dimecres, 21 de novembre del 2018

Algunes notícies per llegir 20-21/11/2018...

Casualitat o no🤔... el trencant de les onades marca en aquesta imatge lo que ha retrocedit la línia de la costa durant els darrers 10 anys, si més no a aquest tram...
Espectacular imatge des de l’aire de la desembocadura de la Tordera! Bon dia !🙌💫 📷💥 @rogervirariuss

La presencia de  autóctonos en nuestro país es indiscutible, pero este hecho no justifica su plantación en cualquier sitio ni de cualquier manera. 🌳 👉 Colaboración de lujo con

Museu Granollers CN hace 1 hora
"Les activitats humanes amenacen la supervivència de la mustela" Un grup de científics liderats pel documenta el cas d'una població de Mustela nivalis que està patint un fort descens al nord-est de la península Ibèrica. Notícia:

En respuesta a   y a 
Felicitats per l'article però hi ha 2 errades importants (i recurrents)... Només DINS els Parcs quan els hàbitats preferents (i per tant el gruix de la població) està FORA dels Parcs, i ignoreu sempre una de les principals causes: les mascotes (gats i gossos), si no la principal.


tot i la moratòria de la Generalitat de 10 anys per protegir-lo... El govern REDUEIX la quantitat de corall vermell que es podrà extreure del litoral entre Arenys i Begur

El govern redueix la quantitat de corall vermell que es podrà extreure del litoral entre Arenys i Begur
Ràdi Arenys 20/11/2018


Tot i això, manté les llicències que havia concedit l’any passat perquè s’extregui, tot i la moratòria de la Generalitat de 10 anys per protegir-lo. Els grups ecologistes i científics ja han advertit que aquesta mesura és ‘insuficient’.

El Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació va publicar el passat divendres l’ordre a través de la qual rebaixava de 300 a 25 quilos la quantitat màxima de corall vermell que pot extreure un pescador en un any. Aquesta rebaixa representa un 91% i, segons l’Estat, això permetrà evitar l’impacte en la conservació de l’ecosistema. A més, també s’estableix una veda de 6 mesos. La senadora d’ERC i una de les defensores de la preservació del corall al nostre litoral, Elisenda Pérez, s’ha mostrat relativament satisfeta. Pérez ha afirmat que aquesta ordre és un primer pas cap a la derogació definitiva, però que el Ministeri no sap com fer-ho.

El Ministeri també diu que, en un futur, s’emprendran noves mesures seguint les recomanacions dels estudis que s’estan fent actualment. Elisenda Pérez ha afirmat que seguiran pressionant i que segur que es presentaran esmenes a aquesta ordre. Amés, també vol que s’aclareixi a partir de quan s’aplicaria oficialment la veda de mig any.

Els ecologistes i científics continuen manifestant que les mesures preses pel Ministeri són poques, ja que no hi ha cap dada que demostri que l’extracció de 25 quilos de corall garanteixi la supervivència d’una espècie que es troba en un estat ‘crític’. En aquest sentit, han afirmat que seguiran demanant que s’apliqui una moratòria a la seva pesca.


Protec.Civil Tordera Hace 16 horas
Recordeu que l'Estany de Cal Raba juntament amb el braç esquerre de l'illa del riu Tordera, els prats d'en Gai, l'estany de la Júlia i l'estany de can Torrent, constitueix l'espai del PEIN "Estanys de Tordera".

- No llenceu les deixalles. Emporteu-vos-les i dipositeu-les en contenidors adequats. - Gaudiu de l'observació de la fauna, sense capturar ni molestar els animals. - Algunes plantes i flors són protegides per raó de la seva raresa. Admireu-les sense arrencar-les.


La situació meteorològica obliga a ajornar l’abastiment d’aigua al Maresme Sud amb la dessaladora de la Tordera
Ràdio Palafolls 20/11/2018


Aquest divendres, l’empresa Sorea anunciava als seus abonats del Maresme Sud que des d’ahir dilluns i fins el proper 27 de novembre rebrien aigua de la dessalinitzadora de la Tordera.

Tot plegat, com a solució pels treballs de manteniment que havien de començar a l’ETAP (Estació de Tractament d’Aigües Potables) del Ter per part d’Aigües Ter Llobregat.

Les condicions meteorològiques adverses dels darrers dies, però, han provocat l’ajornament d’aquest canvi en l’abastiment d’aigua al Maresme Sud.

Així ho ha anunciat aquest dilluns Sorea, que ha informat que encara no hi ha nova data per fer aquests treballs de manteniment, aliens a la companyia.

Segons explica Sorea, des de fa un temps, els municipis del Maresme Sud, que habitualment s’abasteixen d’aigua de l’ETAP del Ter (situada a Cardedeu), poden rebre aigua també de la dessaladora de la Tordera.

Aquesta barreja d’aigua subministrada depèn de factors com la demanda i també de l’estratègia d’explotació que determina l’Agència Catalana de l’Aigua, en funció de l’estat de les reserves d’aigua i/o de raons de tipus operatiu.

És per això, argumenta Sorea, que en determinades circumstàncies l’aigua subministrada als municipis del sud de la comarca pot contenir una menor proporció procedent del Ter, que es complementa amb aigua de la dessalinitzadora de Blanes.

En el cas dels treballs que s’havien de fer des d’ahir i que s’han ajornat, el percentatge de les aigües quedava en només el 25% d’origen del Ter, que és la procedència habitual, mentre que el 75% restant l’aportava la instal·lació de la Tordera.

Malgrat que aquesta modificació del subministrament pugui suposar canvis en el gust i l’olor de l’aigua, Sorea ha avisat que l’aigua subministrada té absoluta garantia sanitària segons la normativa reguladora de les Aigües de consum humà.


Javier Romera Hace 1 hora
Exemples d solucions d proximitat imprescindibles x evitar sobreexplotació d'aqüífer d la Tordera i garantir cabal ecològic al riu (obligat x llei a XN2000) i no es fa: +aigua dessalada (planta d Blanes funciona a mínims) i retornar l'aigua d'EDARs (ara abocada a mar x emissaris)
. vicepresident “aquest és un projecte estratègic per a la gestió més sostenible de l’aigua a casa nostra, cercant solucions de proximitat”



CatInfo Girona Hace 20 horas
Els pescadors de , i acorden una veda de tres anys en dues zones de pesca comunes, per protegir l'escamarlà en un cas i diverses espècies de peixos en l'altre.

Agricultura pagarà les vedes d’arrossegament i encerclament dels anys 2016 i 2017
Ràdio Arenys 20/11/2018


Agricultura destinarà prop de 732.000 euros al pagament a les vedes d’arrossegament i encerclament que es van dur a terme durant el 2016 i 2017 arreu de Catalunya.   En total s’ha acordat compensar econòmicament 199 armadors de les flotes d’aquestes dues modalitats, entre ells els d’Arenys de Mar,  així com 13 pescadors.
Les vedes pesqueres que es duen a terme al llarg de l’any tenen per objectiu la regeneració del fons marí.  Amb el nou programa operatiu aprovat el 2014, el Ministeri va decidir centralitzar el sistema de vedes al Mediterrani en què es decidia entre totes les comunitats autònomes i el secretariat el calendari d’aturades biològiques així com el pagament. Això ha fet que el pagament arribi amb retard, ja que ara comencen a cobrar les aturades biològiques de fa gairebé dos anys.  Itziar Segarra, cap del servei de foment d’estructures pesqueres de la Generalitat, afirma que estan satisfets que, finalment, aquests diners hagin arribat. Malgrat tot, afirma que des de la Generalitat estan preocupats, ja que es tracta d’un sector que viu el dia i que està fent, alhora, un esforç per l’ecosistema marí.  Afegeix, que aquest nou model, tot i intentar ser més homogeni, ha produït un problema logístic que afecta directament al sector.

Segarra afirma que des de la Generalitat reivindiquen que el barem no hauria de ser igualitari depenent del tipus d’embarcació,  la seva dimensió o les seves captures.   Afegeix que una de les obsessions de la Generalitat és aconseguir que la marineria també pugui  optar aquests ajuts econòmics pel fet d’afegir-se a les diverses vedes biològiques. Fins ara, ha  fet ús de la prestació d’atur i, després, no tenen cap compensació econòmica.

La flota d’arrossegament i encerclament estan pendents, encara, de la compensació econòmica de finals del 2017 i 2018.


Les confraries de pescadors gironines acorden aplicar veda a dues zones de pesca comunes
tvcostabrava.com 20/11/2018


Les confraries de pescadors de Palamós, Roses i Blanes han acordat que s'aplicarà veda a dues zones de pesca comuna del litoral gironí. Aquesta és la decisió presa per les 3 confraries que assumeixen mantenir el compromís  durant 3 anys.

Una de les zones es troba entre Roses i Palamós, essent un calador important d’escamarlans. L’altra es troba entre Palamós i Blanes, amb la particularitat de ser una zona d’alevinatge de diferents espècies comercials.

S’espera que en aquestes àrees de no-pesca es produeixi un augment de la biomassa total de la comunitat i un augment de la talla mitja dels individus de les principals espècies comercials.


Ràdio Palamós Hace 3 horas
, Blanes i Roses veden dues zones comunes de pesca durant tres anys


Arxiu Sant Pol Hace 4 horas
1908 "encara no cahuen 4 gotas" ja queda interrompuda la crta de Bcn a França al seu pas per St Pol. "Trist espectacle de veure a cada moment carros, tartanas, conductoras y hasta automovils atascats a la Riera, patint sos conductors los 7 calzers d'amargura"