I amb l'episodi de pluges 14-16/11/2018...
TORDERADA 15-16/11/2018
I sumant litres, ara a les subconques de la Selva i del Vallès amb pluja abundant (15-60 mm de moment) i estàtica... Pujada important del cabal de la Tordera durant les properes hores...
58.7 m3/s i pujant el cabal de la Tordera...
98.5 m3/s i pujant el cabal de Tordera. Encara plou però molt menys...
198.1 m3/s i pujant el cabal de la Tordera a Can Simó (Fogars de la Selva), supetant els 185 del 15 d'octubre i essent ja la crescuda més important dels darrers 7 anys...A més a més a diferència del mes passat, el tram final del riu ja baixa ple... Ara si, Torderada? Veurem demà.
Cabal de la Tordera i pluja a la conca... ja a la baixa... Però la crescuda durarà i al matí el tram final del riu (i la desembocadura) aniran plens.
Amb 70 m3/s i baixant (no els 198.1 m3/s de la passada nit) el cabal de la Tordera a Can Simó (Fogars de la Selva). Ha desarrelat bona part de l'arbrat de la llera (moooolt bona notícia) i desfalcat alguns de la riba format nous talussos (altre moooolt bona notícia)...
A l'alçada de Sant Cebrià (Fogars de la Selva) s'ha format un trenc i recuperat un antic canal secundari pel Pla de Cal Ros... totalment natural i característic de la Tordera (per moltes pedres o xorrades que posin allà)...
També molt arbrat desarrelat o desfalcat a l'aiguabarreig de la Riera de Santa Coloma amb la Tordera...mooolt bona notícia... més sorrals, talussos i herbassars al riu, que és lo que realment caracteritza aquest curs fluvial i que és imprescindible per a les espècies d'interès...
La desembocadura d la Tordera s'ha obert un 90% aprox. i a l'aiguabarreig amb el mar s'acumulen sorres i restes vegetals que l'onatge redistribuirà els propers dies (amb sort, veurem, recuperant la llacuna litoral que va desapareixer amb el retrocès d la barra d sorra riu endins)
El plomall de sediment de la desembocadura de la Tordera ha girat cap a Malgrat de Mar, i les seves platges reculliran bona part dels arbres, herba i canyes que ara suren al mar... Ahir i avui sí!!!... TORDERADA
Panoràmica de Blanes amb el gran plumall de sediments que està aportant la Tordera a mar.
Crescuda important de la tordera, arribant a un cabal de 150m3/s a fogars de la selva i la llera plena d'ample a ample al delta!!!
198.1 m3/s ...
16 de novembre de 2011, fa just 7 anys, baixava a 255 m3/s. Coincidències que no ho haurien de ser tant!
Vídeo...
Gran crescuda al tram baix de la Tordera! @TomasMolinaB @AlfredRPico @MeteoMauri @meteocat @tv3cat @324cat @Monica_Usart @OnaMalgrat @radiopalafolls
Les últimes pluges refan el riu Tordera
Ràdio Palafolls 16/11/2018
La Tordera, en una imatge d’avui divendres – Foto: Enric Sagristà
L’episodi de precipitacions viscut en les darreres hores ha fet que el riu Tordera baixi avui divendres amb un cabal molt generós.
La crescuda del riu s’ha traduït en xifres de 150 metres cúbics per segon a la zona del Delta, i en altres punts, com l’estació de Fogars de la Selva, el cabal ha arribat aquesta passada matinada als 200 metres cúbics.
Els especialistes expliquen que, tot i no tractar-se de xifres rècord, sí que es pot considerar una crescuda important, que encara podria incrementar-se a la zona del Delta en les properes hores, on encara no s’hauria arribat al punt més alt del nivell del cabal.
Enric Sagristà és investigador del CEAB.
Reproductor d'àudio
Fe servir les tecles de fletxa cap amunt/cap avall per incrementar o disminuir el volum.
L’investigador creu que al llarg d’avui el cabal encara podria incrementar lleugerament al Delta, però de cara a darreres hores del dia i demà la situació s’hauria d’estabilitzar.
Davant dels constants episodis de pluges viscuts aquestes darreres setmanes, els experts coincideixen en què aquest any la situació ha millorat considerablement respecte altres temporades.
En aquest sentit, Sagristà explica que, tot i que el riu no baixi en la completa totalitat del seu cabal, aquest sí que es manté elevat gràcies a les precipitacions constants.
Reproductor d'àudio
Fe servir les tecles de fletxa cap amunt/cap avall per incrementar o disminuir el volum.
Tot i que la situació sigui molt millor en comparació a la que es vivia fa tot just un any enrere, Sagristà continua alertant que cal no abaixar la guàrdia malgrat haver tingut les pluges d’aquesta tardor, ja que l’aqüífer segueix sobreexplotat i les precipitacions tard o d’hora tornaran als nivells habituals.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada