dimecres, 10 de desembre del 2008

Algunes notícies més per llegir 10/12/08...

El morrut amenaça el passeig Marítim de Pineda.
El Punt 10/12/08

Les últimes dades oficials, de finals d'octubre, parlen de 342 exemplars afectats

Pineda és el municipi del Maresme més afectat per la plaga de l'escarabat morrut de les palmeres. De fet, s'apunta com un dels focus principals des d'on es va començar a escampar la plaga ara fa dos anys. Les dades d'exemplars afectats –i que acabaran tallats– arribava als 342 a finals d'octubre, segons les darreres dades oficials. Des de l'agost passat, però, l'insecte ha entrat sense aturador al passeig Marítim que uneix el Poblenou amb el centre de Pineda i on hi ha desenes de palmeres.

Els efectes del morrut al passeig Marítim comencen a ser evidents. Grups de tres o quatre exemplars seguits han estat tallats pels tècnics després de detectar-hi la presència de la plaga. En aquest vial es va plantar fa anys aquesta espècie d'arbres que ha esdevingut amb el temps l'element més significatiu del passeig. Segons van confirmar fonts de l'Ajuntament, des de l'agost passat fins a finals de novembre un total de 19 palmeres del passeig s'han hagut de sacrificar davant la presència de l'escarabat morrut. La plaga, que va tenir l'inici en alguns jardins privats del veïnat de Pinemar, a la zona alta del municipi, ha anat baixant cap a la costa deixant darrere seu un bon grapat de troncs tallats.

L'insecte, doncs, amb un radi d'actuació molt ampli, pot haver trobat en el passeig l'escenari ideal per alimentar-se durant mesos atesa la poca distància que separa una palmera d'una altra. Malgrat els tractaments preventius aplicats en aquests arbres des de fa temps, encara avui no se n'ha trobat cap capaç d'anul·lar els efectes del morrut. La regidora de Medi Ambient, Mònica Palacín (ERC), no amaga la preocupació pel futur de les palmeres a Pineda. «Durant molts anys, l'únic criteri que s'aplicava a la jardineria en les noves urbanitzacions era l'econòmic. La palmera era barata i es plantaven a grapats, sense tenir en compte la seva fragilitat davant les possibles plagues», assenyala.

Per Palacín, a dia d'avui ningú no pot assegurar que les palmeres del passeig Marítim es mantinguin. «L'insecte ha fet feina durant l'estiu a l'interior del tronc, però no ha estat fins a la tardor que s'han pogut comprovar els desastrosos resultats», comenta. Des de l'àrea de Medi Ambient, de la qual ara penja el servei de Jardineria municipal, està previst aplicar una nova planificació sobre les zones que s'han de replantar.

LA GENERALITAT NO PAGARÀ

Mònica Palacín va explicar ahir que a la situació crítica que viu Pineda a causa de l'avanç de l'escarabat morrut s'agreuja amb l'anunci de la Generalitat que deixarà de pagar la destrucció dels exemplars malalts. «Ens han comunicat que retallen la despesa i que a partir d'ara cada municipi haurà d'assumir el cost de la tala», diu Palacín que afegeix: «Ens haurem de plantejar si destinem els diners a tractaments preventius que, de moment, no donen resultat, o els derivem a afrontar les factures per tallar les palmeres.» Tallar una palmera malalta costa entre 400 i 600 euros. «Haurem de ser molt més exigents amb els particulars que tinguin palmeres infectades, perquè hauran d'assumir el cost de la tala que, d'altra banda, l'haurà de fer un tècnic autoritzat per l'Ajuntament», exposa. Hi afegeix: «Cal assegurar-nos que la manipulació dels exemplars la fan professionals, per evitar que la plaga encara s'estengui més.»


Meteomar alerta que aquesta nit podria nevar al Maresme
Diari Maresme 10/12/08

Segons informa el Servei de meteorologia del Consell Comarcal del Maresme (Meteomar), aquest dimecres al vespre-nit s'espera una important baixada de temperatures que podria fer caure neu a la comarca.

Previsions

Segons Meteomar, la neu podria caure per damunt dels 400 metres tot i que també podria presentar-se en forma de neu granulada a peu de costa. En funció de la intensitat de les tempestes, per sota dels 400 metres es podrien arribar a acumular entre 5 i 10 centímetres de neu granulada.

Horari

Les previsions informen que aquesta situació es podria produir entre les 8 del vespre d'aquest dimecres i les 2 de la matinada de dijous.

La Generalitat impulsarà la connexió de tots els passeigs marítims del Maresme
Diari Maresme 10/12/08

Una proposició presentada per Convergència i Unió (CiU) al Parlament de Catalunya sobre la necessitat de comunicar amb garanties de pas tota la costa del Maresme, ha estat acceptada pel Govern de la Generalitat.

Proposta

La proposta, llençada al Parlament català pel diputat de CiU, Benet Maimí, ha estat assumida pel conseller de Política Territorial i Obres Públiques (DPTOP), Joaquim Nadal. Concretament, la proposició desenvolupada s'inclou en l'ordre del dia de la comissió bipartida i el conseller Nadal s'ha compromès a defensar-la.

"Objectiu desitjable"

En un comunicat parlamentari sobre el compliment de la resolució, Nadal ha acceptat les consideracions del diputat de CiU i s'ha compromès a impulsar fórmules per la continuïtat de la comunicació a la costa del Maresme, tant per a vianants com a ciclistes, “un objectiu desitjable”, segons el conseller.

Connexió de pas

La iniciativa demana una connexió de pas i sense interrupcions entre Barcelona i el passeig de Malgrat de Mar, el darrer de la comarca del Maresme. Amb aquest objectiu, s'ha propiciat que la proposta quedi inclosa en les negociacions entre Generalitat i l'Estat, i s'ha inclòs en la comissió bipartida constituïda entre el Ministerio de Medio Ambiente, y del Medio Rural y Marino, i el DPTOP, per a ser incorporada a l'ordre del dia de la segona comissió, prevista per abans d'acabar l'any.

Reaccions

Per la seva banda, Maimí s'ha mostrat molt satisfet de rebre el suport de tots els partits de la cambra catalana, sobretot perquè, segons assegura, “es tracta d'una demanda lògica que prové directament de la ciutadania”.

Retencions a la carretera entre Malgrat i Blanes
Malgrat confidencial 10/12/08

Durant aquests dies, operaris de la Diputació de Barcelona realitzen tasques de neteja dels vorals de la carretera comarcal entre Malgrat de Mar i Blanes, la GI-6001. Els treballs, que consisteixen en la tala d’alguns dels arbres que hi ha al costat de la via, obliguen a donar pas alternatiu als vehicles que circulen per aquest tram (a tocar del pont d’en Pixota). Fins i tot en alguns moments s’ha de tallar completament la carretera. Tot plegat provoca algunes retencions de trànsit.


Maresme. El Maresme busca a corre-cuita en què invertir els 73 milions oferts per Zapatero
El Punt 9/12/08

La majoria dels municipis encara han de resoldre quins projectes presenten al fons creat per l'Estat

El pla impulsat pel govern de Rodríguez Zapatero per pal·liar la crisi econòmica i impulsar que els ajuntaments generin obra pública ha provocat, després de l'alegria inicial, força maldecaps als municipis del Maresme. La majoria encara es troben en plena discussió per escollir els projectes que s'adaptin a uns requisits molt específics, i el temps se'ls acaba. Abans del 20 de gener han d'haver presentat les propostes si volen aconseguir les partides necessàries per dur-los a terme. A la comarca –amb un cens l'1 de gener del 2007 de 414.081 habitants–, li corresponen 73.292.337 milions del fons de 8.000 anunciat per l'Estat.

Curiosament, els ajuntaments que encara no han fet els deures i no han tancat el pressupost pel 2009 ho tenen millor. Un cop aprovats els comptes, cap dels projectes inclosos poden quedar beneficiats per aquest fons puntual i excepcional anunciat per l'Estat. Aquest és el cas, entre molts d'altres, de Mataró, que està estudiant a fons el reial decret en què s'inclou el pla econòmic per aclarir alguns conceptes i intentar incloure algunes inversions de l'any que ve ja previstes en el pressupost. En cas que es confirmi la negativa, també guarda d'altres projectes en espera de finançament, com ara la zona esportiva de davant l'hospital de Mataró, que ara per ara queda pendent en espera de finançament.

RECERCA DE CONSENS

Altres municipis grans del Maresme, com ara Premià de Mar, Pineda de Mar, Calella i Vilassar es troben en plena discussió de com aprofitar, amb el màxim benefici possible, l'oportunitat que els dóna el govern de Rodríguez Zapatero. Fins i tot, en casos com el del Masnou, on el govern està en minoria, es busca el consens amb la resta de partits de l'oposició. Les reunions es multipliquen perquè el termini per presentar la documentació acaba el 20 de gener i, amb les festes de Nadal pel mig, s'exigeix una resposta ràpida. Alguns ajuntaments, però, han pogut treure del calaix projectes que havien quedat aparcats. Arenys de Mar, per exemple, aposta per la reforma del vestidor del poliesportiu municipal i també per la millora de la segona fase de la platja Cassà. Canet també ho té clar: els diners que arribin de Madrid aniran directament a la urbanització de la riera Gavarra. Argentona considera que la reforma del carrer Gran seria, sens dubte, una bona inversió i Premià de Dalt destinarà els diners a la urbanització de la carretera d'enllaç, la segona fase de la millora al barri de la Floresta i dels accessos del barri de Santa Anna, i la il·luminació de la carretera dels Sis Pobles.

Per la seva banda, Alella pensa en l'adequació i la urbanització del tram superior del passeig de la Riera i Dosrius repartirà la partida entre el nucli antic, Canyamars i Can Massuet.

En el cas de Malgrat, ha jugat a favor seu el factor temps. L'anunci de la injecció econòmica de l'Estat va arribar poc abans de l'aprovació del pressupost, fet que va facilitar treure dels comptes municipals la construcció del nou camp de futbol per derivar-la cap a Madrid. (Aquesta informació ha estat elaborada per Lluís Arcal, Adela Genís, Teresa Márquez i Lluís Martínez).

Alella - 1.592.646
Arenys de Mar - 2.507.028
Arenys de Munt - 1.381.389
Argentona - 2.018.154
Cabrils - 1.185.546
Calella - 3.192.018
Canet de Mar - 2.333.073
El Masnou - 3.882.495
Malgrat de Mar - 3.154.494
Mataró - 21.069.195
Palafolls - 1.426.797
Pineda de Mar - 4.525.536
Premià de Dalt - 1.732.476
Premià de Mar - 4.883.430
Sant Andreu de Llavaneres - 1.724.865
Tordera - 2.481.009
Vilassar de Dalt - 1.500.252
Vilassar de Mar - 3.372.204

PLF espera més d’1 milió 400 mil € d’ajudes del govern.
Ràdio Palafolls 10/12/08

Fa unes setmanes el president del govern espanyol, José Luís Rodríguez Zapatero, anunciava el paquet de mesures anticrisi dirigides a incentivar l’obra pública dels ajuntaments.

El consistori palafollenc ha estudiat quins projectes pot presentar en aquestes ajudes estatals que s’espera que a PLF deixin poc més d’ 1 milió 400 mil €.

Els projectes que es poden presentar a les ajudes han de ser projectes que no estiguin dins el pressupost del 2009, que tinguin el projecte executiu ja fet i que no rebin ja ajudes ni subvencions d’altres organismes.

Gràcies a aquestes ajudes, l’Ajuntament presentarà alguns projectes que havien quedat en el calaix de cara al proper any per falta de finançament, però que amb aquestes ajudes podrien tenir el finançament necessari per tirar-se endavant, com assegura el regidor d’hisenda de l’Ajuntament de PLF, Josep Ribas.

Ara l’Ajuntament de PLF s’ha posat a treballar en cercar quins projectes es poden presentar a les ajudes fins arribar a la xifra econòmica que es pressuposa que pertoca al nostre municipi.

El mateix Ribas explica quins poden ser aquests projectes.

Tot hi això, la llista de projectes no està tancada i pot haver modificacions.

Un cop es tinguin els projectes es valorarà aquells que puguin produir més contractació d’aturats i que coincideixi amb el valor total de les ajudes que corresponen a PLF.

Les ajudes es calculen pel nombre d’habitants, així PLF preveu 1 milió 426 mil €.La resta de poblacions de la comarca també treballen per buscar els projectes que podran finançar amb les ajudes del govern central. Malgrat de Mar, que preveu aconseguir més de 3 milions 150 mil €, ja ha anunciat que invertirà els diners en la construcció del nou camp de futbol municipal, prop del cementiri de la localitat. Aquesta obra havia d’estar dins el pressupost del 2009, però es va retirar un dia abans de ser aprovat per tal de poder ser presentat a les ajudes. Pineda rebrà més de 4 milions i mig i Tordera no arribarà als 2 milions i mig d’aquestes ajudes estatal.

Els consistoris tenen fins a finals de gener per presentar els projectes que optaran a les ajudes de l’executiu espanyol.

DEMÀ DIJOUS, 11 DE DESEMBRE ES PROCEDIRÀ A L’ENDERROC D’UNA CONSTRUCCIÓ IL·LEGAL A CAN CAMPS DE TORDERA.
Ràdio Tordera 10/12/08

Demà dijous, 11 de desembre, es procedirà a l’enderroc d’una construcció il·legal a Can Camps de Tordera i dins l’àmbit de protecció del Parc del Montnegre i el Corredor. L’enderroc és el resultat d’un llarg procés de reiterades denúncies per part del parc i de l’aplicació de les mesures de disciplina urbanística adoptades per l’ajuntament de Tordera, que és l’administració competent. Els treballs, que començaran a les 10.00 h del matí, s’executaran amb la col·laboració tècnica i econòmica de la Diputació de Barcelona, i consistiran en l’enderroc d’una edificació d’obra nova aixecada sense cap mena de llicència en un sector de sòl no urbanitzable del municipi de Tordera on no està permès edificar i que es troba dins l’àmbit del Parc del Montnegre i el Corredor. La construcció, inacabada i que mai ha arribat a estar habitada, serà objecte de demolició total, així com la piscina i els murs i tancaments perimetrals de la parcel·la. Així ho explica, la regidora d’urbanisme de l’ajuntament de Tordera, Rosa Salarichs.

L’actuació que es durà a terme és fruit de la col·laboració entre els serveis tècnics del departament d’urbanisme de l’Ajuntament de Tordera i l’Oficina Tècnica de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona. Des de fa un parell d’anys funciona un equip de treball format per tècnics de les dues administracions que té com a principals objectius millorar l’eficiència en la detecció, seguiment i denúncia d’obres no autoritzades i avançar en la resolució de les situacions urbanístiques irregulars que es produeixen en assentaments il·legals situats dins el parc.