dissabte, 26 d’abril del 2008

Algunes notícies més per llegir 24-25/4/08...

Acordat el traspàs entre Generalitat i Govern de la carretera N-II al Maresme
Diari de Girona 25/4/08

(...)

Pel que fa al Maresme, el conseller va destacar que la Generalitat durà a terme les obres d'una nova via alternativa a la N-II, que millorarà la capacitat i condicions de seguretat i la seva integració en el territori.Foment transferirà la inversió d'aquesta obra, estimada en 400 milions d'euros, al Govern català, que impulsarà la transformació de l'actual N-II en una via més urbana i integrada a l'entorn.

(...)

Maresme. L'N-II al Maresme serà per a Catalunya
El Punt 25.04.2008 T. MÁRQUEZ LL. MARTÍNEZ

L'Estat accepta cedir la titularitat de la carretera a la Generalitat i li entrega 400 milions perquè faci una via alternativa

(…)

Els 52 quilòmetres de carretera N-II que enllacen Montgat i Tordera deixaran de ser competència de l'Estat aviat per ser gestionats directament per la Generalitat. Madrid considera, segons el protocol signat ahir, que la via «registra un tràfic majoritàriament de caràcter local i comarcal i ha perdut la funció de connexió de llarg recorregut». La carretera –un dels punts negres de la xarxa catalana– inicia així el procés per transformar-se en «el carrer gran del Maresme» i comença a superar els problemes de trànsit i perillositat que l'han marcat en els darrers vint anys.

L'acord entre les dues administracions també inclou la cessió de l'Estat de 400 milions d'euros perquè «la Generalitat porti a terme la construcció d'una nova infraestructura en el territori que permeti adequar-la a la nova funcionalitat de l'actual N-II». Amb el reconeixement de l'Estat que aquesta carretera ha deixat de ser una via nacional, la Generalitat podrà construir una nova via d'acord amb les necessitats específiques de la comarca. «La nova carretera no serà una nacional, perquè permetrà anar a menys velocitat i garantir les connexions entre els pobles», va precisar ahir el primer secretari del PSC de Mataró, Ramon Bassas.

Amb l'N-II fora del Maresme –només en aquest tram es manté la nomenclatura d'una via coneguda ara com a A-2–, l'Estat s'encarregarà de determinar per quina comarca haurà de passar aquesta carretera que ha de mantenir la connexió entre el Baix Llobregat i l'autopista AP-7. «El Ministeri de Foment redactarà un estudi informatiu per a la definició d'un itinerari de gran capacitat, lliure de peatge que sigui alternatiu o complementari amb l'autopista AP-7 i les seves connexions amb l'A-2», destaca el protocol.



ERC demana a la Generalitat que expropiï Pinya de Rosa
Diari de Girona 24/4/08

Esquerra de Blanes demanarà en el proper ple que la Generalitat expropiï Pinya de Rosa si no pot comprar la finca per la via del retracte.

En la sessió de dilluns que ve, els republicans exigiran a través d'una moció que la Generalitat acati la llei dictada per ella mateixa el 2003 i procedeixi a declarar pública la finca, exigir al Govern de la Generalitat de Catalunya la publicació i aprovació del pla rector d'ús, gestió i protecció del paratge. La moció, feta pública al bloc de l'exregidor Joan Puig, insta la Generalitat a assumir la totalitat d'obligacions que estableix la llei, incloses les econòmiques. I és que el 2003 la Generalitat va declarar PEIN la finca, i el 2006 es va fer pública la intenció de comprar-la per evitar que ningú hi pogués donar un ús privat. La plataforma Salvem Pinya de Rosa va fer pública fa poc la seva perplexitat davant la manca de pressa de la Generalitat a l'hora de lligar definitivament la compra del paratge. Ara, ERC proposa a més que, si la Generalitat de Catalunya segueix incomplint la llei o modifica els límits aprovats del paratge Pinya de Rosa per l'Ajuntament de Blanes, la Junta de govern, prèvia consulta als portaveus dels diferents grups polítics, actuï en defensa dels acords d'aquest Ajuntament.La Generalitat té temps d'exercir el dret a retracte -o sigui, recomprar la finca pel mateix valor que s'ha venut: 24 milions d'euros- fins al proper 18 de maig, però en cap moment s'ha fet públic que la intenció de l'administració catalana sigui comprar la finca, i més aviat s'apunta a la creació d'alguna figura de proteccció.

ERC reclama al govern de Blanes que actuï si la Generalitat no compra Pinya de Rosa
El Punt 25.04.2008 ANNA PUIG

El grup d'ERC de Blanes presentarà en el ple de dilluns una moció en què exigeix a la Generalitat que compri el paratge de Pinya de Rosa i insta el govern municipal (CiU, PDB i PP) a actuar i defensar-se si es continua incomplint la llei que protegeix l'espai natural. Esquerra considera que la Generalitat ha de fer ús del dret de tempteig que li atorga la llei i «adquirir la finca per a l'ús públic o exercir el dret d'expropiació». Reclama també l'aprovació del pla d'ús i gestió del paratge. Si no es produeix, vol que la junta de govern actuï en defensa dels acords de l'Ajuntament.