dissabte, 10 de novembre del 2007

Opinió... La dansa de la pluja.

La conca de la Tordera es troba en excepcionalitat per dèficit de pluviometria, i municipis com Fogars de la Selva, Tordera, Palafolls, Blanes, Malgrat de Mar,... i molts més (Podeu veure el llistat de municipis al final de l’article), es troben en excepcionalitat 1.

Per contra, i gràcies a les pluges dels darrers mesos que s’han centrat a la línia costera, la conca del Maresme a sortit de l’excepcionalitat per pluviometria.

Malauradament les previsions meteorològiques no són molt optimistes, ni per als pròxims dies ni pels propers mesos, ja que deixem enrere la temporada de pluges... sense pluges... i aviat entrarem a l’hivern, una estació que es caracteritza per la manca de precipitacions important.
Veig els estanys secs, quan l’any passat per aquestes dates ja tenien aigua. Veig el riu sec, avui “casi” arriba l’aigua al pont de l’N-II. Miro dintre d’un pou i veig un forat fosc sense fons, i la marca del seu antic nivell màxim que s’esborra. Veig el terra sec... molt sec... i ja som a novembre. Veig la roureda seca, la freixeda seca, els herbassars secs,... tot sec.


Al Decret de Sequera llegeixo...

"Conca de la Tordera

La declaració de l'escenari d'excepcionalitat es determina quan la precipitació acumulada dels tres darrers mesos anteriors es troba per sota del 80% de la mitja històrica 1996-2004 de l'acumulat pels mateixos mesos. Per tal de sortir d'aquest escenari s'ha de donar la condició de què la precipitació acumulada dels tres darrers mesos anteriors es troba per sobre del 120% de la mitja històrica 1996-2004 de l'acumulat pels mateixos mesos. Les dades corresponents a la precipitació és troben a la taula corresponent de l’annex 2 del Decret 84/2007."


Tot agreujat per la manca de funcionament de la dessaladora de Blanes, amb tots els municipis subministrant aigua potable procedent de les potabilitzadores i dels pous de captació de l’aqüífer de la Baixa Tordera, en plena temporada estiuenca, amb tots els camps de conreu i totes les indústries captant aigua dia sí, i altre també, proliferant sense control per tot el territori vivers de gespa natural i arbres ornamentals amb una forta demanda d’aigua, amb irregularitats urbanístiques que impliquen un fort augment del consum d’aigua (només a Tordera 10 camps de futbol de gespa natural, il·legals... és igual!!!), sense recàrregues dels aqüífers mitjançant les aigües tractades per les EDARs de Blanes (Per mal funcionament degut a l’augment de població estiuenca, i obligats a llençar-la al mar) o de Tordera (Amb un projecte LIFE aturat per manca de capacitat de l’EDAR degut al creixement urbanístic i l’endarreriment de les obres d’ampliació que, en principi, es daten per finals d’any), per no dir que “encara” tota l’aigua utilitzada pels municipis del Maresme Nord es llença al mar sense tractar, i fins que no es faci l’EDAR de l’Alt Maresme a Montpalau (Riera de Pineda). I més i més...


Els nostres municipis i algunes activitats empresarials haurien de prendre mesures al respecte, de fet les han de prendre per llei...

http://mediambient.gencat.net/aca/ca/planificacio/sequera/gestio_sequera_2007/mesures.jsp

... o per simple responsabilitat, però aquesta és una burla.


Evidentment tothom és responsable, jo també en la meva mesura, però cada vegada que veig o escolto un anunci tipus... estalvia, el global és el que importa, cada gota compta, i un llarg etc... i surto al camp i veig com antics camps de conreu de secà s’han transformat en vivers de gespa amb els aspersors funcionant cada dia, o com inunden alguns camps de blat de moro “a manta” amb aigua dels pous, o la gran quantitat d’aigua que fan servir per al rentat d’àrids, o miro cap al meu poble i veig 43 grues a l’horitzó, o veig com es talen suros a una urbanització per posar una piscina i un jardí ple d’arbres ornamentals, o veig com omplen de terra antics camps que s’inundaven i ajudaven a recarregar els aqüífers de manera natural,... que estalviï!!!!

La gent amb qui parlo a la feina, al bar, al carrer,... tothom diu que sí que sí, i que sí, però... tenen raó... “si l’ajuntament o l’ACA no es preocupen, per què l’haig de fer jo?”.


Altre cosa que em fa riure... farem això, farem allò,... ampliarem la dessaladora, interconnexions, més EDARs, llacunes de laminació,... però qui frena la demanda? De què serveix fer una petita millora quan en paral·lel es generen més problemes, molts més que solucions? Ara mateix penso que quan es faci l’EDAR de l’Alt Maresme, s’ampliï la dessaladora, entri en funcionament el Life de Tordera, les millores de captació d’aigües publicitades per a Fibracolor estiguin enllestides,... i quan tot el que a dia d’avui es diu que es farà, finalment s’hagi fet i estigui en funcionament... i si no s’espatlla... haurà crescut tant la demanda d'aigua que ja no servirà per recuperar la normalitat perduda ja fa anys.

Darrerament he escoltat coses com fer un embassament a la mitjana Tordera... quina burrada!!! Però penso... és això el que vol la gent, aigua sigui com sigui, i a costa del que sigui... la resta no importa, i si es generen més problemes (bé, això ni ho pensen)... ja l’arreglarem amb altre burrada... i més i més... i si algú diu que s’ha de controlar la demanda d’aigua... a la foguera!!!!

De fet penso, i si algú em pot demostrar el contrari que ho faci, si us plau, que tot això es fa precisament per poder continuar... continuar creixent, continuar abusant, continuar ampliant, continuar venent, continuar vivint del compte,... continuar... continuar... continuar... però no solucionar.


Alguns poden pensar... la culpa és que no plou!!!

Fins i tot hi pot haver qui diu... la culpa és del canvi climàtic!!!

No ens enganyem, això mai ha estat Escòcia. La culpa és de qui vol funcionar com a Escòcia amb un clima com el nostre... mediterrani.

No ens enganyem, pel riu no baixa aigua per manca de pluja... el terra s’ho xucla perquè l’hem assecat amb tants pous.

No ens enganyem, ni que plogués cada any com sempre l’ha fet, el continuaríem assecant... potser “el canvi climàtic” l’empitjori, però no és la causa.

No ens enganyem, fins que a la gent no li manqui aigua a l’aixeta no es preocuparà, i llavors... ja ho vaig dir? Això servirà de res?... llavors serem nosaltres, i no els murcians, qui demanarem una canonada des de l’Ebre o des del Roine per continuar i continuar.

No ens enganyem, desprès es buscarà altre idea brillant... perquè... l’Ebre no és l’Amazònia.

No ens enganyem, ningú sortirà al carrer a fer “la dansa de la pluja”... seria bo!!!

Avui estic molt pessimista, i no puc fer res... ja me passarà.

Xavi.

.....................

Aquí podeu veure l’Informe de recursos hídrics (Declaració de la situació hidrològica i l’estat de les reserves a data 2 de novembre de 2007)...

http://mediambient.gencat.net/aca/documents/ca/sequera/declaracio.pdf

I el llistat de municipis que es troben en excepcionalitat 1 i 2 aquí...

http://mediambient.gencat.net/aca/documents/ca/sequera/municipis_excepcionalitat_1_2.pdf

Aquí el Decret de Sequera...

http://mediambient.gencat.net/aca/ca/planificacio/sequera/gestio_sequera_2007/

Podeu ampliar l’informació aquí...

http://www.meteocat.com/

http://mediambient.gencat.net/aca/documents/ca/sequera/predest.pdf

EDAR = Estació de Depuració d’Aigües Residuals

Podeu veure notícies relacionades clickant a les etiquetes “aigua” i "Clima" per accedir a articles a aquest mateix blog on es parla de les EDARs i la pluviometria.

O una recomanació... La ignorància és la felicitat.