dijous, 14 de juny del 2018

Algunes notícies per llegir 13 i 14/6/2018...

El dr. Rafa Sardá del participarà el proper dissabte 16 de juny en les” II Jornades del Delta de la Tordera”, organitzades per “L’Arrel”. Regenerant l’entorn per fer-lo sostenible.


[ÀUDIO] Entrevista amb Pol Serra i Santi Poch. Arriben les II Jornades del Delta de la Tordera impulsades per l'Arrel
Ona Malgrat 14/6/2018

Santi Poch i Pol Serra als estudis d'Ona Malgrat

Aquest proper dissabte es fan les segones Jornades del Delta de la Tordera impulsades pel col·lectiu ecologista de l'Alt Maresme l'Arrel. Segons han explicat Pol Serra i Santi Poch, membres d'aquesta entitat, s'han preparat diferents activitats que es faran al llarg de tot el dissabte com ara una bicicletada al Delta per fer una descoberta de l'entorn. També hi haurà ponències, carpes informatives i una taula rodona.

La bicicletada sortirà des de Can Campassol a les 9:30H.De cara a la tarda, i també a Can Campassol, s'instal·laran carpes informatives des de les 16H i a les 18H ponències amb la presentació del projecte ISAAC TorDelta; taula del Llobregat i ARC Mediació ambiental. Serra i Poch han explicat durant una entrevista a l'Informatiu Migdia l'objectiu d'aquestes segones jornades del Delta de la Tordera. La propera activitat que tenen prevista serà al mes d'agost amb el Delta Tordera Watch.


Ràdio Premià de Mar 12 jun.
Preservem el Litoral s’oposa al projecte del Ministeri i exigeix al Consell Comarcal la creació d’una Taula del Litoral

La plataforma Preservem el Litoral exigeix una moratòria de l’execució del Pla de Regeneració de Platges que fer el Ministeri
Ràdio Arenys 13/6/2018


Des de la plataforma rebutgen la seva execució i demanen la creació d’una Taula del Litoral del Maresme on hi siguin representants tots els organismes, tècnics i científics afectats, juntament amb la societat civil.

La plataforma Preservem El Litoral rebutja el Pla de Regeneració de Platges que vol tirar endavant a partir de la pròxima tardor el Ministeri de Medi Ambient en què, a trets generals, preveu la creació de diversos espigons a la costa catalana i reomplir-los a través de la regeneració de platges. De fet, l’informe tècnic preveu que  es puguin moure 1 milió de metres cúbics de sorra a partir de la tardor.  Un dels portaveus de la Plataforma, Enric Badosa, afirma que s’ha demanat una moratòria d’aquest pla per trobar una solució sostenible econòmicament, ambientalment i que sigui una actuació definitiva.

Segons la Plataforma, aquest projecte del Ministeri suposa una despesa econòmica important que no assegura la regeneració de les platges i hipoteca la política d’ordenació del litoral. Per aquest motiu, des de la Plataforma aposten per la creació d’una Taula del Litoral que realitzi un procés participatiu i interdisciplinari de les institucions i organismes competents, tècnics i científics. L’objectiu d’aquesta taula seria la creació d’un pla de gestió del litoral amb criteris de sostenibilitat a nivell global.
Mentre s’espera la creació d’aqueta Taula, el pròxim 19 de juny el Consell Comarcal del Maresme es reuniran el comissionat per la defensa del litoral en què membres de la plataforma hi seran com a convidats.  Des de Preservem El Litoral no descarten mobilitzacions en cas de no aconseguir paralitzar aquest projecte del Ministeri de Medi Ambient.


Leo Bejarano   Hace 3 horas
Invertim en recuperar la dinàmica natural del litoral i deixem de gastar milionades en dragatges de sorres que fan mal bé el fons marí i no ens aguanten una llevantada a les platges. I, de rebot, serem més resilients als efectes del canvi climàtic a les nostres costes. 🌊🏖🌾


Preservem el Litoral s’oposa al projecte del Ministeri i exigeix al Consell Comarcal la creació d’una Taula del Litoral
Ràdio Tordera 14/6/2018


Comunicat de la plataforma Preservem el Litoral de rebuig al projecte de protecció de la costa del Ministeri de Medi Ambient. L’entitat indica que un cop estudiat el document conclouen que la sorra que es vol dipositar (al voltant d’un milió de m3) s’extrauria bàsicament del fons marí a un quilòmetre de la costa de Premià de Mar; que no s’han fet estudis interdisciplinars previs; que no té en compte els efectes paisatgístics ni en la morfologia costanera, ni tampoc l’impacte que ocasionaria en els ecosistemes marins i litorals i en el sector pesquer; i que no planteja cap actuació sistèmica i global. Escoltem Enric Badosa, membre del col·lectiu, en declaracions a TV3.

http://radiotordera.cat/radio/?p=64357

Finalment la plataforma planteja dues exigències: al Consell Comarcal que constitueixi un Taula del Litoral amb urgència i al Ministeri la moratòria de la seva actuació.


la depuradora de l'Alt Nord saneja les aigües residuals de cinc municipis de la comarca, amb una població equivalent de 245.455 habitants?

quan es va plantejar contemplava el retorn cap a la Conca de la Tordera de l'aigua tractada i que no es va fer (com altres mesures també anunciades) per manca de pressupost? El seu retorn és una de les prioritats per disminuir la sobreexplotació de l'aqüífer i no es fa

A més la creació d'una gran bassa amb filtre verd per recarregar l'aqüífer dotaria als municipis del Delta d'un gran parc urbà que a la vegada reduiria el risc d'inundació de zones urbanes i turístiques, augmentaria el cabal del riu i transport de sediments per mantenir platges..

De la seva creació es podrien treure milers i milers de m3 de sorra per recuperar platges sense dragues i sense malmetre el front deltaic,... I tot això surt més econòmic que continuar fent el mateix i pagar nyaps any rere any... Però l'aigua es continuarà llençant al mar😏


Menys platja i més teixit urbà... Ara doneu-li la culpa al canvi climàtic i a la manca de sediments quan les onades malmetin la gespa, arbres, mobiliari urbà, fanals i la goma del parc infantil😏...

Comença la primera fase de les obres per refer el passeig destruït pel darrer temporal
Ràdio Pineda 13/6/2018


Han començat les obres per millorar el tram de passeig que va ser destruït per passat temporal. Les feines les ha encarregat l'Ajuntament de Pineda a una empresa externa i les tasques de jardineria les durà a terme Parcs i Jardins de l'Ajuntament. Es faran en dues fases, una ara i l'altra passat l'estiu per acabar-ho d'arranjar. Aquests dies es fan uns primers treballs per adequar el pas amb la instal.lació de fanals i bancs, i s'enjardinarà una mica la zona segons ha explicat l'alcalde de Pineda, Xavier Amor.

També continuen aquests dies les obres al tram de passeig a Poblenou, on s'està fent la primera fase de treballs a l'espai que es convertirà en una àrea de jocs i un parc infantil únic a l'Alt Maresme. L'alcalde de Pineda ha dit que «es pot dir que les obres han començat amb la creació del parc infantil i on s'hi plantaran més de 50 arbres». El parc tindrà més de 600 m2 que complirà amb la normativa vigent i el terra de goma, i serà adaptat per a persones amb mobilitat reduïda. També tindrà un espai per a fer-hi esport amb maquinària a l'aire lliure. Una segona fase posterior haurà de fer arribar la remodelació fins al Rierany dels Frares a tocar del terme amb Calella.



El plomall de la pampa o herba de la pampa (Cortaderia selloana) és una planta ornamental amb un caràcter marcadament invasor, que pot arribar a ocupar grans extensions. ⚠️És prohibit el seu comerç, transport i propagació intencionada

En respuesta a 
Plantar i mantenir plomalls als jardinets de poligons industrials o càmpings a tocar d'espais naturals es considera propagació intencionada? Gràcies

Bona tarda, Javier En cap cas es poden plantar nous exemplars. Si es tenien exemplars abans de l’entrada en vigor del Reial Decret 630/2013, de 2 d'agost, es poden seguir tenint (dins jardins o espais continguts similars), sempre i quan es pugui garantir

que la planta no s’expandeix cap a l’exterior (fet que és molt difícil d’evitar en el cas del plomall de la pampa, ja que si produeix inflorescències és molt fàcil que les llavors es propaguin cap enfora per acció del vent).

Per tant, en general, caldria eliminar els exemplars de què es disposi, ja que a la pràctica no es pot garantir que la planta no s’expandeix cap a l’exterior.

Gràcies. Entenc que la retirada de plomalls a espais enjardinats (públics o privats) és voluntària, en cap cas obligatòria.