dijous, 19 de juliol del 2018

Algunes notícies per llegir 16-19/7/2018...

Recollim llavors del capironat marí (Reseda hookeri) a una platja de , una espècie que viu exclusivament a la Mediterrània occidental i que es creia extingida a Catalunya. En breu se'n farà la neteja i triatge per confirmar la recollida de llavors en bon estat

 hace 1 hora
En respuesta a 
Dimarts vam fer visita a la platja amb alcalde i regidors... identificar l'espècie, distribució actual, amenaces, necessitats de l'hàbitat... Van coincidir en protegir i recuperar hàbitat amb tancats generosos i modificaran temes urbanístics incompatibles. Ara no falleu vosaltres

Medi ambient 17 jul.
En respuesta a   y a 
Estem fent gestions de forma coordinada amb l'ajuntament de i amb el Servei de Costes per tal de gestionar la zona on ha aparegut la planta Reseda hookeri i protegir l’espècie. També s’agafaran llavors per conservar-les en algun centre de conservació ex situ.


El riu Tordera torna a viure un estiu sec en superfície
Ràdio Palafolls 19/7/2018


La primavera i també part de l’hivern han estat èpoques especialment generoses aquest any pel que fa a les precipitacions, amb uns registres que han permès que el cabal de rius hagi millorat respecte la situació de sequera viscuda durant els mesos de tardor i hivern.

Aquest fet ha provocat que l’assecament del riu Tordera en superfície s’hagi vist retardat respecte el que s’havia viscut en anys anteriors.

Enguany, i segons expliquen els experts, fins a mitjans de juny el riu ha comptat amb aigua en superfície, aportant aigua al mar. Una situació, però, que va començar a canviar a finals de mes, moment en què el riu es va començar a assecar altra vegada.

Malgrat que pugui semblar una situació normal de cada any, i habitual en l’època d’estiu, els especialistes insisteixen en què no sempre ha estat així.

En aquest sentit, afirmen que el riu antigament sí que comptava amb aigua en superfície durant l’estiu, quan l’acció humana no era tant notable.

Ho explica Enric Sagristà, investigador del CEAB.

Reproductor d'àudio

Fe servir les tecles de fletxa cap amunt/cap avall per incrementar o disminuir el volum.
L’investigador destaca que un dels principals motius d’aquest assecament de la Tordera és la sobreexplotació que es fa de l’aqüífer del riu per donar abast a les poblacions de la zona i també a l’increment de l’activitat turística.

Sagristà, en aquest sentit, celebra que l’ACA hagi posat a ple rendiment la dessalinitzadora, cosa que ha permès reduir l’explotació de l’aqüífer. A la vegada, però, destaca que la mesura no és suficient per mantenir el cabal ecològic del riu.

Reproductor d'àudio

Fe servir les tecles de fletxa cap amunt/cap avall per incrementar o disminuir el volum.
Sagristà espera que les possibles pluges que puguin caure de cara a la tardor permetin abastir d’aigua en superfície el riu abans de les dates en què que s’ha estat produint els darrers anys.


Plataforma Litoral Hace 7 horas
Ens queda molta feina per fer, no queda altra

El ple del CCM rebutja la moció de la CUP per demanar una moratòria per aturar el dragatge del fons marí
Ràdio Arenys 18/7/2018


El ple del Consell Comarcal del Maresme va votar ahir en contra d'aquesta moció. Només ICV hi va donar suport. El text que s’havia de presentar contemplava altres punts que es van votar de manera separada i que sí que van tenir l’aprovació de la majoria de les formacions.

El portaveu de la CUP a Arenys de Mar, David Caldeira, ha explicat que l’objectiu de la moció era demanar al Ministerio una moratòria de les actuacions previstes a l’informe tècnic al litoral del Maresme i la suspensió del dragatge que s’està fent ara perquè, amb els propers temporals tornarà a marxar. Caldeira ha lamentat que no hagués prosperat la part més important del text i ha afirmat que darrera l’actuació del vaixell hi ha diversos interessos de gent que vol tenir platja ‘a qualsevol preu’.

David Caldeira ha mostrat també la seva sorpresa, ja que una moció similar s’ha anat presentant i aprovant en diferents Ajuntaments de la comarca. De fet, en el cas d’Arenys de Mar va ser el passat mes de maig, quan es va donar suport per unanimitat a la Taula de Gestió del Litoral.

Per contra, sí que va prosperar la part de la moció que contemplava altres punts, com és el cas que els ports compleixin amb l’obligació de fer el bypass de sorres, reforçar les demandes i iniciatives del sector pesquer, acabar amb la sobreexplotació dels aqüífers de la Tordera i no urbanitzar ni construir arran de mar. David Caldeira ha recordat que el dragatge fet fins ara a Arenys de Mar ha destruït la petxina que hi havia i això, a més d’afectar el medi, també ha repercutit en la reducció de llocs de treball al sector pesquer.

Plataforma Litoral hace 7 horas
Persistir fins trobar les complicitats necessàries


La CUP força el Consell Comarcal del Maresme a crear una taula de treball sobre la regeneració de les platges
Ràdio Calella 19/7/2018

Activistes protestant contra les dragues al Masnou (FOTO: Jaume Soler)

Però no aconsegueix el seu objectiu de frenar les actuacions actuals i futures de dragatge de sorra per pal·liar els efectes dels temporals d’hivern. Els cupaires adverteixen que el model actual és excessivament costós, efímer i gens respectuós amb el medi ambient. El conseller comarcal Jan Catà defensa la necessitat de dur a terme una intervenció sostenible i, alhora, exigir que els ports i les institucions assumeixen les seves responsabilitats en la preservació del litoral i la biodiversitat marina.

En una entrevista a l’Info Migdia, Catà ha explicat que la problemàtica de la desaparició de les platges al Maresme s’ha agreujat en els últims anys com a conseqüència de la proliferació d’infraestructures portuàries mal dissenyades i gestionades.

Les infraestructures han anat aturant la deriva natural dels sediments, intercepten el fluid i fa que s’acumulin a les vessants nord dels ports i espigons, i en falten a la cara sud. En comptes de deixar espais als espigons perquè el drenatge de les terres es faci de forma natural, s’envia el vaixell perquè xucli la sorra i la transporti.

La CUP calcula amb les dragues fetes s’han remogut al Maresme més de 5 milions de metres cúbics de sorra, amb un gran impacte sobre l’ecosistema marí.

Entre les propostes incloses en la moció que van presentar al Ple del Consell Comarcal del Maresme, aprovada en part, hi havia la d’exigir als ports que compleixin amb les seves responsabilitats socials i ambientals. L’esquerra independentista ho fa extensiu al Govern de la Generalitat de Catalunya, propietària del Consorci Port de Mataró.

Dels ports que hi ha al Maresme, només un compleix amb el drenatge de les sorres: el de Premià. El de Mataró, Arenys… no ho fan, malgrat estar-ne obligats per llei en base a informes tècnics i mediambientals (…) El Port de Mataró depèn de la Generalitat i bé que compra dels amarratges un impost que hauria d’anar destinat al manteniment i transport de sorres”

El Ple del Consell Comarcal del Maresme sí va donar llum verd a la creació d’una taula de treball interdisciplinària per valorar intervencions alternatives a la draga. Estarà participada per alcaldes, electes, administracions i tècnics, i representants de la societat civil i del coneixement. S’activarà a partir de setembre.

Vam instar a la presidència del Consell Comarcal que convoqui el comissionat de Gestió del Litoral perquè creï la taula interdisciplinar que serà el desllorigador de tot plegat. Tindrà suport social, tècnic, mediambiental i polític, des d’on s’establiran les bases per demanar solucions al Ministeri.

Catà ha posat de relleu que Calella no està al marge de la problemàtica de la draga de les sorres, advertint que també altera el procés de recuperació de la biodiversitat marina a la zona de les Roques. És per això que ha avançat la presentació d’una proposta de resolució a la pròxima sessió del Ple Municipal en contra d’aquest model de regeneració de la platja.

A continuació podeu escoltar íntegrament l’entrevista a Jan Catà.

Audio Player


L’Esteva Torrent recorda com era la masia i els estanys de Can Torrent ara fa molts anys
Ràdio Tordera 19/7/2018


El Descobrint Tordera passeja per l’estany i la masia de Can Torrent acompanyat per l’Esteva Torrent, que ens recorda com eren i que s’hi feia en aquests espais fa molts anys.




Detectat un niu de vespa asiàtica al sostre de la graderia del camp de futbol de Can Xaubet
Ràdio Pineda 19/7/2018

Niu de vespa asiàtica al sostre de la grada de Can Xaubet ( Foto: A. Abad)

Detectat un niu de vespa asiàtica al sostre de la graderia del camp de futbol de Can Xaubet. Es tracta del primer niu detectat a Pineda, tot i que a l'Alt Maresme ja s'han detectat a d'altres poblacions, com ara a Santa Susanna i Tordera. El niu es va localitzar ahir i, com a primera mesura, es va tallar l'accés a la zona afectada.

Una empresa especialitzada retirarà el niu de vespa asiàtica aquest vespre per encàrrec de l'Ajuntament, un cop s'han pogut coordinar tots els serveis. El niu s'ha de retirar al vespre, perquè és el moment en que les vespes estan a dins, segons informen els tècnics. Com a mesura de precaució, l'Ajuntament de Pineda ha suspès les activitats d'avui al camp de futbol.

La vespa asiàtica és una plaga invasora que s'està expandint. Fa sis dies es va detectar el primer niu a la ciutat de Barcelona, en un jardí interior de la Universitat Central, segons va confirmar la Generalitat. Aquesta és la informació oficial de la Generalitat sobre com actuar si detectes un niu:


Info a gencat.cat

Què cal fer si localitzes un niu o un exemplar

Fes arribar la informació d’on es troba i què és, si un niu o un exemplar, als Cos d’Agents Rurals de la teva comarca, trucant al 112, o envia un correu electrònic a acapsal.dma@gencat.cat, o via Twitter al perfil @agentsruralscat. Si tens una imatge, adjunta-la al correu.

Com diferenciar-la de la vespa europea

La vespa asiàtica té un color castany fosc i el tòrax és castany i groc ataronjat; i és bastant més gran que la vespa europea. Les obreres fan 3 centímetres de llargària i les reines poden arribar als 4,5 centímetres.

Comportament de la vespa

No és agressiva a més de 5 metres del niu o si s’està alimentant. Les picades fan molt mal per la mida gran del fibló, però no són més perilloses que les de les vespes autòctones.


La vespa asiàtica va aparèixer el 2013 per primer cop a Catalunya, on va entrar entrar per la Jonquera. Ha estat, però, a principis d'aquest 2018 que s'ha començat a expandir amb més intensitat. a vespa asiàtica és una espècie invasora originària de la Xina, nord de l’Índia i Indonèsia. Es va introduir a finals del 2004 a França, i posteriorment s’ha anat estenent a una velocitat estimada de 100 quilòmetres per any.

La Vespa velutina instal·la els seus nius, preferentment, a les branques altes dels arbres, tant a les zones urbanes com a les agrícoles o boscoses. Els adults s’alimenten de líquids dolços (nèctar i mel) i també de fruita madura, mentre que les larves s’alimenten d’abelles i d’altres classes d’insectes que són capturats pels adults i transportats als nius.

Més info:
http://mediambient.gencat.cat/ca/05_ambits_dactuacio/patrimoni_natural/especies_exotiques_invasores/


La presència de la mosca blanca s’ha fet notar en diverses llars arenyenques
Ràdio Arenys 19/7/2018

La mosca blanca afecta, principalment, a les figueres de moro

Una plaga que està en creixement a la comarca des de l’any passat i que, afecta, principalment a les figues de moro. Des de la regidoria de Medi Ambient s’estan plantejant un tractament fitosanitari en els espais públics i ja han traslladat a Carreteres la necessitat d’actuar a la Penya del Cementiri, zona on s’han localitzat moltes figues de moro afectades.

Aquest insecte s’està estenent ràpidament i s’ha convertit en una plaga generant malestar als veïns de diverses poblacions del Maresme. De fet, es va alertar de la seva proliferació a principis de l’any passat.  Tot i que no és nociu per a la salut, sí que provoca molèsties als veïns.  El que cal fer en un primer moment és localitzar les figues de moro afectades. Si es localitza la seva presència en una finca privada, cal retirar manualment el cotó fregant amb un raspall amb aigua i sabó per eliminar la mosca. En cas que estigui molt afectada, la millor opció és enterrar la planta per evitar la dispersió de la plaga.

Les figues de moro estan localitzades, principalment, a les Penyes. Laia Martín, regidora de Medi Ambient, afirma que des de l’Ajuntament s’estan plantejant un tractament fitosanitari per evitar la proliferació de la plaga. Tot i així, són conscients de la dificultat d’actuar en aquests indrets. Davant d’això, i tenint en compte que la Penya del Cementiri és competència de Carreteres, ja han traslladat la problemàtica.

La plaga, que com dèiem afecta a les figueres de moro, es va detectar per primera vegada a Collserola el 2014 i va començar a afectar principalment zones del Baix Maresme. Després d’aquests anys, la plaga ja està instaurada a la nostra comarca.


Nova neteja del fons marí de Calella
Ràdio Tordera 16/7/2018

Foto: Club Esportiu Subaquàtic Calella

El Club Subaquàtic de Calella ha fet aquest diumenge al matí una nova acció de neteja de residus del fons marí. Ho fan cada any i l’objectiu és netejar les costes de la nostra ciutat i promoure el civisme envers les persones que aboquen tot tipus de brossa a les rieres i al mar.

Ho ha explicat Cendu Aymà, president del club:

¨conscienciar a la gent que hi ha a la sorra de la quantitat de porqueria que es treu. És més l’impacte visual a part de l’impacte ecològic. Quan la gent et veu sortir amb porqueria és més conscient. Des d’ampolles d’aigua a llaunes de cervesa, compreses, preservatius, ploms de pescar. Hem arribat a treure un matalàs i una pantalla d’ordinador¨.

El resultat de l’acció d’ahir són entre 35 i 50kg de brossa:

¨ahir vam treure entre 35 i 50kg de brossa. No és la quantitat en pes sinó el format que comporten aquests quilos. Es molt de material de poc pes. Vam actuar al Passeig de Garbí fins un tros direcció Sant Pol¨.

En total hi van participar 35 persones de les quals 25 eren dins l’aigua i les altres 10 a la sorra.