dissabte, 9 de novembre del 2019

Algunes notícies per llegir 29/10/2019-9/11/2019...

La Confraria de Blanes va subhastar el mes d’octubre peix i marisc per valor de 883.000 euros
Blanesaldia.com 5/11/2019


El passat mes d’octubre la Confraria de Pescadors de Blanes va subhastar 200.602 quilos de peix i marisc, que en conjunt van aconseguir un valor total de 788.997 euros. Les captures més valuoses van ser el seitó, la gamba i el sonso, que van totalitzar 437.603 euros, el 55,46% dels ingressos.

Aquestes van ser les 15 espècies que van obtenir un major valor el passat mes d’octubre:

Espècie                     Quilos           Euros

Seitó                          87.730        219.717
Gamba                       3.997         147.075
Sonso                       16.773           70.811
Sardina                    24.157           70.191
Escamerlà                  1.253           31.613
Lluç palangre            2.825           28.443
Gamba blanca          1.117           22.659
Serviola                      2.828           21.521
Roger vermell           2.578           16.375
Xipiró                             799           15.685
Rap vermell               1.775           15.571
Peix espasa               2.156            14.741
Bonítol                       3.264            11.307
Mollera roquer         2.552              9.492
Alatxa                       18.485             7.333

Acumulat Any 2019

Mes                 Quilos              Euros
Gener              75.486             582.951
Febrer             69.404             161.360
Març                70.147             519.375
Abril               178.541            917.416
Maig               286.117         1.110.054
Juny                196.621            950.116
Juliol               315.653         1.204.368
Setembre      253.800             883.753
Octubre         200.602             788.997



"Una cocteleria de Blanes ha impulsat un projecte amb el Centre d'Estudis Avançats de Blanes amb l'objectiu de conscienciar el públic generalista sobre la importància de l'entorn marí i, en concret, la preservació de la #posidònia al #litoral blanenc."

Gastronomia i ciència per divulgar sobre la necessitat de preservar la posidònia
Diari de Gieona 3/11/2019


Una cocteleria de Blanes ha impulsat un projecte amb el Centre d'Estudis Avançats de Blanes (CEAB) amb l'objectiu de conscienciar el públic generalista sobre la importància de l'entorn marí i, en concret, la preservació de la posidònia del Mediterrani al litoral blanenc.

La primera xerrada, Herbeis de posidònia, un bosc sota l'aigua, tindrà lloc el pròxim 22 de novembre a les 19.30 hores a la cocteleria Oh La Laa i anirà a càrrec de la investigadora i subdirectora del CSIC-CEAB Teresa Alcoverro. Un cop acabada la xerrada, Damià i Víctor, dos dels tres fundadors de la plataforma de tallers en línia de cocteleria i cuina, donaran a conèixer la seva col·laboració presentant un còctel i un tapa inspirats en la posidònia amb la finalitat de recaptar fons i poder oferir una experiència gastronòmica a l'usuari.

L'import que es recapti es destinarà al servei de futures accions i investigacions sobre la posidònia liderades pels científics del CEAB. Des de la cocteleria apunten que la idea va sorgir de la necessitat de «preservar la flora i la fauna marina més propera». Des del CEAB afegeixen que la cocteleria volia informar sobre un tema que fos «proper i d'actualitat».

Tot i que de moment només hi ha una xerrada programada, la intenció de la iniciativa és fer-ne almenys tres. Des del CEAB apunten que «a mesura que avancin les xerrades s'anirà aprofundint més sobre la posidònia i com afecta la costa de Blanes». Els investigadors van explicar que també parlaran de l'afectació que va tenir l'ampliació del port de Blanes sobre aquesta planta.

El repte

Un dels grans reptes que tindran els científics a l'hora de fer aquestes xerrades és que aniran dirigides a un públic generalista. «El fet que es faci en una cocteleria ja diu molt!», apunta la responsable de comunicació del CEAB, Anna Oliver. Ella és la figura encarregada d'ajudar els científics a transmetre les idees de manera clara i concisa: «Molts d'ells ja tenen bagatge fent presentacions però la idea serà evitar les 'paraulotes' científiques i transmetre els missatges necessaris perquè la gent entengui la importància d'aquesta planta i la necessitat de protegir-la». De moment, hi haurà tres xerrades inicials i, en funció de l'assistència i la rebuda del públic, s'estudiarà ampliar l'oferta.

Una planta vital

La posidònia és una planta que es troba al fons marí i que té diverses funcions, com per exemple fer de refugi i aliment per a peixos o netejar l'aigua. La posidònia és endèmica de la mar Mediterrània i contribueix al fet que les aigües siguin cristal·lines perquè acumula el sediment de la mar.

Segons detallen a la Fundació Aqualia, aquesta planta es pot trobar fins a 40 metres de profunditat, ja que l'aigua transparent permet que passi la llum solar necessària perquè la planta pugui fer la fotosíntesi. D'aquesta manera, la posidònia es va estenent i formant grans prades, una espècie de bosc submergit que serveix de llar per a un gran nombre d'espècies marines i de guarderia per als peixos en els seus primers anys de vida.

Nombrosos científics d'arreu del país destaquen la importància d'aquesta espècie i el seu paper en l'ecosistema marí i a les platges del Mediterrani. És, doncs, fonamental.

---------------------------------------------------

Retirar sorra i "l'ACA assumirà fer un estudi tècnic per trobar una solució definitiva que garanteixi la seva correcta canalització i la possibilitat d'una urbanització." Aquesta és "la solució definitiva per al rial del Bareu (Arenys de Mar)" demandada
😏


Aj. Arenys de Mar
@AjArenys
·
L'ACA es compromet a fer un estudi per donar una solució definitiva al rial del Bareu. L'agència de la Generalitat farà la neteja completa de la sorra del caixó de la Riera arenysdemar.cat/37438


"La nova llei, però, no afecta els locals de restauració que es troben a primera línia de mar."... Canvia l'activitat "oficial", no l'ocupació de la platja... No canvia res, doncs...





"espècie invasora causant d danys a agricultura, parcs i jardins, pot introduir malalties, causa destrosses, altera els ecosistemes autòctons"... L’Ajuntament admet l’existència d’una colònia de cotorres a Palafolls però descarta que sigui un problema greu radiopalafolls.cat/2019/10/29/laj

L’Ajuntament admet l’existència d’una colònia de cotorres a Palafolls però descarta que sigui un problema greu
Ràdio Palafolls 29/10/2019


Al ple ordinari d’aquest mes d’octubre, la regidora de Palafolls en Comú, Clara Hidalga, va preguntar al govern municipal sobre l’existència d’una colònia d’aquestes aus al nostre municipi.

El regidor de Medi Ambient, Aleix Freixa, va confirmar que s’havia detectat una colònia de cotorres a la palmera situada al costat de l’Església de Santa Maria.

Segons va explicar el regidor, els tècnics descarten que es tracti d’un problema greu, ja que el volum de la copa de la palmera es va reduint i, conseqüentment, també disminueix el nombre d’exemplars d’aquests ocells.

Reproductor d'àudio

Des de l’oposició, el regidor socialista Martí Victòria va afegir que hi havia una altra colònia de cotorres en un dels eucaliptus propers al Casal d’Avis de Palafolls.

Freixa va explicar que anteriorment ja s’ha intentat capturar algunes d’aquestes aus, opció que finalment es va acabar descartant perquè es tracta d’una plaga estesa arreu de la comarca i no comportaria massa beneficis.

Reproductor d'àudio

Malgrat que, segons explicava el regidor de Medi Ambient, la presència d’aquest animal a Palafolls no suposa actualment un problema greu, les cotorres són una espècie invasora causant de danys a l’agricultura, parcs i jardins, pot introduir malalties, així com és responsable de causar destrosses al mobiliari urbà i d’alterar els ecosistemes autòctons.


Ostres quina penya!!! Quanta ignorància i peluchisme!!! Els animalistes són un perill per a la fauna. Entre les perles... "s'han de fer colònies de gats per combatre les rates" o "el porc vietnamita no és exòtic invasor"...



[Vídeo] [La Ciutat] Entrevista Amics dels Animals
Ràdio Calella 5/11/2019


Since 2009 a marine stewardship program has been implemented in the marine area of “Canyons del Maresme”. The agreements reached with stakeholders and data obtained has created a bio-political lobby to start promoting the protection of this marine area.

The present study analyses the record of 271 cetacean sightings (period 2001-2015) and stomach content of Risso’s dolphin resulted from this stewardship strategy implementation. Relative density prediction maps were obtained.


Results obtained from analyzing the stomach content of Risso’s dolphins showed their prey comes from the continental shelf rather than the slope, suggesting a potential fishing interaction with trawling.


This data has been provided to support the inclusion of the Risso’s dolphin as vulnerable in the Spanish National Catalogue of Threatened Species. More info on this link!


submon.org