dimecres, 2 de maig del 2018

Algunes notícies per llegir 26/4/2018-2/5/2018...

Delegació Serralada Hace 49 minutos
Avui del a la en la 19a conferència del cicle “Tronades” parlarà del delta de la . No us ho perdeu!!

Delegació Serralada Hace 20 minutos
Tots els continguts de L'Atzavara en accés lliure a:
Delegació Serralada Hace 35 minutos
Presentació de L'Atzavara 28: "Sexe, desenvolupament i evolució", dijous dia 10 a les 7:30 a , amb la xerrada “It takes two to tango" per J.L. Pretus

CONSENS POLÍTIC SOBRE EL DELTA
elmalgratenc.cat 2/5/2018


Malgrat de Mar, Blanes, Tordera i Palafolls han enfilat el document que servirà per regir la Taula de Treball del Delta i la Baixa Tordera. Abans, però, el text haurà de ser aprovat pels respectius plens municipals. L’examen es preveu passar-lo de manera oficial a finals del mes de juny, segons s’ha subratllat.

El document el van consensuar membres dels diferents governs dels municipis implicats, durant una jornada a porta tancada que va tenir lloc a Blanes ara fa una setmana.

La Taula de Treball del Delta i la Baixa Tordera respon a la voluntat de posar en marxa un seguit d’accions destinades a la conservació d’aquesta zona al voltant de la conca del riu La Tordera. Tal i com es va anunciar el mes de març de 2017, el grup estaria format bàsicament pels ajuntaments de Malgrat de Mar, Blanes, Tordera i Palafolls, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), Costes, el Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB), l’Observatori de la Tordera i diferents entitats i plataformes mediambientals. La taula de treball també comptaria amb propietaris de càmpings i la ciutadania de les localitats participants, entre d’altres sectors.


La Confraria de Blanes va subhastar el mes d’abril peix i marisc per valor de 709.729 euros
Blanesaldia.com 2/5/2018


El passat mes d’abril la Confraria de Pescadors de Blanes va subhastar 239.668 quilos de peix i marisc, que en conjunt van aconseguir un valor total de 709.729 euros. Les captures més valuoses van ser el seitó, la sardina i la gamba, que van totalitzar 353.812 euros, el 49,8% del total subhastat.

Aquestes van ser les 15 espècies de peix i marisc que van obtenir un major valor el passat mes d’abril:

Espècie                        Quilos         Euros

Seitó                           123.732      135.567
Sardina                        63.280       115.043
Gamba                          3.318        103.202
Sonso                            5.125        100.836
Escamerlans                1.146          29.917
Lluç palangre               2.073         28.885
Roger vermell              2.615         24.108
Gamba blanca             1.157         17.590
Llengueta                        643          15.932
Canana negre              5.679          13.902
Rap vermell                  1.398         12.288
Mollera roquer            3.261         10.726
Sorell                             8.315           9.715
Polla                                 694            8.434
Maire                            2.075            8.195

Acumulat any 2017

Mes                Quilos            Euros

Gener             187.573          487.637
Febrer             146.383         178.545
Març                174.848         683.586
Abril                 239.668         709.729


Arenys i altres municipis fins a Begur es mobilitzen en contra l'extracció de corall vermell
Ràdio Arenys 30/4/2018

Els alcaldes, regidors i representants d'ERC del Maresme es van trobar dissabte al Cavaió

La idea és fer una demostració d’unitat. Dissabte van llegir un manifest a la platja del Cavaió i avui ho han repetit a l’Hotel Aiguablava de Fornells. A l’acte de la nostra vila hi va assistir el diputat d’ERC al Senat, Bernat Picornell, a més d’alcaldes i alcaldesses de diferents pobles del Maresme. De fet, els republicans han traslladat a la cambra alta i també al Congrés la seva queixa per la decisió.

L’objectiu és mostrar el poder municipal fent una demostració d’unitat en contra la decisió del Ministeri de concedir dotze llicències per extreure corall. El mateix Bernat Picornell va afirmar que les decisions del nostre litoral s’han de prendre des d’aquí, i no des de Madrid, tant pel que fa al corall com la gestió de les platges i altres elements de la nostra costa. Picornell va afirmar que aquesta ha estat una nova acció emmarcada en el 155 en la que es demostra que cada ministeri fa i desfà sense tenir en compte la Generalitat.

Per la seva banda, l’Alcaldessa, Annabel Moreno, va posar en relleu la força dels municipis per rebutjar la concessió de llicències per extreure corall, motiu pel qual els pobles han decidit mobilitzar-se. De fet, Annabel Moreno va dir que des d’Arenys de Mar es va creure important fer alguna cosa des del primer moment en què es va conèixer la notícia. De fet, Moreno va assenyalar que en poques hores ja havien mobilitzat mig Maresme. Alhora, l’Alcaldessa ha destacat la iniciativa arenyenca per recollir firmes, una iniciativa liderada per Sandra Danés i que ja arriba a les 10.000 signatures.

El sector de la pesca també va estar present en l’acte dissabte. L’arenyenc, Ramon Pujol, va remarcar que el corall vermell està pràcticament extingit, però el seu valor econòmic és molt alt motiu pel qual la decisió del Ministeri pot suposar la seva desaparició total. Pujol va explicar que la seva pesca també pot implicar la destrucció del seu entorn.

A més, els pescadors amb el suport de submarinistes faran una acció entre finals de maig i principis de juny per denunciar la decisió del Ministeri. També ERC ha anunciat que presentarà mocions a tots els Ajuntaments perquè també demanin al Ministeri que rectifiqui.


Javier Romera 29 abr.
La paranoia amb el pins (que morin i deixin pas als alzinars per successió natural és lo correcte) i sobre "les plagues" (que no ho són) s'estén a Girona... Una plaga d´insectes afecta els pins marítims de les comarques de Girona vía

Diari de Girona 30/4/2018

Quasi el 85% dels boscos de pi marítim de Catalunya són a la demarcació gironina . S'han limitat els aprofitaments forestals

Els insectes maten els pins marítims. DdG

Una plaga d'insectes està matant molts d'arbres de les pinedes de pins marítims de les comarques gironines. Entre els insectes hi ha la cotxinilla del pi ( Matsucoccus feytaudi) i bestioles perforadores ( Tomicus destruens i Ips sexdentatus).

Les comarques afectades són l'Alt Empordà, el Baix Empordà, la Selva i el Gironès. Segons el sondeig que es va fer l'any passat, les pinedes de pi marítim amb poblacions més altes de cotxinilla del pi se situen als municipis d'Anglès, Bescanó, Brunyola, Caldes de Malavella, Maçanet de la Selva, Massanes, Riudarenes, Santa Coloma de Farners, Sils i Vilobí d'Onyar.

La plaga és afavorida per l'excessiva densitat de l'arbrat amb el consegüent augment de la competència per l'aigua i els nutrients, cosa que ha ajudat al fet que proliferin les plagues.

Segons fonts del Departament d'Agricultura, des de l'any 2014 ha empitjorat l'estat sanitari dels pins marítims i hi ha una ràpida progressió de la superfície afectada per la plaga.

Cal tenir present que, en molts sectors, el pi marítim està essent substituït per l'alzina, en una etapa més de la successió vegetal natural, afavorida pels efectes del canvi climàtic. De les aproximadament 13.000 hectàrees de pi marítim a Catalunya, quasi el 85% són a les comarques de Girona.

El Departament d'Agricultura també ha impulsat un grup de treball amb especialistes i actors del sector per compartir informació, proposar mesures de control i lluita i reduir la dispersió de la cotxinilla, limitar els danys i controlar la proliferació d'insectes secundaris perforadors.

Un altre objectiu del grup consisteix a buscar alternatives de gestió a les masses de pi marítim actuals, ja sigui afavorint la seva resistència natural, sigui plantant exemplars de procedències menys sensibles o bé d'altres espècies.

La Generalitat ha contactat amb altres zones afectades, com la Provença i València, per mantenir un intercanvi tècnic.

Atès que no hi ha cap altre mètode per evitar aquesta situació, l'única actuació de control viable són els treballs silvícoles: evitar realitzar-los en determinades èpoques i seguir uns criteris de moviment de la fusta i d'eliminació de les restes. Aquests treballs ja s'han iniciat en algunes finques i pretenen fer masses forestals més resistents contra les plagues i altres pertorbacions com poden ser els incendis.

Trampes per als insectes

Per lluitar, els biòlegs estan utilitzant trampes de goma d'enganxar amb atraients feromonals, per poder seguir el revolt de vol dels adults mascles, imprescindible per conèixer la fenologia de l'insecte, calibrar-la a la climatologia local, avaluar els efectes dels treballs en cada època i conèixer l'evolució de les poblacions d'insectes i la distribució.


En la lluita contra la plaga, la Generalitat ha limitat temporalment aprofitaments o treballs en les masses forestals afectades durant els mesos de març, abril i maig, que és l'època en què es pot afavorir la dispersió de larves.

Durant els mesos entre juny i novembre es poden fer treballs, però s'haurà de retirar o triturar tota la fusta de més de 10 centímetres de diàmetre en menys de tres setmanes per evitar la propagació de l' Ips sexdentatus.

Entre desembre i febrer, es podrà treballar i acumular fusta al bosc sempre que a data 28 de febrer tota la fusta de més de 10 centímetres de diàmetre estigui retirada o triturada.

A més, les empreses que realitzin els treballs han de posar en coneixement de les indústries o de les empreses que treballen amb biomassa que aquesta fusta prové de boscos atacats per les plagues.

Atesa la gravetat i persistència d'aquest episodi, el Centre de la Propietat Forestal (CPF) ha convocat una línia d'ajuts, cofinançada amb fons europeus (FEADER), per fomentar l'extracció i retirada dels arbres afectats, amb l'objectiu de reduir l'avanç de la plaga i minimitzar-ne l'impacte, amb una dotació de 175.438 euros. Els ajuts de la convocatòria anterior van permetre actuar en més de 270 hectàrees afectades.


EcoDiari 29/4/2018

El niu es trobava al porxo d'entrada d'una casa particular

Niu embrionari localitzat al barri del Virgili a la frontera entre Sant Celoni i Santa Maria de Palautordera Foto: Antoni Armengol /Anura

L'expansió de la vespa velutina, popularment coneguda com la vespa asiàtica, segueix la seva progressió imparable al Baix Montseny. Aquesta setmana s'ha localitzat un niu embrionari de vespa asiàtica o vespa velutina a la zona del Virgili de Sant Celoni. El niu es trobava al porxo d'entrada d'una casa particular. Un cop es va comprovar que, efectivament, es tractava d'aquesta espècie, el niu ha estat retirat per un expert i s'ha evitat la proliferació d'un niu secundari amb milers de vespes obreres. Més informació sobre la vespa asiàtica.
Precisament, relacionat amb la vespa velutina el proper dijous 3 de maig a Llinars del Vallès es farà una jornada tècnica "Vespa velutina, el nou veí. Biologia, ecologia, actualitat i actuacions" organitzada per l'Institut Giola.
L'alcalde de Llinars del Vallès, Martí Pujol farà la presentació i també hi intervindran Àngel Ruiz, cap de l'oficina Comarcal del DARP al Vallès Oriental i Ana Álvarez, directora de l'Institut Giola. Qui parlarà sobre la Biologia i ecologia de la Vespa Velutina i la situació a la comarca serà el celoní Toni Armengol, tècnic en control de plagues.També hi haurà una taula rodona moderada per Jaume Bosacoma amb diversos entesos.


angel canosa 29 abr.
L'ACA torna al govern blanenc la decisió d'incloure els càmpings en el POUM vía . A preguntes del ple l’Equip de govern diu que no ha aturat cap decret. Us acusen o diuen mentides?

Diari de Girona 26/4/2018

L'ens diu que la inclusió de les ampliacions il·legals del Bella Terra i el Blanc d'Eivissa depèn del ple

El càmping Bella Terra de Blanes. Diari de Girona





La decisió d'incloure les ampliacions il·legals de dos càmpings de Blanes al nou POUM, ja torna a ser sobre la taula del govern del PSC, després que l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) hagi determinat que és «potestat» del consistori. Fa gairebé dos mesos, el ple municipal va decidir demanar a l'ACA un informe en el qual valorés el cas particular del Bella Terra i el del Blanc d´Eivissa amb la intenció de desencallar una situació que ja fa més d´un any que s´allarga. Ara, però, la pilota ha tornat cap a Blanes sense canvis ni solucions.

Segons va confirmar el consistori, el nou informe de l'ACA -que va arribar el 18 d'abril- es remet a valoracions anteriors i determina que la decisió d´incloure les ampliacions al POUM pertany al ple municipal.

En aquest sentit, el document també exposa que, segons la normativa, l'ampliació feta pel Bella Terra es podria «salvar» perquè té més de 15 anys, mentre que la del Blanc d'Eivissa «probablement» no es podria conservar. Tot i això, la decisió final d'incloure´ls tots dos, només el Bella Terra o cap d´ells en el nou POUM dependrà única i exclusivament dels 21 regidors blanencs.

Processos aturats

El pla urbanístic blanenc va ser aprovat, de manera inicial i sense càmpings, el juliol del 2017. Abans de fer l'aprovació provisional i definitiva i davant la petició dels treballadors dels establiments afectats pel possible tancament que comportaria no restituir l´espai alterat, el govern blanenc va decidir fer una última gestió que, finalment, ha quedat en paper mullat.

Per això, i abans de prendre cap decisió, el consistori ja ha demanat una reunió amb el departament de Territori de Girona. A més, de moment, l'equip de govern ha aturat el decret de tancament de la part ampliada del Bella Terra i el procés per cobrar les sancions d´1,5 milions d'euros d´aquest càmping i d'1,3 milions pel Blanc d'Eivissa, dues multes que imposades perquè les ampliacions en aquests establiments turístics es van fer sense llicència, en terrenys no urbanitzables i per no haver-ho corregit en tots aquests anys.