dilluns, 19 de novembre del 2018

Sobre "les inundacions" del Pla de Grau (Malgrat de Mar) i Blanes 19/11/2018

Nota de premsa: "Balanç de la llevantada que ha deixat més de 200 mm a punts de l'Alt Empordà"

Sembla mentida que calgui recordar que ÉS UN DELTA I TERRENY INUNDABLE, s'ha inundat sempre i ho continuarà fent quan plogui molt perquè ÉS INUNDABLE. El desastre és continuar urbanitzant i no adaptar/triar els conreus a la realitat del lloc vía

MALGRAT DE MAR ES CONVERTEIX EN UN BASSAL
elmalgratenc.cat 19/11/2018

aparcament av. Montserrat (foto: Edith Cassany)

La zona dels càmpings del Camí de la Pomereda, la desembocadura de la riera de Palafolls, el camp d’esports i l’aparcament de l’avinguda Montserrat inundats; carrers i accessos al riu tancats, arbres caiguts i el cabal del riu La Tordera pràcticament al límit -amb alerta de possible vessament inclosa. Aquestes són només algunes de la llarga llista d’incidències registrades al llarg de la jornada d’aquest diumenge. Algunes d’elles han obligat a actuar a diferents serveis d’emergències i departaments municipals per tal de prendre precaucions i evitar danys majors en alguns punts de Malgrat de Mar. Sortosament, només s’ha hagut de parlar de danys materials, ja que ningú ha pres mal.
L’alcaldessa de Malgrat de Mar ha fet seguiment in situ de les diferents incidències durant tot aquest diumenge. En acabar el dia, Carme Ponsa ha agraït “la tasca realitzada pels equips municipals i la paciència i responsablitat mostrades per la ciutadania”.


Una de les zones especialment afectades per les precipitacions –137mm d’aigua acumulada entre dissabte i diumenge– ha estat el Pla de Grau. L’aigua ha provocat danys en bona part dels camps de conreu, molts dels quals han quedat inundats.
Tot i que encara no hi ha una estimació concreta i oficial de les conseqüències, diversos pagesos afectats amb qui ha pogut parlar elmalgratenc.cat ja avaluen la possibilitat de demanar que es declari “zona catastròfica”. Segons han explicat, serà aproximadament d’aquí a 3 o 4 setmanes quan es podrà fer una valoració exacta dels danys soferts. Amb tota seguretat, però, els pagesos afirmen que l’aiguat podria haver fet malbé les plantacions d’escarola, espinacs, bledes i enciams. A aquest fet caldria afegir-hi que l’estat en què les pluges ha deixat els camps -negats a vessar- impossibilitaria poder-hi sembrar al llarg de les pròximes setmanes. “Ni tan sols amb les màquines podrem entrar. Ara mateix no es pot tocar terra i caldrà esperar a que s’assequi”, han matisat.
Aquesta situació comportarà per al consumidor que els preus dels productes del camp s’encareixin de cara al mes de març, han indicat els pagesos consultats.


[ÀUDIO] L'alcaldessa, , fa balanç de les conseqüències dels aiguats del cap de setmana. Ponsa ha destacat que malgrat l'intens episodi de pluges el més important és que no s'han de lamentar danys personals
Foto: Ajuntament de Malgrat de Mar

Ona Malgrat 19/11/2018

La pluja que ha caigut sense parar durant tot el cap de setmana ha deixat a Malgrat de Mar una acumulació d’aigua de més de 170 litres per metre quadrat.

Segons el departament d'Interior de la Generalitat, el 112 ha rebut durant les últimes hores 39 trucades, 2 d'elles des de Malgrat de Mar. Els Bombers han hagut de fer 4 sortides, bàsicament per innundacions de baixos.

Els camps del Pla de Grau han patit inundacions en diferents punts; el Camí de la Pomareda, a la zona dels càmpings, està inundat pel mal estat del mar i fort onatge; al tram final del carrer de la Indústria s’ha hagut de treballar per obrir un pas que donés sortida a l’aigua acumulada; al carrer de Girona es va haver de tallar al trànsit per inundació durant la nit de dissabte a diumenge; davant del càmping de La Tordera ha caigut un arbre; i tant La Tordera com la riera de Sant Genís de Palafolls anaven carregats d’aigua, entre d’altres.



"rescatar dos cavalls i dos gossos, que havien quedat encerclats per l’aigua al camp on eren, a la zona agrícola del Pla de S’Abanell"... I ningú pregunta què fan allà? S'està fomentant el barraquisme al Delta i passa lo que passa😏

Policia Local i Protecció Civil de Blanes atenen una 50ena de petites incidències pel temporal de pluja
Blanesaldia.com 19/11/2018

 Fotos: Ajuntament de Blanes i Twitter d’Àngel Canosa

La major part han estat inundacions, talls puntuals de carretera, arbres caiguts i esllavissades. L’única incidència destacada ha estat el rescat de dos cavalls que perillaven d’ofegar-se.

 Durant tot el cap de setmana els efectius de la Policia Local i Protecció Civil de Blanes han hagut d’atendre una 50ena de petites incidències ocasionades pel temporal de pluja, que no ha deixat de caure ininterrompudament des del passat dissabte al matí. A quarts d’una del migdia d’avui diumenge Protecció Civil de l’Ajuntament de Blanes ha activat el Pla d’Emergències Municipals (DUPROCIM) en fase d’alerta.

La previsió és que, si no hi ha cap nou avís que ho contradigui, l’alerta el DUPROCIM es desactivarà a les dotze de la mitjanit d’avui diumenge. i està previst que es desactivi a les dotze de la mitjanit d’avui diumenge. Cap dels casos que s’han hagut d’atendre durant les darreres 48 hores ha estat greu, ja que no hi havia en perill la vida de cap persona.

Majoritàriament han estat petites incidències, si bé en alguns casos s’ha hagut de requerir el suport dels Bombers de la Generalitat. Se’ls ha demanat assistència per atendre precisament una de les més destacades que hi ha hagut. Ha estat avui al matí, per rescatar dos cavalls i dos gossos, que havien quedat encerclats per l’aigua al camp on eren, a la zona agrícola del Pla de S’Abanell.


Els camps de tot aquest entorn estan inundats al haver augmentat el cabal de les rieres adjacents. L’augment del nivell de l’aigua supera en alguns trams el metre d’alçada. Finalment, han pogut ser rescatats sans i estalvis dos cavalls i dos gossos que hi havia en el camp.

Inundacions, esllavissades, caigudes d’arbre i esborancs 

Una altra de les incidències destacada ha estat l’esvoranc de considerables dimensions que s’ha obert al camí per accedir a la vinya de Ses Vernes. A conseqüència del forat, l’accés és impracticable, i demà dilluns està previst que es miri d’arranjar d’alguna manera pel perill que representa.


La resta d’incidències han estat de menor importància, i han tingut lloc principalment el matí d’avui diumenge, per l’acumulació d’aigua després de tantes hores continuades sense parar de ploure. Així, s’han hagut de retirar arbres que havien quedat caiguts al mig de la calçada per on circulen els vehicles, així com esllavissades lleus i amb major incidència, com la que ha fet caure un mur de contenció.

Els casos han estat relacionats principalment amb inundacions, i per això també ha estat necessari fer talls puntuals de carreteres temporalment. A primera hora del matí s’ha tancat l’accés de la Carretera de Blanes a Tordera a l’alçada de la Ciutat Esportiva, i també ha estat necessari fer-ho en l’accés de l’antiga carretera de Malgrat.



Javier Romera Hace 1 hora
Superar els registres d l'any passat no era difícil, ni dels anteriors amb sequera😏 i els episodis de pluges torrencials no han variat en freqüència a llarg termini. Exemple d fer servir "el canvi climàtic" (que existeix, però això no ho és) x amagar les vergonyes urbanístiques
El ja duplica els registres de pluja de l'any passat. Els experts avisen que els episodis de pluges torrencials seran cada vegada més freqüents com a conseqüència de l'augment de la temperatura del mar, un dels efectes del


Altres imatges d'aquest episodi de pluja important...

Juan Rodriguez Hace 2 horas
Em sembla una foto 🔝🔝🔝 Autor: JRamon Gon Qui

Nova Ràdio Lloret Hace 21 horas
Fotos del camí antic de Tossa darrere de les Alegries i de la urbanització La Fermina de . Imatges de

erika fernandez gil 18 nov.
Malgrat de mar, camí de la Pomareda avui al migdia.