dijous, 24 d’abril del 2008

Tortugues de rierol (Mauremys leprosa) a l’estany de La Júlia (Tordera) 23/4/08


Avui s’han pogut veure 2 tortugues de rierol (Mauremys leprosa) a l’estany de La Júlia (Tordera).

Tot i que coneguda la seva presència a l’estany de sempre i amb una població abundant i ben estructurada (adults, juvenils i nou nats)... els moviments de terres, la tala i neteja del bosc de ribera i camps perifèrics, l’ompliment de terres amb sauló, la manca d’aigua a l’espai,... dels darrers anys (fets denunciats al seu dia), així com la sequera que arrossegàvem, van fer molt mal a aquesta espècie protegida fins al punt que fins avui (més de dos anys més tard) no s’han tornat a veure cap.

Es tracta de dues femelles de grans dimensions que suposadament han sobreviscut per la seva major talla i força, i una d’elles te la closca trencada (per la maquinària durant els moviments de terres o tales?)...
.

Tot i que es realitzen prospeccions diàries des de fa més d’una setmana i aprofitant la poca aigua estancada per les darreres pluges, no s’ha observat o capturat cap altre exemplar, el que fa pensar que la pràctica totalitat de la població ha desaparegut (principalment les més petites i indefenses, o aquelles que es trobaven on es van fer moviments de terres i ara està omplert de sauló).

Actualment es redacta un projecte de restauració de l’estany, subvencionat per la Fundació Territori i Paisatge de Caixa Catalunya i amb data d’execució encara sense concretar. Caldria doncs tenir en compte aquests exemplars de tortugues de rierol que es puguin observar alhora de fer qualsevol treball a l’espai, així com contemplar un reforç posterior de la població per garantir la seva presència i reproducció amb èxit (amb exemplars, per exemple, de les basses de rentat d’àrids de l’empresa Torho, ja que es troben en un espai sense protecció que pateix treballs amb maquinària pesada de manteniment i retirada de fangs, treballs que limiten força a la població existent, i ja que l’ajuntament es planteja potenciar l’espai per l’assentament de nous polígons industrials).