divendres, 7 de setembre del 2018

Algunes notícies per llegir 6 i 7/9/2018...

Molt bona acció (fàcil, útil i econòmica) a fomentar a qualsevol lloc mínimament interessat en la seva biodiversitat. A es promou just lo contrari... drenats i transformacions en "canals de desguàs" d'espais XN2000 amb diners de i ... què coses, oi?
Tribuna Selvatana Hace 23 horas
Fotografia: Els treballs han començat aquesta setmana. / David Rueda-Ajuntament

Treballs de dragat de la resclosa del parc de Sant Salvador de Santa Coloma per recuperar els gorgs
Tribuna Selvatana 6/9/2018

Amb aquesta actuació es promourà la permanència de l’aigua en els gorgs que s’hi formen, oferint un hàbitat i refugi per als peixos de la riera, especialment en episodis de sequera.
Redacció

Aquesta setmana s'han iniciat les tasques de dragat de la resclosa al parc de Sant Salvador de Santa Coloma de Farners amb l’objectiu de recuperar els gorgs per tal que els peixos puguin trobar-hi refugi en moments de sequera de la riera. Amb aquesta actuació es promourà la permanència de l’aigua en els gorgs que s’hi formen, oferint un hàbitat i refugi per als peixos de la riera, especialment en episodis de sequera.

Addicionalment, també es crearà un pas per a peixos que permetrà la connectivitat de les diferents poblacions i facilitarà el seu moviment al llarg de la riera. Aquest pas consistirà en una rampa per a peixos que s’integrarà a l’estructura de la resclosa inferior, i un braç lateral de la riera que s’obrirà en la resclosa superior, connectant els diferents trams.

El barb de muntanya (Barbus meridionalis) és una espècie de peix endèmica, que només es troba als rius del nord de Catalunya i el sud de França. Aquesta espècie tan característica de la riera de Santa Coloma es veu afectada pels episodis de sequera durant els mesos d’estiu, així com per les barreres que impedeixen el seu moviment com son les rescloses.

Aquest projecte està cofinançat per una subvenció del Departament de Territori i Sostenibilitat i cofinançat pel Programa de Desenvolupament Rural del Fons Europeu Agrari de Desenvolupament Rural.


Ràdio Tordera 6/9/2018


Segons publica el diari de Girona, diversos peixos van aparèixer, la setmana passada, morts i surant pel riu Tordera en el seu pas per Hostalric. Segons va informar el consistori a través de les xarxes socials, en conèixer els fets la policial local i membres de l’ADF de la localitat es van traslladar fins al lloc on van trobar peixos morts en diferents punts del riu. Per aquest motiu es va alertar els Agents rurals i l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) perquè realitzessin la investigació pertinent.

Justament en un tram d’aquest riu, dins el terme municipal d’Hostalric, a mitjans d’agost hi va aparèixer una taca de color negre que va tenyir l’aigua i va afectar la sorra dels vorals d’aquest espai. Uns dies després, el consistori hostalriquenc va informar que, segons els resultats de les mostres analitzades, l’abocament no era tòxic i, per tant, no comportava «cap perill» per a la població. De moment, l’ACA segueix investigant per intentar determinar l’origen del vessament.


✅🚗🏠🧛‍♂️🛣️🐕🏡 ❌🥬🚜🍆👨‍🌾🥕🌿🌼🐸🦋🦎🐢🦊🦆🐇 Definició gràfica de les prioritats al delta de la Tordera😏 Poc a poc, mossegada a mossegada, i és igual qui ocupi el càrrec (és transversal, uns amb bones paraules, altres sense amagar-se, però iguals). Fins quan?🤔

La regidora d'Urbanisme considera que el Pla Especial no ha de ser cap entrebanc per a la construcció de l'espai polivalent
Ona Malgrat 7/9/2018


El govern de Malgrat de Mar ha fet aquesta setmana un nou pas per a la construcció de l'espai polivalent que s’ubicarà al costat del camp municipal d’esports. Concretament, s’ha licitat l’execució de les obres amb un import de pràcticament 800.000 euros. La regidora d’Urbanisme, Mireia Castellà, ha explicat que l’adjudicació de l’obra però està condicionada a l’aprovació del Pla Especial de la zona. A priori, segons ella, no ha d’haver-hi cap entrebanc.

La regidora d’Urbanisme, Mireia Castellà, ha respost les crítiques que el portaveu del PSC ha fet des d’Ona Malgrat en què destacava que el projecte de la pista polivalent “és a mitges i incomplet”. Segons ella, l'espai sempre s'ha concebut amb una coberta però sense tancaments.

D’altra banda, i encara en l’àmbit urbanístic, l’equip de Govern ha adjudicat les obres del projecte d’urbanització de la “Prolongació de l’avinguda Mediterrània i la seva connexió amb el carrer Sant Elm. S’ha adjudicat a COPCISA per un import 1.200.000 euros. La regidora d’Urbanisme ha explicat el calendari d’aquestes obres que tenen un termini d’execució de tres mesos. Ara, però, l’empresa haurà d’elaborar i presentar el pla de seguretat i després es formalitzarà el contracte. Segons Castellà, si els compleixen tots els terminis, les obres podrien estar enllestides al gener del 2019.

Àudios:

Mireia Castellà creu que el Pla Especial no ha de ser entrebanc

Mireia Castellà (Urbanisme) respon PSC sobre espai polivalent

Mireia Castellà (Urbanisme) parla calendari obres av Mediterrània


Javier Romera 6 sept.
Continua la urbanització accelerada al Delta de la Tordera... Insaciable... vía

ADJUDIQUEN L’OBERTURA DE LA MEDITERRÀNIA
Elmalgratenc.cat 6/9/2018


Aquest dimecres, el govern de Malgrat de Mar ha adjudicat les obres d’obertura de l’avinguda Mediterrània, que permetran la connexió amb el carrer Sant Elm i facilitarà la mobilitat de vehicles al municipi. Els treballs d’urbanització tenen un cost d’uns 1.200.000 d’euros i es realitzaran en sis mesos.


Javier Romera Hace 1 hora
No vegis el disgust que tindrien els ollents si se'ls diu que a Tordera (i arreu) estan (i nien) fora del Parc i desprotegits, no dins... Aquesta notícia és un déjà vu que circula per ràdios locals fa dies i és un bluf😏
Ràdio Tordera Hace 2 horas
El Montnegre-Corredor compta amb parelles de gran duc, el rapinyaire nocturn més gran d’Europa.
Ràdio Tordera 7/9/2018


No s’ha produït cap incendi forestal a Tordera durant la segona quinzena del mes d’agost
Ràdio Tordera 7/9/2018


El nombre d’incendis forestals de la segona quinzena del mes d’agost a les comarques de Barcelona ha estat per sota de la mitjana dels incendis del període 2008-2017. També la superfície afectada per aquests incendis està molt per sota de la mitjana en el mateix període. En total, durant la segona quinzena del mes d’agost s’han produït 15 incendis de vegetació, 8 dels quals han estat forestals, que han afectat 5,8 hectàrees. En aquesta quinzena, l’equip d’informadors del Pla d’informació i vigilància (PVI) han realitzat accions informatives directes a 9.871 persones en zones forestals i de lleure.

A Tordera, durant aquesta segons quinzena del mes d’agost no s’ha produït cap incendi forestal. S’han informat preventivament a 139 persones sobre la campanya d’incendis forestals i les seves recomanacions.

Aquestes dades es desprenen de l’informe realitzat per l’equip del Pla d’informació i vigilància contra els incendis forestals (PVI) que realitza la Diputació de Barcelona en col·laboració amb els ajuntaments i les agrupacions de defensa forestals (ADF) del territori.


Cap incendi forestal destacat a la comarca a punt de deixar enrere l'estiu
Ràdio Pineda 7/9/2018


Aquest estiu no cal lamentar incendis forestals a l'Alt Maresme més enllà de petits focus de foc que han estat apagats sense causar més danys. A falta d’uns dies per entrar a la tardor, ha estat un bon any pel que fa als incendis a Catalunya. Segons la Diputació de Barcelona, el nombre d’incendis i la superfície afectada per incendis forestals ha estat molt per sota de la mitjana dels darrers anys. Pel que fa al total de temporada des del 16 de juny, a les comarques de Barcelona hi ha hagut 94 incendis de vegetació, dels quals  54 han estat forestals, amb 22 hectàrees afectades. Al Maresme tot just hi ha una hectàrea afectada.

No es dóna per tancada encara la campanya d’estiu, però es pot dir que l'estiu de 2018 ha estat positiu pel que fa al nombre d’incendis declarats i a la superfície afectada al nostre país.


Agents Rurals demana posar-se al dia en tasques de prevenció d’incendis
Ràdio Calella 7/9/2018


Sobretot a les masies que estan aïllades i a les cases que tenen massa forestal a prop.

Joan Lluís Jara, Cap dels Agents Rurals del Maresme, ha recalcat al programa comarcal dels matins, Ona Maresme, la importància de mantenir la franja de seguretat de 25 metres entre les cases i la zona boscosa.

Al voltant ha d’haver una franja de 25m que estigui estesada i podada i, fins i tot, eliminar pins i arbres que puguin estar sobrant. Els 25m són fonamentals, és el perímetre de seguretat que pots tenir en una masia, que pots tenir en una instal·lació aïllada una granja on hi tens animals, les eines de treball del camp, perquè si no hi ha aquest escut que seria la franja de protecció no ens podem defensar, perquè els incendis s’estan tornant més voràgines i més forts i incontrolables.

Pel que fa al balanç d’aquesta campanya d’incendis forestals, Agents Rurals en fan una valoració positiva pel que fa a superfície cremada. De fet, aquest està sent l’estiu amb menys hectàrees cremades dels últims 30 anys. Al Maresme, fins a dia d’avui, s’ha cremat una hectàrea, tal i com ha explicat el Cap dels Agents Rurals del Maresme.

Són 9 incendis forestals en 0,9 hectàrees, no arriba a l’hectàrea, amb tres incendis més que són de zones adjacents però que no es consideren forestals perquè són sòls urbans. Seria mitja hectàrea més. És una dada molt minvada respecte deu anys enrere.

Malgrat que les dades són molt positives, des dels cossos d’extinció i prevenció d’incendis demanen no abaixar la guàrdia durant tot l’any, encara que no estiguem en temporada d’incendis, ja que segons els experts, els incendis seran cada vegada més devastadors.