dimecres, 31 de juliol del 2019
Sobre les suredes i la Cuca peluda del suro (Lymantria dispar) al Montnegre (Tordera) 31/7/2019
Les suredes del Montnegre que van ser defoliades completament per la Cuca peluda del suro (Lymantria dispar) estan més sanes i vives que mai.
Veure també...
Sobre l’oruga del suro (Lymantria dispar) al Montnegre 12/6/2019 AP Montnegre Corredor
Part alta de les rieres de Santa Susanna i de Vallmanya (Tordera) 20/6/2019
Continua el greu error amb la Lymantria dispar... La Generalitat aplica tractaments contra l’eruga peluda present a Tordera 26/6/2019 Ràdio Tordera
Més sobre el gran engany al voltant de la cuca peluda del suro (Lymantria dispar) 28/6/2019
Sobre la Cuca peluda del suro (Lymantria dispar) 29/6/2019
Més sobre la Lymantria dispar i les suredes 8-11/7/2019
Més sobre la Lymantria dispar i les suredes 12/7/2019
Passejant aquesta tarda per les suredes de les parts altes de les rieres de Santa Susanna i de Vallmanya (Tordera)...
Tot ha rebrotat i l'estructura vegetal ha millorat notable i visiblement gràcies a la Lymantria dispar... ara el bosc és més madur, més atractiu, més resistent i adaptat a les condicions climàtiques locals, més resilent davant els incendis forestals, amb més depredadors i amb més vida que mai... I ho tornarà a fer (si el deixen) si es torna a donar un nou episodi de defoliacions perquè totes les espècies, i en especial les sureres, estan perfectament adaptades a aquests cicles naturals (beneficiosos i necessaris).
No són cap plaga ni perjudica a res ni a ningú, ans el contrari. I els tractaments insecticides demandats no només són inútils (no eviten les defoliacions) i perjudicials per a l'ecosistema (i per la productivitat de la indústria del suro, paradoxalment), sinó que només cronifiquen i creen dependència artificial dels propis tractaments (amb cost) en substitució dels procesos naturals (gratis).
Recomano a tothom que hi vagi i ho vegi amb els seus propis ulls, que tregui les seves pròpies conclusions i que es faci una sèrie de preguntes...
On estan ara els desmentiments i les rectificacions de totes les notícies a TV3, diaris i ràdios amb els "arrassa boscos", "posa en perill els boscos", "fa perillar la producció de suro",... ?
On estan ara els tuitaires i ecologistes del Montnegre que alertaven i generaven falsa alarma social sobre les defoliacions i l'estètica dels boscos?... Ara que les suredes estan més sanes i vives que mai, no fotografien ni diuen res?
On estan ara "els tècnics" i "els experts"que alertaven sobre "el dany ecològic" ocasionat per la Lymantria dispar (espècie autòctona i procés cíclic natural) per justificar un tractament insecticida amb Bacillus thuringiensis sbsp. kurstaki ?... Perquè per molt que ho repeteixin per blanquejar-ho, ni és ecològic ni és selectiu, afectant tant a multitud d'espècies autòctones com a la xarxa tròfica (veritable controlador ecològic).
Quins són els valors ecològics, paisatgístics, productius i recreatius dels alzinars i suredes que estan en perill per justificar els tractaments aeris?
On està la manca d'anell de creixement de les sureres i el vena-sec per culpa de les defoliacions (temporals, no permanents) que justificaven tractar la Lymantria dispar com a plaga?
Què fa Agricultura decidint i gestionant espècies autòctones i processos naturals a un espai natural "protegit"?... Què opinen a Medi Natural o a la Direcció del Parc?... Els tècnics "que gestionen" la biodiversitat d'aquest espai natural no diuen res al respecte?
Què han fet els propietaris de les suredes, els consorcis forestals, les associacions de propietaris forestals i els tècnics que demanen fumigacions a mansalva, a part de gestionar masses forestals com si fossin camps de patates, per millorar i madurar la seva estructura vegetal?... Què han fet per afavorir els depredadors naturals i una xarxa tròfica equilibrada que reguli i minimitzi les defoliacions generalitzades?... Fins i tot la fitxa d'Agricultura (tot i que tractant erròniament la Lymantria dispar com a plaga) desaconsella tractaments insecticides a àrees extenses i recomana col·locar caixes-niu per a afavorir als ocells insectívors a les masses forestals joves com aquestes amb manca de forats naturals... Quantes caixes-niu han col·locat els propietaris o els tècnics?
Què hi ha realment darrera de les crides a la falsa alarma social, i de la falsa pèrdua de rendibilitat o pèrdua econòmica, per justificar fumigacions a mansalva?... ignorància?... mala fe?... mala professionalitat?... interessos particulars?... perquè és evident que gestió forestal no.
Algunes imatges d'avui a Tordera d'una de les suredes més defoliades i que es van fer servir per fer notícies alarmistes...
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada