part del Pirineu i Prepirineu, litoral Nord, una àrea a Ponent, i punts de l’interior i prelitoral, l’any s’ha de considerar normal o fins i tot lleugerament plujós
Quan es vol fer el balanç de les reserves hídriques d’un territori, generalment s’utilitza l’anomenat any pluviomètric o any hidrològic, que correspon al període comprès entre l’inici de la tardor d’un any i el final de l’època estival de l’any següent.
L’any pluviomètric 2016-2017, que abasta el període comprès entre l’1 de setembre de 2016 i el 31 d’agost de 2017 s’ha de qualificar de forma molt generalitzada com a un any sec. A gairebé un 70% del territori el percentatge de la precipitació recollida en aquest període ha estat d’entre un 70% i un 90% respecte de la precipitació mitjana climàtica corresponent al període 1961-1990.
A un 26% del territori s’ha de qualificar d’any normal i només a un 4% de la superfície com a any plujós. Ha estat normal a part del Pirineu i Prepirineu, litoral Nord, a una àrea de Ponent i a punts de l’interior i prelitoral, amb l’excepció del sector més occidental de la Vall d’Aran i de l’Alta Ribagorça on també s’ha constatat dèficit pluviomètric. Només es pot considerar any plujós al sector de la serra del Port del Comte, del Cadí, zones altes del Ripollès i del Pallars Sobirà i del nord de la Ribagorça i de la Vall d’Aran.
En termes de conques hidrogràfiques, l’any pluviomètric 2016-2017 ha estat sec tant a les occidentals com a les orientals, essent només normal o lleugerament plujós a les capçaleres del Ter, Segre i Noguera Pallaresa.
Ha estat un any sec, però en general no d’entre els més secs. De les 19 estacions automàtiques gestionades pel Servei Meteorològic (SMC) integrades a la Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA) que disposen de més de 20 anys de dades anuals representatives, el cas més extrem s’ha registrat a Benissanet (Ribera d’Ebre), on ha estat el 4t més sec de la sèrie.
Continuar llegint aquí...
http://premsa.gencat.cat/pres_fsvp/AppJava/notapremsavw/303177/ca/any-pluviometric-2016-2017-sec-catalunya.do
Aquesta informació s’ampliarà a través de la publicació definitiva del Butlletí de l’any pluviomètric 2016-2017 durant el mes d’octubre. Totes aquestes informacions es publicaran a www.meteo.cat.
Ja tenim aquí “Altres històriesdemar”
Fa 2 dies
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada