diumenge, 3 de novembre del 2019

Sobre l'enfonsament de lleres del riu, rieres i canals a la Tordera 2/11/2019

Recomanable llegir els comentaris als tuits...

#SabiesQue s'han enfonsat una mitjana d'1.5 m les lleres del riu, rieres i canals (i es continua fent) que ara drenen l'aqüífer superficial de la Baixa Tordera (26 km2) aca-web.gencat.cat/aca/documents/ i que equival a 39 hm3 (el doble de la producció màxima de la dessaladora de Blanes)?


Ho tradueixo per als mortals... Porten anys drenant zones humides i planes al'luvials de laminació per a que s'incrementin els danys d'una futura crescuda aigües avall, a més a més de reduir la recàrrega dels aqüífers disminuint el temps d'infiltració i retenció de l'aigua
😏
...


S’adeqüen l’alçada i amplada dels torrents de la Valloparda i Valldemaria per millorar-ne la capacitat de drenatge. #radio #tordera #directe

Aquest enfonsament de lleres (i reducció per drenatge del volum total d'aigua de l'aqüífer) es deu tant a l'estrenyiment i canalització de cursos principals (erosió vertical per manca de la lateral), com a l'enfonsament directe de rieres i canals per drenar les planes al·luvials.


No només disminueix el volum total d'aigua de l'aqüífer i el nivell del freàtic a les planes al·luvials (reduint l'aigua disponible per a consum urbà, agrícola,.. i la inundabilitat de les zones humides "protegides") sinó que redueix la retenció i infiltració (recàrrega natural).