diumenge, 4 de maig del 2008

Algunes notícies més per llegir 3 i 4/5/08...

.
Tordera vol convertir les ribes del riu en un passeig per a vianants
Diari de Girona 3/5/08

L'Ajuntament de Tordera està ultimant la redacció d'un projecte per convertir les ribes del riu Tordera en un passeig per a vianants. "Un passeig fluvial", segons ho va qualificar el regidor de Medi Ambient de Tordera, Carles Aulet (CiU), en una entrevista a la ràdio municipal.

Actualment, l'Ajuntament treballa en la senyalització dels nombrosos espais protegits que hi ha a l'entorn del riu perquè la gent "sàpiga què pot i què no hi pot fer", va explicar Aulet. I és que a l'Ajuntament de Tordera li plouen queixes per part de l'oposició o dels actius aficionats a observar la flora i la fauna del riu a causa de la deixadesa en què a vegades recauen alguns d'aquests espais, que a més són difícils de mantenir ja que sovint estan envoltats de zones agrícoles, o de terrenys on es poden organitzar activitats esportives o concentracions.

La política a seguir per part de la regidoria de Medi Ambient de Tordera en els propers anys serà, precisament, treballar en la millora d'aquests espais humits, va explicar Aulet. En els plafons informatius, que més endavant s'adaptaran per a les persones amb discapacitats, s'hi poden llegir dades com ara el tipus de flora i fauna que habiten els diferents espais protegits, i estan instal·lats a les lleres, a les rieres de Vallmanya i de Sant Tou, als Prats d'en Gai, a l'estany de Can Torrent i de la Júlia, a Cal Raba i a la Roureda.



El reompliment de sorra a s'Abanell permet fer servir la platja durant el pont
Diari de Girona 4/5/08

Fotografia de Diari de Girona. s'abanell torna a ser la gran platja de blanes. Dilluns es reprendran els treballs per acabar-la de reomplir d'arena. carles colomer

Els dies del pont de l'u de maig han resultat assolellats i han portat un gran nombre de visitants a Blanes, uns visitants que ahir es van poder aprofitar d'una experiència que no passa cada dia: estrenar una platja. Gràcies als treballs que hi està efectuant la Direcció General de Costes, la platja de s'Abanell torna a tenir sorra. L'operació de reompliment, que és seguida diàriament per centenars de persones a causa de la seva espectacularitat, es va interrompre durant el cap de setmana perquè la gent pogués gaudir de la nova platja.
.

Troben a Arbúcies una rara espècie de ratpenat que pesa només 4 grams
Diari de Girona 4/5/08

Fotografia de Diari de Girona. ratpenat de bigotis. És la segona vegada que se'l veu a Catalunya.

Durant un estudi portat a terme entre l'Observatori de la Tordera, el Museu de Granollers i el Parc Natural del Montseny s'ha pogut capturar a la riera d'Arbúcies un especimen de ratpenat petit de bigotis, un mascle que pesava només quatre grams. La troballa es va donar en el decurs de la campanya de seguiment del projecte QuiroRius. El ratpenat petit de bigotis va ser descobert per primer cop a Catalunya a la riera Major de Viladrau l'any 2006 durant les campanyes del Pla de seguiment de paràmetres biològics del Parc Natural del Montseny. A partir de les poques dades que es tenen d'ell a Europa, s'ha descobert que és un animal que viu als boscos madurs i que necessita estar a prop de cursos d'aigua abundants.

.

Fogars no té contenidors i ara hi ha queixes perquè han limitat l'horari de la deixalleria
Diari de Girona 3/5/08

Els carrers de Fogars de la Selva, o almenys d'algunes de les parts d'aquest petit municipi fronterer amb Barcelona, presenten una particularitat: rarament es veuen contenidors d'escombraries. N'hi ha al costat de l'Ajuntament i darrere de la benzinera del poble, però no n'hi ha cap, per exemple, a la gran urbanització del Parc dels Prínceps. Els habitants d'aquest barri residencial han de portar la brossa domèstica a la deixalleria instal·lada a un dels extrems de la urbanització. I ara alguns dels residents es queixen perquè, a més d'haver de transportar les deixalles en cotxe -d'una punta a l'altra del residencial pot haver-hi gairebé un quilòmetre, i els carrers són sovint costeruts- han limitat les hores d'accés rodat al recinte.
A la resta del municipi, assegura l'alcalde Josep Vilà (Independents de Fogars), sí que hi ha recollida de brossa tres cops per setmana. Al residencial del Parc dels Prínceps no, assegura el batlle, perquè "fa dos o tres anys la gent fins i tot es va manifestar per demanar que retiréssim els contenidors. Si ara en volen, els posarem demà mateix, però després que no es queixin", va considerar l'alcalde de Fogars, que considera que la deixalleria, que compta amb compactadores de brossa, dipòsits per a mobles i andròmines grans i contenidors de vidre, plàstic i paper és un equipament que fomenta el reciclatge.
La deixalleria, que fins ara era accessible a totes hores, té horari restringit: d'11 del matí a cinc de la tarda. Fora d'aquestes hores, una cadena impedeix el pas als vehicles i si cal, s'hi ha d'entrar a peu saltant la cadena. Veïns de la zona critiquen que, a més d'haver d'amuntegar brossa a casa per no haver de fer un viatge cada dia, ara l'espai només sigui accessible en hores en què la majoria de la gent està treballant.
"És per limitar que hi vingui gent de fora", va justificar Vilà. "Hi entrava gent de nit, deixaven les bosses on els semblava i llençaven brossa orgànica als contenidors en comptes de la compactadora", va exemplificar. Es tracta d'una mesura temporal, va assegurar l'alcalde, ja que l'Ajuntament està redactant un projecte on pren part el Consell Comarcal per dignificar aquest espai i posar-hi una persona que se n'encarregui. Ara per ara, és només un recinte envoltat de reixes i sense asfaltar.
I què passa amb les persones sense cotxe o que per motius d'edat o salut no poden anar a la deixalleria? "Això ja els ho vam dir quan es discutia el model. Normalment la gent té família o amics, tot i que si necessiten ajut l'Ajuntament els el presta" va garantir Vilà.



Els pobles no poden fer un seguiment de la sostenibilitat
Diari de Girona 3/5/08

A la majoria els falten recursos per fer-ho

Un taller impulsat per l'Observatori de la Sostenibilitat de les comarques gironines ha arribat a la conclusió que bona part dels municipis de la demarcació tenen dificultats per fer un seguiment de la sostenibilitat en l'àmbit local. Concretament, el 60% de les poblacions gironines tenen menys de mil habitants i molts no disposen dels recursos econòmics ni tècnics per assignar un responsable al desplegament dels plans de sostenibilitat, així com per l'estudi de les seves variables. A més, també lamenten que les dades de l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat) no s'actualitzen periòdicament, de manera que a vegades han de treballar amb dades de cinc anys enrera. Els representants municipals creuen que l'administració de més rang hauria de solucionar aquests problemes.
El 5 de juny, l'Observatori presentarà un informe d'aquells municipis i comarques amb plans aprovats. Aquest programa calcula un total de 42 indicadors organitzats en 5 blocs: matriu territorial i ecològica, mobilitat i infraestructures, Societat, Economia i Petjada Ecològica.

1 comentari:

Anònim ha dit...

algu hem podria dir com es fa un botet o reclam per a guatlles