dimecres, 13 de juny del 2018

Enllaç d'interès: La Pilona de Malgrat. Natusfera

Magnífic recull d'observacions a la Pilona (Malgrat de Mar), on trobareu desenes de fotografies de fauna relacionada amb aquest espai singular...

Natusfera


Aquest projecte de Natusfera forma part de l’actual estudi "La Pilona de Malgrat de Mar. Història, futur i característiques ecològiques d'un sistema natural aïllat”.

La Pilona és una plataforma situada a uns 450 metres de la platja de Malgrat, construïda cap l’any 1911 que connectava, mitjançant un sistema de vagonetes, el ferro extret de les mines de Can Palomeres amb l’embarcació encarregada d’exportar el mineral. L’any 1914 l’explotació es va abandonar, però a dia d’avui encara segueix en peu i ha esdevingut tot un símbol pel poble.

Amb el pas dels anys La Pilona s’ha convertit en un sistema natural aïllat que presenta hàbitats litorals diferents dels del fons sorrenc que l’envolta, oferint substrat rocós òptim pel desenvolupament de diversos organismes, que a la vegada n’atrauen d’altres, convertint-la en un petit punt de trobada entre espècies.

Actualment a l’estar exposada de forma constant a diversos factors degradadors, com és l’efecte dels temporals, està pendent de ser remodelada per garantir-ne la seva conservació.

Un dels objectius de l’estudi és actuar com un punt de partida, previ a l’imminent procés de remodelació de l’estructura, per conèixer quines són les característiques naturals actuals de la zona, així com la diversitat d’hàbitats que presenta i les principals espècies, dominants, invasores o en perill, que es troben a l’espai.


L’ és el capsigrany (Parablennius gattorugine). Aquest peix té dues "banyes" ramificades sobre els ulls que simulen una alga. És per camuflar-se millor! 📷marcm13 📌, 👉

-------------------------------------------------