dimecres, 31 de gener del 2018

Al Delta de la Tordera mai han hagut dunes. Lo correcte és parlar de sorrals 31/1/2018

Al Delta de la Tordera mai han hagut dunes perquè el substrat és sorrenc de granulometria sempre molt gruixuda i no es veu afectat per l’acció del vent. El relleu del litoral depèn només de l’acció dels temporals marins i eren grans sorrals planers de >3m d’alçada per acumulació.

Les dunes artificials que s’han creat aquí i no són restauracions o recuperacions d'antigues, sinó acumulacions de sorra cobertes amb vegetació per finalitat estètica i imitant els antics talussos per guanyar alçada i protecció front l’onatge important.
Javier Romera 20 dic. 2016
Les noves dunes de la Platja de la Pomereda (Malgrat de Mar) passen la seva 1era prova de foc, i amb nota 20/12/2016

Tot i que aquí es parla sempre de “dunes”, “vegetació dunar” o similars, lo correcte hauria de ser referir-nos a sorrals (o potser arenys?), però com sempre es tendeix a homogeneïtzar-ho tot i és més còmode per a tothom explicar els ecosistemes de la mateixa manera a tot arreu.

Les pinedes litoral són artificials (afavorides o directament plantades) a partir de mitjans del S.XIX primer compartint l’espai amb la vegetació dels sorrals, i més tard (amb sauló) substituint-la com a part dels equipaments turístics i urbans.

Les platges (tram + proper a mar) que avui coneixem planeres i amb pendent suau fins a les onades, tenen 1 perfil artificial x acció mecànica. Originàriament i d manera natural era 1 transició (0->3m) de nivells/talussos que marcaven les diferents alçades de l’onatge i temporals.

Aquesta transició era ràpida i formava part d’una de les característiques importants de les platges del Delta de la Tordera: La gran alçada sobre el nivell del mar. I és que aquí no s’ha de mesurar el seu estat en metres lineals o amplada, sinó en volum de sorra (m3) i alçada.

No queda al Delta de la Tordera cap comunitat vegetal o hàbitat natural original, tampoc al litoral. Tot el que avui veiem aquí és fruit d les activitats humanes, i les comunitats i hàbitats naturals actuals substitueixen als anteriors, mai són retalls supervivents dels original.

Malgrat això, tenen 1 importància crucial x a la biodiversitat del Delta i poden ser un bon punt d partida en la naturalització d’aquest i de les futures restauracions, que haurien de prioritzar recuperar els hàbitats característics originals, mai 1 burda imitació d’altres espais

I és que impera el realisme, i repassant bibliografia sobre la vegetació antiga i hàbitats perduts al Delta se’t trenca el cor... Una restauració geomorfològica del litoral és viable i imprescindible però no una natural... aquí parlem més de naturalització imitant l’original.
Javier Romera 14 ene.
Les vernedes litorals del Delta de la Tordera... La joia natural oblidada 14/1/2018...

Recomanable també llegir els comentaris dels tuits...