dimecres, 24 d’octubre del 2018

Sobre les inundacions, les crescudes de rius i rieres, i la memòria de peix 24/10/2018


La vinyeta és de l'any 1982, del blog Hidrología y Conservación, recomanable la seva lectura...

http://ghidrologia.blogspot.com/2012/10/despues-de-algunos-meses-de.html

I ho diré tants cops com sigui necessari... NO és un problema del canvi climàtic, que no ho nego, i a alguns llocs és un drama, però aquí, com a molts altres temes, es fa servir d'excusa per no afrontar les causes (per molt que es parli de les conseqüències)... NO és un problema meteorològic, plou igual que fa anys, dècades, segles,... i de manera "normal" amb els seus cicles (tenim memòria de peix, a curt termini), la diferència és que abans dels mòbils, dels satèl·lits i de la gran xarxa meteorològica actual dèiem "ha plogut que ti cagues" i no t'assabentaves de la meitat (o menys), i ara tothom parla de gotes fredes, ciclogènesis explosives, ex-huracans transformats en ex-tempentes tropicals, esclafits, i amb imatges noves de l'espai a cada moment a l'altre punta del món... NO hi ha més riuades o crescudes sobtades que abans, són un fenomen natural ara, fa segles, i en el futur... i NO existeixen els "desastres naturals".

ÉS un problema urbanístic 100%, la resta fum i excuses per no afrontar-ho. No hi ha més inundacions, riuades o "ex-huracans", lo que hi ha són més cases, carreteres, ponts, indústries, cotxes i persones ocupant zones inundables i d'escorrentia.

Per cert, "els aiguats" no "causen danys", sinó qui urbanitza o deixa urbanitzar on no toca (normalment qui més parla de "danys" i "canvi climàtic", curiós).

I és que com deia abans, no existeixen els desastres naturals, sinó els desastres urbanístics.