dimecres, 19 de juny del 2019

Algunes notícies per llegir 14-19/6/2019...

Les 4 actuacions a la Tordera (4 dels millors trams) consisteixen en urbanitzar i enjardinar l'espai per al seu ús lúdic. Mai per a recuperar les seves característiques i els seus valors...Quin desastre!... Cal invertir i recuperar? SI, però no a costa dels seus valors naturals😏

. comença una consulta ciutadana per consensuar mesures que millorin la qualitat dels

Es podrà votar, durant un mes, entre un total de 43 actuacions repartides per nou conques hidrogràfiques.

En respuesta a 
On trobo l'enllaç de la descripció?

 hace 2 horas
http://aca.gencat.cat/ca/laca/participacio/consultes/consulta-sobre-connectivitat/formulari/

En respuesta a 
La de l'aiguabarreig de la riera de Santa Coloma i el que sembla l'objectiu últim de totes: millora i potenciació de l'ús públic, és greu. S'haurà de mirar bé ja que alguns dels punts són especialment importants per espècies que transcendeixen els planejaments de l'ACA.

Ja. Un desastre. Les millors zones.

En respuesta a  
On diu per exemple "orientades es oferir espai al curs fluvial" no vol dir qe amplien l'amplada d l'espai fluvial sinó actuar dins l'espai eliminant meandres i sorrals per al pas d l'aigua i les motes transformades en passeig fluvial enjardinat. Miro de passar-te el projecte EGAM

Sí, el missatge és contradictori. Per ampliar llera s'ha de deconstruir l'entorn. Per tant, tot indica el que dius: ampliar llera = eliminar corrents anastomosades.

I talussos, i tolls, i sorrals, i herbassars,... Un canal de desguàs amb plantació de bosc de ribera (que aquí no toca) per fer un passeig fluvial.

-------------------------------------------------

Obertes les inscripcions per a la IV Trobada d'Estudiosos de la Serralada Litoral Central i VIII del Montnegre i el Corredor
Xarxa de Parcs Naturals Diba 14/6/2019

Cartell de la Trobada d'Estudiosos. Autor: Iñaki Relanzón

Els propers 19 i 20 de novembre del 2019 tindrà lloc la IV Trobada d'Estudiosos de la Serralada Litoral Central i VIII del Montnegre i el Corredor, a Vallgorguina, al Parc del Montnegre i el Corredor. Història, fauna, patrimoni cultural, gestió, vegetació, educació ambiental, geologia... Tant si feu investigació en una institució acadèmica o de recerca, com si sou membres d’una entitat o ho feu a títol particular, us animem a presentar una comunicació amb els resultats dels vostres treballs. El període d’inscripció per als ponents finalitza el 20 d’octubre.

El 19 i 20 de novembre del 2019 tindrà lloc la IV Trobada d'Estudiosos de la Serralada Litoral Central i VIII del Montnegre i el Corredor, a Vallgorguina, al Parc del Montnegre i el Corredor. L’objectiu és donar a conèixer els estudis i les iniciatives per gestionar la conservació, l'ús públic i el desenvolupament social i econòmic d'aquest territori realitzats en els quatre anys transcorreguts des de la darrera trobada, celebrada a Tiana.

El conjunt dels tres parcs de la serralada -Parc de la Serralada de Marina, Parc de la Serralada Litoral i Parc del Montnegre i el Corredor- conté una representació molt diversa de la fauna i la flora mediterrània, a la qual s’ha d’afegir la presència d’espècies eurosiberianes en els racons més ombrívols. Al mateix temps, compta amb un valuós patrimoni cultural, que abasta des de la prehistòria fins als temps actuals, també objecte d’estudi i divulgació.

L’amenaça que per a aquesta biodiversitat suposa la fauna i flora exòtica que s’hi estableix, junt amb el canvi climàtic i l’increment de l’ús públic a les zones més fràgils dels espais naturals protegits, representa un dels reptes de conservació i gestió més importants d’aquestes àrees naturals protegides. Precisament, des de la Xarxa de Parcs Naturals s’està treballant per establir xarxes de recerca i seguiment per conèixer les tendències del patrimoni natural així com per divulgar-les a través d’iniciatives com la pàgina web Conservació de la biodiversitat a la XPN.

En aquest escenari, us animem a presentar tots aquells treballs que, provenint d’institucions acadèmiques, de recerca, d’entitats o realitzades a títol particular, estiguin centrats en el patrimoni natural i cultural d’aquests tres parcs i el seu entorn immediat. Les diverses participacions signifiquen una oportunitat per contribuir, de forma fluïda i distesa, a la discussió i al debat, tot ajudant a consolidar la figura d’aquests espais naturals.

Els treballs presentats en les comunicacions, si els autors així ho desitgen, formaran part d’una publicació editada per la Diputació de Barcelona, tal com ja s’ha fet en les edicions anteriors.

Programa

El programa estarà disponible uns dies abans de la IV Trobada d'Estudiosos de la Serralada Litoral Central i VIII del Montnegre i el Corredor.

Inscripcions

La jornada és gratuïta. Per raons organitzatives, les persones interessades a assistir-hi, ja sigui com a oients o com a ponents, hauran de formalitzar la inscripció corresponent.

· Formulari d'inscripció per a oients.

· Formulari d'inscripció per a ponents (fins al 20 d'octubre).

Per a més informació, cliqueu aquí.

------------------------------------------------------

Algú s'imagina això dins els espais protegits dels Aiguamolls o de Cal Tet durant la nidificació d'aus?... Alguns no tenen clar què significa ZEC XN2000 Riu i estanys de Tordera... És un descontrol total i tothom fa el que vol, quan vol i com vol. No controla ni regula ningú.

Taller de construcció de cabanes al Riu amb alumnes de 2n d'ESO de l'Escola Josep Cor de Maria de Blanes 🤸🌾🏕️ Aprenent tècniques de construcció amb . Des de la collita fins a la construcció final d'una cabana umbracle.

Ostres, els hi heu explicat?

D'aquestes coses t'assabentes quan ho piulen i ja l'han fet i no és un cas aïllat, sinó constant i en augment. No pots anar un a un darrera explicant-li, és un colador. Cal un ens que s'encarregui d'aquestes coses i reguli. A un particular no li fan cas.

Ja, és clar, t'entenc. Però sent una institució educativa, caldria que almenys fossin conscients i així transmetre-ho als alumnes.

100% d'acord i entenc lo que vols dir. Però per experiència et dic que no els importa un pebre (des del 2016 els hi dic👇) Ho saben i els és igual, cal un ens amb autoritat (i recursos) que reguli, ordeni, gestioni i informi sobre les activitats a l'espai.
En plena època de nidificació???? No hi ha consciència alguna.No heu vist els cartells?
2n ESO a la desembocadura del riu Tordera.

En respuesta a 
Quina llàstima, des de les escoles es podria fer molta divulgació.

En respuesta a  
I ja veus com s'albira el panorama per als que haurien de gestionar-ho😏... nova cursa (1era edició) del Montseny a Blanes per la Tordera... Això és lo que entenen ajuntaments, consells comarcals i diputacions per espais protegits.

Montseny · Costa Brava

QUILÒMETRES D’ESPERANÇA…
Participa en la marxa i pedalada de resistència no competitiva i solidària en benefici de l’Hospital Sant Joan de Déu i el seu projecte: el SJD Pediatric Cancer Center Barcelona, el centre oncològic infantil més gran d’Europa.

T’hi esperem el 29 de Juny de 2019!


-------------------------------------------------------

Que este siga el primer estudi que es fa sobre la pesca esportiva a la mar o que la recollida de dades siga insuficient i els resultats disten molt de la realitat del seu impacte ja és una mostra prou clara del problema (especialment, amb la pesca des d'embarcacions)

El nombre de pescadors amb llicencies recreatives en vigor és de 871.533, tot i que s’estima que un 5% dels pescadors pesquen sense llicència...

Estat actual de la pesca recreativa a les costes espanyoles
A. Gordoa, A.L. Dedeu, J. Boada (CEAB-CSIC)
Un estudi publicat l'any 2019. prisma-tic.cat

Perfil del pescador recreatiu costaner: home, d’entre 35-39 anys, baix nivell d’estudis, presenten una major taxa d’atur. Les captures són majoritàriament per al consum propi. No hi ha mesures de gestió de l’activitat.

Llegir també els comentaris...

En respuesta a 
Aquest estudi no inclou, ni s'ho planteja, els greus impactes que tenen sobre l'avifauna marina o costanera o sobre l'accés incontrolat a espais naturals x exemple. Només els fils i hams són causa principal de mort de Phalacrocorax aristotelis a la costa maresmenca. Pesquin o no

-----------------------------------------------------

Clar!😏... Qui vol tenir al personal preguntant, denunciant o controlant a les administracions?... Lo que mola és tenir al personal entretingut fent fotos maques i amb campanyes xulis i de moda, no qüestionant-se res... Faltaria més!!!

.⁦⁩ d’ ⁦⁩ repassa l’evolució i presència de l’ACA a les en els darrers 5 anys i destaca que és una xarxa més agraïda i amb menys polèmiques que les altres.

Les xarxes socials són una bona via per animar les persones a convertir-se en agents actius del desenvolupament sostenible i promoure la idea que la ciutadania és fonamental per a canviar les actituds en relació als temes ambientals.

En respuesta a 
Genial! Fins aquí la declaració de bones intencions dirigida a "la ciutadania". Aquí la realitat (sense resposta)👇. I dubto molt que sigui complicat o un secret d'Estat.
Bones , es pot conèixer la producció durant aquests primers mesos de 2019? O si produeixen i en quin % de la seva capacitat? Gràcies. I està previst incrementar la producció (o posar en funcionament) a la de la Tordera per garantir el cabal ecològic del riu XN2000?
Evolució de la producció d'aigua a través de les plantes catalanes ( i ) entre 2006 i 2018.
--------------------------------------------------------

Malviu...
El Baix Montseny és un paisatge de contrastos. Un entorn natural inigualable conviu amb infraestructures i urbanitzacions. Aquest dijous (20.30) a .




Petit incendi a Tossa, han cremat 900m2 aproximadament, s’han fet càrrec d’investigar les possibles causes de l’incendi. Font: Enric Martínez, Cadiretes-Montbarbat



Ahir vam passejar pels paratges que en un futur formaran part del Parc del Montnegre i el Corredor. Gràcies a en Jordi Torallas del per les explicacions sobre els espais naturals, els seus nivells de protecció i la importància dels diferents hàbitats que hi podem trobar.


DGC adjudica el acondicionamiento de la carretera N-II. Tramo Tordera-Maçanet de la Selva. Provincias de Barcelona y Girona por 17,6M€