Presentació d'un nou cicle de trobades sobre el Delta de la Tordera, aquest dimecres 17/7/2019 a Malgrat de Mar
Comença una nova trobada de la Taula de la #Tordera a l’Arxiu Municipal de #MalgratdeMar, a càrrec de la investigadora del CREAF Annelies Broeakman.
Primer de tot... Vull deixar clar que en cap moment es tracta d’una crítica destructiva sobre la presentació de dimecres passat, ans el contrari, que ningú dubti que sóc un dels més interessats en que la Taula funcioni i que assoleixi els seus objectius, i lo següent són observacions i opinions personals al respecte perquè cal que es conegui la situació real, i no tothom ho té clar. En cap cas és un resum detallat dels continguts tractats sinó dels conceptes bàsics per entendre on estem ara.
En segon lloc... Sembla ser que aquest dilluns, previ a la presentació, es va reunir el "Consell Regidor de la Taula de la La Tordera" entre els 4 ajuntaments (Malgrat de Mar, Blanes, Palafolls i Tordera), conegut avui divendres i que ni tan sols es va comunicar als assistents de dimecres, i sense cap mena de detalls sobre el contingut. Aquesta entrada, doncs, només fa referència a lo conegut i públic el dimecres, però resulta evident que la reunió de dilluns contamina i desvirtua la recopilació teledirigida de propostes i la presentació en sí mateixa, essent els participants simples eines i tot plegat una nova presa de pèl com s'explica més endavant.
Animo a qualsevol persona que opini diferent o que vulgui rebatre alguna cosa, que ho faci. És possible que alguna cosa jo l’hagi interpretat malament o que em deixi algun detall rellevant per oblit, o perquè no ho valori necessari, de debò.
Publicat avui divendres 19/7/2019...
La Taula de La Tordera vol ser un ens jurídic propi per poder prendre decisions i fer accions
Dilluns es va reunir el Consell Regidor i dimecres sessió de treball de la Taula
T'ho expliquem aquíhttps://bit.ly/2JQO7JO
#malgratdemar
@Taula_Tordera @CREAF_ecologia
Sobre la presentació de dimecres...
No es pot dir que la Taula estigui morta del tot (si es que mai va estar viva, i sense conèixer el contingut de la reunió de dilluns) però tampoc que això sigui cap reunió de la Taula, ni treballs de la Taula, ni passos de la Taula, ni res semblant... és un nou impuls que durarà fins el juny de l’any vinent (calendari del projecte REDAPTA que no té res a veure amb els objectius de la Taula) per reactivar l’impuls de l’any passat i intentar que els 4 ajuntaments s’ho prenguin seriosament a la vegada de per no perdre o deixar morir els lligams i les inquietuds sobre la necessitat de fer “alguna cosa” per al Delta.
Si parlem estrictament de la Taula (no de l’ISACC TorDelta) tot el que es va fer l’any passat va ser una declaració d’intencions dels 4 ajuntaments durant la presentació d’unes línies de treball (ni tan sols era un informe tècnic, s’explica després) i el redactat i aprovació en Plens Municipals d’uns estatuts que dimecres ja es van qualificar de precipitats, dolents i que s’hauran de modificar.
També ha hagut una reunió amb el Departament (on no van assistir tots els representants d’aquí i sense tenir clar què eren i què volien, com s’explica també després) per demanar un conveni, sense resultats i sense que “els d’allà” s’ho poguessin prendre seriosament per tot el comentat fins ara.
La reunió de dilluns que es fa pública avui divendres, no cal dir que ho enreda tot i fa malpensar sobre la veritable utilitat de la teòrica Taula presentada dimecres.
A la presentació es diu que un dels objectius per enguany és tenir influència en processos participatius de l’ACA i de l’ATLL que tenen incidència sobre el territori del delta i en especial sobre l’abastament d’aigua metropolitana a costa de la Tordera, però tenint en compte com estem ara, i com opinió personal... fum.
De fet, les dues representants de l’ACA que dimecres van venir a la presentació, van marxar de seguida en veure de què anava i com estava la cosa.
Ni tan sols s’ha decidit, es té clar o es planteja constituir-se com Entitat Jurídica que pugui signar convenis, acords o almenys constar oficialment com a Taula, a més a més de tenir influència i atreure sectors imprescindibles que ara, literalment, passen de la Taula i dels projectes que li donen suport o la volen impulsar.
A la mateixa presentació, dos dies després de la reunió silenciada dels ajuntaments, l’equip tècnic del CREAF ja deixa clar que la Taula serà “només” un ens consultiu i sense caràcter vinculant per als ajuntaments que formen part, ni tan sols per als sectors implicats o que formen part del Delta, essent i funcionant com a “recull d’idees i propostes” de caràcter cosmètic i de màrqueting verd (ni de conya de calat o realment útils per als objectius publicitats de la Taula) però atractius i de moda, i per tant, promoguts. Aquest tema es repeteix a la part de “Taller de propostes” com s’explica després.
Es constata que encara no hi ha voluntat per part de tots els ajuntaments implicats de participar en aquestes trobades, contrastant la nodrida representació municipal de Malgrat de Mar enfront els dos representants (de l’oposició, no de l’equip de govern) de Tordera i de cap representant de Palafolls o de Blanes. De fet alguns assistents demanden a “l’assessorament tècnic”, i sense saber absolutament res de la reunió de dilluns, més esforços i més feina per implicar als respectius ajuntaments, previ a qualsevol altre iniciativa o pas. En aquesta línia s’anuncia un reunió dels 4 ajuntaments per setembre sense gaires detalls, només.
Exemples de reaccions a la manca de representació municipal a la presentació de dimecres, i no cal dir que al secretisme de la reunió de dilluns...
He participat per primera vegada en la taula del Delta i de la Baixa Tordera.
En sap greu la manca representació institucional dels consistoris de Blanes i Palafolls ,com membres del Consell Regidor.
També de la manca participació de altres poblacions usuaris del Tordera.
Después del trabajo de 4 años potenciando La Tordera, parece que ya no es importante para alguno a pesar que se llenaban la boca #vahomeva #Palafolls #deltadelatordera
La recuperació dels equilibris socials i ecològics del Delta i de la Baixa Tordera és una prioritat i és responsabilitat de tothom. Des de la Taula hi treballem i ho impulsem! #Tordera @ERCTordera
Per participar cal ser-hi... Hem trobat a faltar al regidor de medi ambient / pagesia de @Aj_Tordera @RadioTordera @ERCTordera seguim treballant.
Estem participant de la "Taula del Delta i de la Baixa Tordera". L'objectiu de la Taula és treballar per la recuperació d'equilibris socials i ecològics de la zona de La #Tordera mitjançant una planificació integral i estratègica,desenvolupada de forma transparent i participativa
Exemple de confusió d'un dels assistents a la presentació de dimecres que, lògicament, ni entén el funcionament ni els objectius de tot plegat...
La Taula del Delta i de la Baixa Tordera . No pot ser un consell consultiu solament de una part del territori, sinó té de ser de tota la Conca i usuaris de la Tordera.
Amb apoderament per donar solucions reals al territori.
També es constata que es continua cometent els mateixos errors de l’any passat amb l’ISACC... Encara no hi ha cap informe tècnic o semblant que determini l’estat real i actual del Delta i que enumeri i prioritzi les problemàtiques o temàtiques a tractar (pas previ a qualsevol jornada de debat o de treball per parlar del Delta), i es recorda que lo que es va presentar al CEAB (un cop finalitzat l’ISACC) no era cap informe tècnic sinó un recull parcial de paràmetres a tenir en compte per a la elaboració dels informes tècnics. També, i en la mateixa línia, que els assistents a aquests “tallers” temàtics sobre temes que no necessàriament són prioritaris o rellevants per al Delta de la Tordera, no han rebut la informació necessària (i real) sobre els temes tractats sinó que debaten sobre idees genèriques i de moda (quan no imposats pel projecte que finança la trobada) donant com a resultat propostes cosmètiques, populistes o fins i tot contràries als objectius reals de la Taula, mai útils o de calat, i mai incidint en els veritables problemes i les veritables solucions per a lo que realment es va impulsar “des de baix” (com a algunes els agrada recordar) la necessitat de crear una Taula del Delta de la Tordera.
Com es poden publicar resultats d’unes trobades sense fonaments tècnics i sense informació prèvia, com a mesures i prioritats d’una Taula que mai s’ha reunit? I com es poden fer servir aquestes mesures i prioritats publicades, per orientar i dissenyar noves trobades també sense fonaments tècnics i sense informació prèvia?... La presentació de dimecres va ser la descripció d’una teoria que no es va fer l’any passat per repetir els mateixos errors un any més, si no un paperot per vestir de participatiu un consorci tancat i secret, vaja. I em sap greu perquè hi crec en la necessitat de fer la Taula i de participar activament a les jornades de treball que li donin suport, però no així.
Com a exemple, i fruit de la frustració generada entre alguns assistents a les trobades anteriors de l’ISACC, al “taller de propostes” de dimecres es reclama menys debatre altre cop sobre temes i més actuacions palpables, però a la vegada proposen accions que ni tenen res a veure amb les problemàtiques reals del Delta (quan no contraproduents) ni tenen cap incidència real sobre la recuperació dels equilibris socials i ecològics del territori, essent majoritàriament actuacions cosmètiques però recollides amb grat pels representants municipals i el CREAF en quant que propagandístiques i de rentat d’imatge.
Altre exemple és el del cabal ecològic del riu, amb demandes i propostes poc més que inútils o irrellevants ja que els assistents desconeixen la existència d’unes normatives i d’uns regulacions que ja existeixen però que no es compleixen, les característiques i funcionament de les masses d’aigua del Delta, o qualsevol altre informació al respecte.
Entre alguns assistents es recorda que una de les funcions principals i primeres de la Taula (no de l’ISACC abans o del REDAPTA ara) era la d’encarregar aquests informes tècnics i aquesta informació imprescindible per a qualsevol altre pas, sigui debats, tallers, trobades, presa de decisions o lo que sigui. I també que els tècnics encarregats per fer-ho no ho fan "per amor a l’art" i han de cobrar, motiu pel qual havia d’haver un pressupost compartit pels 4 ajuntaments assignat al funcionament de la Taula i per aquestes despeses (i per si algú sospita res estrany... jo no faré ni cobraré res). I sense això, i per això, ni es poden presentar enlloc per demanar convenis, ni es poden presentar a ningú demanant que formi part d’una trobada de treball de res, ni es pot influir sobre cap decisió de cap ACA, ATLL, Departament, sector econòmic o lo que sigui.
També es comenta que cal explicar i informar més i a tothom sobre el Delta, les seves problemàtiques i els seus valors a preservar o recuperar,... . Es parla de fer sortides escolars, i fins i tot es proposa fer fulletons. Però... informació real i útil basada en treballs i informes específics sobre el Delta? O lo que surt d’aquestes trobades sense informació i sobre temes no prioritaris?... Insisteixo, és surrealista i es continua cometent els errors i donant passos en fals.
Sobre el projecte REDAPTA en sí i la seva utilitat per al Delta de la Tordera o la seva gestió, no comento res perquè no hi ha res a comentar.
Resumint (i m’he deixat moltes coses)... Lo primer és saber si hi haurà o no Taula, que de moment no hi ha, si més no públicament, o si es tracta d'un Consorci tancat. Després definir què volen ser, com volen funcionar, i quin paper ha de jugar tothom. Seguidament tenir clar què necessita el Delta i què volen fer. I amb sort, implicar als sectors claus. ... La resta, mantenir la flama a mínims fent veure que hi ha Taula, i a l’espera.
Sembla molt pessimista però cal explicar les coses com són, i en cap moment dic que lo de les trobades no siguin enriquidores i útils per mantenir els lligams i per impulsar, però cal un replantejament radical, que tothom tingui clar per a què es fan les coses i, sobretot, on estem.
És només la meva opinió.
-------------------------------------------------------------
Ajuntament de Malgrat de Mar 19/7/2019
La Taula del Delta i la Baixa Tordera es va tornar a reunir ahir a la tarda a l'Arxiu Municipal de Malgrat de Mar després d'1 any. La voluntat de la Taula de Treball és convertir-se en un ens jurídic, amb capacitat pròpia d'acció per ser una veritable força en la lluita per a la recuperació de l'equilibri de La Tordera i de defensa del territori.
Formen part de la Taula de La Tordera els Ajuntaments de Blanes, Malgrat de Mar, Palafolls i Tordera, l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), la Demarcació a Barcelona de Costes de l'Estat espanyol, Centre d'Estudis Avançats de Blanes (CEAB), Observatori de La Tordera, Plataforma Preservem El Litoral, L'Arrel i representants i propietaris de càmpings, i la ciutadania en general. L'objectiu de la taula és recuperar els equilibris socials i ecològics del Delta de la Tordera i reduir la seva vulnerabilitat al canvi climàtic mitjançant una planificació integral i estratègica desenvolupada de manera transparent i participativa. Actualment, és un òrgan consultiu i d'assessorament als Ajuntaments i representa el compromís dels consistoris per treballar conjuntament per assolir els objectius de la taula. A la reunió d'ahir es va repassar la tasca feta i es va parlar del full de ruta dels pròxims mesos.
A més a més, durant la sessió de treball d'ahir es va comunicar que el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) va obtenir un nou projecte finançat per a la Fundación Biodiversidad, el REDAPTA, que entre setembre 2019 i juny 2020 permetrà treballar amb la Taula per, d'una banda, co-dissenyar mesures de gestió, i per altra, fer un seguiment participatiu d’accions de restauració i crear una xarxa de Taules semblant a la de la Tordera, per a afavorir l’intercanvi d’experiències. El projecte es desenvoluparà en paral·lel amb la Taula pel riu Serpis a València.
La Taula de Treball va fer un taller de participació per treballar conjuntament les expectactives dels participants i alhora identificar propostes de temes a tractar i sinèrgies. De les prioritats exposades destaquen: desenvolupar accions concretes, frenar l'expansió dels càmpings, millorar la gestió de l'aigua a la conca, desenvolupar estratègies de comunicació, involucrar gent jove a la Taula de Treball, reforçar el consell regidor i la seva participació a la tala, fiscalitzar i comprovar la implementació de la legislació existent i rellevants pels objectius de la taula, que a taula funcioni com a incubadora d'iniciatives i projectes amb incidència local, prioritzar la col·laboració amb el parc agrari de La Tordera, actuar sobre l'incivisme i millorar la gestió de l'espai Xarxa Natura 2000.
La Taula de Treball també va decidir qüestions de funcionament intern com que es reuniria periòdicament cada 3 mesos i de manera rotativa en els 4 municipis. Així com que es va decidir que cal marcar objectius concrets, propers i fomentar que es desenvolupi la feina amb un calendari marcat.
El regidor de Medi Ambient, Óliver Sánchez-Camacho (PSC), ha destacat que "estem molt agraïts per la participació dels diferents agents implicats". "La taula de treball és un espai de debat i de governança enriquidor i positiu i animem a que tots els col·lectius i agents vinculats amb el territori hi participin", ha remarcat el regidor.
Trobada del Consell Regidor, dilluns
Dilluns d'aquesta setmana, també es va reunir el Consell Regidor de la Taula de la La Tordera també a l'Arxiu Municipal de Malgrat. Hi van assistir el primer tinent d'alcalde i portaveu del govern municipal de Malgrat, Jofre Serret (JXCatalunya-Malgrat ens Mou), el regidor de Medi Ambient de Malgrat, Óliver Sánchez-Camacho (PSC); l'alcalde de Palafolls, Francesc Alemany, el regidor de Medi Ambient de Palafolls, Aleix Freixa, i la regidora de Medi Ambient de Blanes, Marina Vall-Llosada, així com els tècnics de Medi Ambient de Tordera, Blanes i Malgrat.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada