dimarts, 17 de juliol del 2018

A aparegut un Lliri de mar (Pancratium maritimum) a la platja del Cavaió (Arenys de Mar) 16/7/2018

A les platges de l'Alt Maresme, si se les deixa, poden crèixer de manera natural moltes plantes psammòfiles típiques de sorrals litorals (mai dunes, a veure si ho tenim clar d'una vegada), però només aquelles típiques de la zona i adaptades a les característiques pròpies de l'espai (granulometria gran, relleu planer i elevat, clima humit, sorres molt rentades per la precipitació i gens halòfiles,...) i no necessàriament les mateixes que a altres platges amb granulometria i clima diferent per molt comunes i representatives que siguin. A cada lloc les espècies del lloc, vaja.

Potser els exemples més clars sobre aquesta característica particular són el Lliri de mar (Pancratium maritimum), la Campaneta de mar (Calystegia soldanella) o el Borró (Ammophila arenaria)... tres de les espècies més representatives o mediàtiques dels sistemes dunars en general (hi ha moltes més) però que aquí, per granulometria, de manera natural són rares, anecdòtiques o fins i tot al·lòctones (depenent del tram) amb cites antigues molt escasses i localitzades a determinats trams de costa amb una certa granulometria diferenciada dels voltants, i normalment associades a aportacions o dipòsits antics de llims per alguna determinada riera o torrent. Per exemple, entre Pineda i Calella hi havia un petit tram amb sorra més fina per aportacions d'un torrent (ara sota un aparcament de sauló) i era aquí, no a la resta de platges dels voltants, a on es van citar aquestes espècies ja fa anys.

No a totes les platges, i a l'Alt Maresme és molt important, han d'haver lliris de mar, campanetes de mar o borró (3 exemples) per recuperar la vegetació de sorrals, per molt representatives que siguin de "les dunes", o per ser naturals i amb comunitats vegetals ben estructurades, i abans d'introduir espècies al·lòctones per seguir "un manual general per a totes les platges per igual" s'hauria de valorar i potenciar les comunitats vegetals i les espècies locals... tan o més importants que aquestes.

A aparegut del no-res un Lliri de mar (Pancratium maritimum) enmig d'una platja amb granulometria gruixuda, gens adient per a aquesta espècie... i que cadascú tregui les seves conclusions...

Creix el primer lliri de mar a la platja del Cavaió!
Ajuntament d'Arenys de Mar 16/7/2018

Foto: Carme Buixalleu

L'any 2014 es va iniciar a la nostra vila un Pla de Gestió Integral de les platges i el litoral, canviant-ne la seva ordenació i aspecte. Fent memòria, la finalitat era convertir-ho en un espai públic de referència al poble per poder-hi desenvolupar serveis i activitats tot l’any.
Una altra de les seves finalitats era protegir i conservar el litoral, tot fent una recuperació progressiva dels ecosistemes sorrencs litorals i delimitant-ho amb tancaments paisatgístics.

Per sorpresa de tots, i fruit d’aquesta protecció, aquest cap de setmana s'ha vist a la platja del Cavaió un lliri de mar (Pancratium maritimum). Aquesta espècie és halòfita –creix amb presència de sal- i psammòfila –adaptada a viure sobre substrats sorrencs, platges i dunes-. Aquesta planta consta d’un bulb soterrat i d'unes fulles verdoses en forma de cinta. La seva flor, blanca i en forma d’embut, s'obre a la tarda-vespre durant un sol dia i desprèn una olor molt agradable, assecant-se de seguida.

Tot i ser una espècie molt resistent a la calor i al vent, és també molt delicada i tot un símbol de la recuperació ecològica de la nostra platja. Entre tots, cal que la respectem i la protegim!